自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

香印提子 發表於 19-4-2 13:57
我明呀!樓主,有d小朋友sir完右唔起身走,係要坐係滑梯下面,後面排晒長龍右sir唔到,父母見到右唔嗌起身 ...

睇到好辛苦
又呀
不是右呀

伯爵府

你仔當時唔啱,你都睇到,應該即時出聲教導個仔,而唔係唔出聲唔理由得佢
芭芭拉

男爵府

我明呀!樓主,有d小朋友sir完右唔起身走,係要坐係滑梯下面,後面排晒長龍右sir唔到,父母見到右唔嗌起身 ...

多謝你明白,但我自己都唔岩,其他jm都話得岩,我無即時跑去阻止,加上佢地放學,大家日日見,都係個個公園玩,我先疏忽左,我都明白,幼稚園個個咁早起身,放左學一定會唔多唔少搵野扭下

大宅

water_ma 發表於 19-4-2 14:07
睇到好辛苦
又呀
不是右呀

咁得意,辛苦可以唔好睇

大宅

就算係個女仔瀡完唔走 你個仔都無理由見到有人仲瀡落去架喎!講唔該借借好難?
所以呢,有時玩嘅時候就係教小朋友規則嘅時候,我個女兩歲,由佢識瀡滑梯開始,我已經時刻同佢講,下面有人唔可以瀡,要冇晒人先可以 如果有人瀡完唔走要講唔該借借,唔可以整到小朋友!
聽你嘅說法 你個仔係明知有人都照瀡落去,你認為咁樣係正常嘅碰撞?

算啦!樓主快快刪post啦

伯爵府

點都要教小朋友唔好sir落去,佢唔起身無人出聲,你可以好聲好氣叫小朋友快啲起身,怕哥哥sir落黎會整到你。
好似你咁諗嗰啲就叫黑心。
芭芭拉

珍珠宮

Angelice-BeBe 發表於 19-4-2 13:44
但其實你親眼望到有個女仔坐喺梯下面,你個仔一sir落去就肯定係撞,點解你都唔出聲嘅?
由得個仔照sir落去 ...

同意
如果有人我一定會折住唔比小朋友sir落黎
要人走左先
人地唔走就等
癈事到時整到人自己理虧
而家好多都當自己小朋友係玻璃

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

通常小朋友響公園比人整親,我都會教佢要自己小心留意環境,佢自己都有責任去保護自己。除非人地有心,否則願意講聲sorry都會算數。我好怕d父母、爺爺嫲嫲太保護小朋友,但又要去公園玩,小小碰撞就預咗有,唔掂得就去自己個私人花園玩啦!

男爵府

小朋友之間碰撞會偶爾發生,但家長都係果度,可以避免的碰撞為何不阻止?換位思考,如果你仔被人撞到喊,你會唔會唔出聲?對方講嘢一定唔啱聽,大家都痛心自己仔女啦

大宅

媽咪面 發表於 19-4-2 14:12
點都要教小朋友唔好sir落去,佢唔起身無人出聲,你可以好聲好氣叫小朋友快啲起身,怕哥哥sir落黎會整到你 ...

咁就更加唔明啦,怕自己小朋友比人整到唔係叫自己小朋友快d起身,繼續坐係度左住晒後面唔比人玩你睇清楚呀!我有講父母見到都唔叫小朋友起身,你唔好歪曲人地所講仲話人黑心,都唔知咩心態

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

andyan324 發表於 19-4-2 14:13
同意
如果有人我一定會折住唔比小朋友sir落黎
要人走左先

明知自己小朋友一sir落嚟就撞到應,點會唔出聲stop架,有時候一下無情力,真係會整傷人,小朋友細可能唔知後果,但作為家長,親眼目睹,點解可以由得件事發生呢?

珍珠宮

回覆樓主:

下次最好提個女仔唔好坐係梯口, 一來阻住其他人玩, 二來小朋友唔識得就力, 真的撞到都好痛, 對小朋友來講。

男爵府

Queenie_326 發表於 19-4-2 14:16
小朋友之間碰撞會偶爾發生,但家長都係果度,可以避免的碰撞為何不阻止?換位思考,如果你仔被人撞到喊,你 ...

依家我無出聲,我淨係解釋人地可能唔小心,公園玩一定會有磨擦,自己要小心D,如果唔開心,唔想玩就番屋企
定我既教法錯左?

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我會係個仔sir落黎之前,叫個女仔行開d。
Sir完又唔走開,人地撞到,又喊。其實個阿婆都有責任啦。

珍珠宮

回覆樓主:

比著係我, 我都會同我個小朋友講唔會同你小朋友玩, 明知會撞到人的,都要滑下來, 這說明明知有錯但是都要做。

大宅

wingwing515 發表於 19-4-2 14:25
依家我無出聲,我淨係解釋人地可能唔小心,公園玩一定會有磨擦,自己要小心D,如果唔開心,唔想玩就番屋企
...

樓主,我都唔明依家d人點教,咁自我中心,好老實講如果我小朋友sir完滑梯唔很走,仲繼續坐係度,比人整到,斷估做呀媽都會同個仔講,係咪呢!叫你sir完就好行開喇!知道咁樣係會比人整到,下次sir完就行開啦!唔怪得咁多港孩
你都已經做左本份,道歉已道左,怪嘅都只怪自己黑仔,遇到野蠻人

翡翠宮

wingwing515 發表於 19-4-2 14:01
我有叫小朋友道歉,因為大家日日放學都係咁玩,所以先放心佢自己去玩,我認我係有疏忽照顧自己小朋友,先會 ...

呢個情況你只可以硬食,因為係你仔唔啱在先,唔忍得比人話嘅應該離開唔好再留係度玩。我明對方,佢唔望實自己嘅小朋友係佢問題,但自己小朋友比人整到又係另一個問題。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

試下反轉角色,你都會咁冷靜?

男爵府

wingwing515 發表於 19-4-2 14:25
...

你意思係你仔撞到人,係人d女仔唔小心d,出來玩要預左有摩擦,覺得唔開心可以返屋企??!樓主,咁其實你唔需要解釋了...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

撞到背脊都可以同撞到頭一樣痛,女孩爆喊都正常

首頁

尾頁

跳至