自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

0616 發表於 19-3-20 22:30
如果我話,有人唔知自己坐咩機所以miss flight ,你會唔會覺得係吹水?但事實係日日發生
...

我信,因為我識1個咁既人
兩個家庭一齊自由行,我由準備買機票時已問佢時間O唔OK,買完WhatsApp通知佢航班時間,
再send email比機票佢。

編好行程之後再開咗個group,將來回航班編號時間、每日行程、酒店名地址電話放上去。

出發前一晚11點幾佢老公打比我,問我坐幾點機。原來有人堅持話唔係坐個班機,但佢老公睇過D資料肯定冇錯,只係怕改咗時間再揾我問清楚!當佢知道自己衰咗,仲發難渣話係我冇講清楚

發生呢件事後,我決定從此以後唔會再同呢個人去旅行。

男爵府

RelaxHippo 發表於 19-3-20 22:23
我有同事話喺美國機場被抽中做全面行李檢查, 結果趕唔上機, 仲要係改咗機票都仲要再做全面行李檢查, 又嚟第 ...

下。。。你同事咁黑仔

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

0616 發表於 19-3-20 22:30
如果我話,有人唔知自己坐咩機所以miss flight ,你會唔會覺得係吹水?但事實係日日發生
...

唔奇啊!有次坐巴士到機場,到站班香港人至on居居如夢初醒問我地t1定t2
攪笑啊39547鬼知你t1定t2

然後佢地至慌慌張張周圍搵機票(無唸過要拎出黎睇唔知塞左喺邊)

伯爵府

簡單小小姐 發表於 19-3-20 22:32
遲到,閘已關

最多呢個原因

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

試過有次差d,俾個港女同事累死,人揀衫時佢唔睇,人地準備埋單佢就開始睇,個sales又嘆慢板
未試過final call俾人嗌名「輯兇」
點知個gate去到老遠,狂跑400米上機腳都軟埋幾乎心臟病發,扯晒氣喪屍咁坐低

王國長老

阿女學校study trip,之前已要求交晒護照資料ok晒
點知有同學帶錯護照出機場——帶左無做visa果本,攪到要買過一張機票第二日搵返大隊集合

大宅

Kenkenjun 發表於 19-3-20 22:47
回覆 0616 的帖子

唔會。以前係airline做ticketing,唔知自己坐邊班機幾點飛嘅真係大有人在,有啲連自己幾 ...

朋友,你脫苦海了,我仲日日面對緊

琥珀宮

回覆樓主:

零經驗。

大宅

回覆樓主:

我呀媽同老豆。外國返黎香港探親,最後一晚同朋友食飯,食食下突然記得果晚要上機返去,即刻打電話比CX轉機票

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大住肚5個幾月,1條友去台灣,計錯時間去機場,去到已經唔比上機。
幸好我果張係redeem tickets,可以排後補下一班機,但又唔好彩下一班機最終cancel左,結果要再排下下班機,當時都驚連後補位都無,最後上到機,結果原本係中午到台灣,搞到變左黃昏

大宅

回覆樓主:

我朋友試過在外地去錯機場,因那城市有兩個機場

珍珠宮

luvysl_blythe 發表於 19-3-20 22:51
臨出發個日有親戚過左身同c6 cancel 唔去,蝕左機票酒店約兩萬

咁都無得賠?
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

mvshop8888 發表於 19-3-20 23:22
咁都無得賠?

無,要直系親戚先有,但個個係c6 姨丈,都好親的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

預時間太忟,閘口關左,已經係十幾年前的事,自此只有預鬆唔預太忟,最多在機場hea下

男爵府

想問下如果miss左,例如關了機門等等,洗唔洗自己買過一張新定點?定會幫你delay flight

公爵府

如果因為自身問題
一次都冇試過
唯一試過有次飛歐洲
香港班機有個人上咗機忽然唔舒服
要落機,又要 unload 佢件行李
搞到 delay 幾個鐘
飛到目的地其實要轉機
結果當然上唔到原本班機
要再等下兩班
仲搞到行李跟唔切
落機後冇衫換

伯爵府

Strawberrys 發表於 19-3-20 22:17
在外地轉機,無留意轉左停機位,發現時狂奔,到達時已起機了

咁結果點處理??

伯爵府

book左兩間唔同航空公司
頭班機delay
降落時第二班剛起飛

男爵府

cecelc 發表於 19-3-20 22:10
大家試過乜原因上唔到飛機呀?

護照過期?

打風

王國長老

mikinana 發表於 19-3-20 23:17
我朋友試過在外地去錯機場,因那城市有兩個機場

識人個祕書book錯機票俾佢,美國A 州vs美國B州,有同一條街名
人飛左過去,渣埋車去到唔對路,四野無人,打俾個客先知自己飛錯地方

首頁
12345...7

尾頁

跳至