想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

KoeyChau 發表於 19-2-27 15:14
我果陣見佢都ok既~感覺上佢都幾專業,不過我都打算睇埋謝靜兒醫生再做決定,上星期上去抽血驗卵子年齡, ...

我係找佢ivf 的,抽卵唔痛,我又覺得佢無咩喎,要問係野佢都會答,不過係cool d , 但專業沒有問題

子爵府

我都係搵佢做,感恩一次成功,我個女十四個月大了

我之前都係呢度答過有位JM,我無咩特別原因而搵佢,係當時我book咗幾個醫生,佢最快可以見,見完無咩特別喜惡,check到多囊,之後做埋宮腔鏡就放胎

好同意佢唔係一個caring o既醫生,講嘢亦快人快語,但當時因為我自己已經上網做晒功課,所以要問佢 o既嘢都唔多,我亦都清楚大約流程係點,我當時無再揀醫生,因為我唔需要醫生太caring,我只係想同時間競賽,希望盡快成功,亦可能我好彩,至少唔會有依家啲JM所講的hard feeling,而嗰陣佢診所啲姑娘醒好多,我記得應該係17年中,突然有好多個有經驗的姑娘走咗,新請嗰啲又真係解答得差啲

我大約用咗9萬幾蚊左右,依家仲每年俾緊錢雪胎。

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-2-27 19:23

我之前都係呢度答過有位JM,我無咩特別原因而搵佢,係當 ...

其實我都係搵佢,雖然之前有另一個post話佢好差,但我覺得佢個人就快人快語,唔會曬大家時間,我自己係一個唔鍾意聽廢話嘅人,上網做晒research就揀定,不停安慰我,但係唔成功對我來講係冇用,我都係搵佢一次成功左,好好彩,大概用咗八萬蚊,而家囡囡七個月。
搵佢做Ivf 之前冇話一定要搵佢開刀,但我最後都係搵佢開刀,佢手勢都唔錯,我好快就落得床對我自己來講我覺得係值嘅。
佢比我嘅感覺佢對自己好有信心嘅醫生。你唔信佢就過主嘅感覺。所以有啲媽媽唔係咁鍾意。我好少留言,不過近排見咁多人講佢所以就講下自己經歷。

大宅

回覆 KoeyChau 的帖子

我冇實質計過,抽卵+放,應該都10萬仲有我凝血問題,放胎後每日打針+每3星期吊針,每次覆診都8,9千
我下個月吊埋最後一針就生得了,好感恩!
結婚都8年了

大宅

回覆 springchisham 的帖子

冇錯,我都覺得佢冇乜野,快,直接,都係見d人話佢忍唔住留言,平時都好小出聲。

複式洋房

hecbec 發表於 19-2-26 23:20
佢會先問你係吾係搵陳醫生開刀接生,如果吾會,佢吾會接case

我係陳醫生到睇架,但佢又無問我係咪係佢到開刀接生喎

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 19-2-27 19:23

我之前都係呢度答過有位JM,我無咩特別原因而搵佢,係當 ...

可能每個人的接受程度不同 其實我都覺得陳醫生說話方式我都接受到 不過見咁多jm講話唔太岩所以就多口問一問各位jm 我亦都不敢再睇太多醫生 所以想陳醫生和謝靜兒二選一 不過多謝你的分享 所以令我多了信心 我都好想好似你同另一位jm咁一次成功 祝順利

複式洋房

springchisham 發表於 19-2-27 20:32
其實我都係搵佢,雖然之前有另一個post話佢好差,但我覺得佢個人就快人快語,唔會曬大家時間,我自己係一 ...

其實昨天姑娘打比我講卵子年齡報告出了之後都有點失落 不過聽完你同另一位jm的分享後都相信陳醫生係一位經驗豐富醫生 我都上網做了很多功課 而且都不敢睇太多醫生 因為愈睇得多心會愈亂 先生話想睇埋謝靜先醫生再作決定 不過最尾應該都會選擇陳醫生 不想再轉來轉去 好羨慕你地一次就搞掂 希望自己都可以你同另一位jm咁一次成功 祝幸福

男爵府

KoeyChau 發表於 19-2-27 22:35
其實昨天姑娘打比我講卵子年齡報告出了之後都有點失落 不過聽完你同另一位jm的分享後都相信陳醫生係一位經 ...

卵子年齡報告= amh?

大宅

KoeyChau 發表於 19-2-26 20:27
上個星期book左陳醫生睇生育抽血,但剛睇完post話陳醫生唔係咁好 想大家比比意見 定係養和?
...

我覺得要睇你自己性格。我之前有諗過如果唔成功會搵陳做,因為識有人喺佢度成功(而我自己幫襯緊嗰度都係識有人成功)。我覺得陳技術應該係ok 但我睇完d posts, 我覺得未必夾到佢。除非佢技術出色到一定唔失敗,咁我可以接受佢唔太想答我問題。但我又識一D 係佢度唔成功嘅人。病人問多d問題就代表唔信佢?呢樣我接受唔到。似乎只係生意太好所以唔怕得失客人啫。其他出名的醫師也有失敗的例子但卻很少人鬧佢地。ivf我認為醫師唔係唯一決定因素,個人身體條件和運氣有時更重要。自己心情好也重要,所以搵醫師我都係搵夾到自己性格比較好。

複式洋房

canteen31 發表於 19-2-27 22:52
卵子年齡報告= amh?

我都唔清楚呀,姑娘只係同我講我今年32歲 但卵子年齡相等於40歲...我都打算月頭等埋先生驗埋丁丁約醫生再問清楚

複式洋房

yhyeung 發表於 19-2-27 22:57
我覺得要睇你自己性格。我之前有諗過如果唔成功會搵陳做,因為識有人喺佢度成功(而我自己幫襯緊嗰度都係 ...

所以每個人的接受程度不同的 最緊要搵到一位夾到自己的醫生

子爵府

回覆 springchisham 的帖子

我認得你JM,你之前開post問過兩次應該開刀定順產,我仲有答過你^_^
不過講真佢嗰種style,未必人人接受同鐘意,但可能因為之前陪過一個朋友睇過仁安最top最caring嗰個女醫生,但最後朋友連放胎的機會都無,甚至諗返似係醫生advise 錯,令原本可把握的時間同機會都浪費了,呢世都無緣有自己的小朋友,我就同自己講,我一定要快,我連再等多小小時間都唔想,邊個快就睇邊個,無問題就去馬

同埋睇醫生有時真係人夾人,感覺好個人,近排除咗佢,都有另一個產檢/結構醫生又係有人鬧有人贊,所以有時真係要自己去感受吓先知夾唔夾自己

子爵府

祝你盡快好孕^_^,一切順利
順便一提,如果卵子唔係咁靚,就用三個月養卵,先開針,食吓supplement ,做吓運動,浸吓腳,雖然無根據話會有好大幫助,但做咗唔會後悔,我有多囊,啲卵質素都係差,唔知同以上所做有無關係,我最後好感恩有12個胚胎,10個係day 5

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 19-2-27 23:26

祝你盡快好孕^_^,一切順利

其實好好彩自己無多囊,因身邊都好多朋友或者jm都有 我會嘗試下你的方法 請問用艾草浸腳得嗎?因之前奶奶每晚都有煲比我浸 同埋之前都有做下運動 就有左 但最後小產 之後就無再做以上講既行動了 今日買左GNX的Q10食 買埋俾先生食男士綜合 希望有幫助感謝你的分享

子爵府

我都有試過用艾藥包浸,不過主要都係用熱水多,因為我記得search 過網上資料,唔好成日用中藥浸,所以我果陣係一星期兩次左右,反而我有用艾炙

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 19-2-27 23:45

我都有試過用艾藥包浸,不過主要都係用熱水多,因為我記得search 過網上資料,唔好 ...

艾炙係點架?係咪要出去搵人做?我之前有返大陸做過艾療 不過暫時只做左幾次 感覺上未有太大效果 但果陣我奶奶就一星期兩至三日倒比艾草我浸腳

大宅

emilybunny 發表於 19-2-27 13:56
依家收 1000 了,照舊3分鐘講完
我係你一定唔會貼錢買難受
好多 JM 一take 過台灣成功

我都想過台灣做!可唔可以pm 我你個醫生阿? thx

別墅

Annabellee 發表於 19-2-28 00:43
我都想過台灣做!可唔可以pm 我你個醫生阿? thx

pm了!
其實學樓上講只要信要問
就冇野,陳 prefer 你自己上網揾資料
同埋佢係香港做 ivf 係算平囉
都係個句醫生人夾人
最終我冇係陳做ivf(已經揾做過iui)
去左台北做,

大宅

emilybunny 發表於 19-2-28 01:09
pm了!
其實學樓上講只要信要問
就冇野,陳 prefer 你自己上網揾資料

只要信,不要問,$1000/3分鐘。
無解釋程序,態度係做就開始,
唔做就拜拜,唔好曬時間。病人問佢嘢,
陳醫生就話姑娘一陣會答你。乜都無講。
咁同政府睇醫生有咩分別?

人人症歷唔同,好難上網睇哂資料,
一去到就睇陳醫生,唔問嘢即刻做。
睇醫生唔係求安慰,係求解決,
但係唔知醫生將會點解決,點行醫,
好難俾到信心,會令大家產生誤會。

你台灣做都好多人讚過!
服務好,清楚解釋流程,祝你好孕!

樓主,任何醫生都有人讚/彈,
主要睇你夾唔夾醫緣!
你自己接唔接受醫生果套!

首頁

尾頁

跳至