婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

回覆樓主:

請個陪月得啦,千祈唔好麻煩99,想出去返工就要請工人凑,唔好諗住靠人。
你99以為你有錢,獅子開大口,唔好理佢甚至可以唔見佢。
你老公仲邊有能力仲比$5000家用呀?又唔係一齊住,佢唔使養仔女呀?不過老實講句,佢真係搵得少,叫佢自己諗下日後點養家。

別墅

Shellyxlk 發表於 19-4-6 08:45
私人樓點解要除你老公個名?佢有冇份供樓?其實你哋已經唔使供樓唔使比租我估都好幸福啦,既然你奶奶咁計較 ...

你講得岩喎,99湊要比17000,不如唔使佢湊,再cut幾千補貼阿b,睇佢仲嘈麥,再嘈連5000都冇

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

暫時Cut 99果邊家用,到你出嚟做返野先比返,自己搞掂就好,唔好求人!

大宅

美之選468 發表於 19-4-6 07:11
你盡快將你層樓轉返俾你屋企人的名啦? 你奶奶有野心呀! 要小心,你一生都無供養過親生父母,但你千祈咪被奶 ...

真係要小心處理啊

複式洋房

MeowMuiMui123 發表於 19-4-6 05:12
請陪月請工人啦。唔好搵你奶奶啦。
其實我家境同你相似,經濟有壓力我會幫我女的。以你呢嗰case, 我會返香 ...
謝謝你意見

複式洋房

章魚妹妹 發表於 19-4-6 13:36
暫時Cut 99果邊家用,到你出嚟做返野先比返,自己搞掂就好,唔好求人!
我有諗過但要同老公傾傾

複式洋房

吹吹水 發表於 19-4-6 13:33
樓主自己坐月唔好求人,現在快啲去報托兒所。
你一向都少返99家,關係都唔慌好,99有返緊工,你要佢辭職幫 ...

拍拖個陣奶奶冇咩特別。我地決定結婚。因為冇錢擺酒。奶奶開始多野講同癲
之後就開始冇交流。同老公傾下。都係諗住求媽媽

複式洋房

sinohk33 發表於 19-4-6 11:24
請個陪月得啦,千祈唔好麻煩99,想出去返工就要請工人凑,唔好諗住靠人。
你99以為你有錢,獅子開大口,唔 ...

佢都知。以家已經開始返兩份工。但我仲未開口講錢哩件事

複式洋房

奶奶意思係坐月到之後 3個月 。就比7000蚊家用因爲我冇工作。有工作後不論我洗唔洗佢幫手 都要我同老公錢夾17000家用比佢。奶奶話剩返 11000兩個夠用啦。養BB唔洗好多錢。養唔到咪擺係我(奶奶)道囉(食住訓都要係奶奶屋企唔準帶走)

侯爵府

新手小妹妹 發表於 19-4-6 03:13
我父母本有錢係外國住。家姐嫁得好有錢外國住但我冇。我只係一個返朝9晚6文員仔 。月入13000
我同家姐由細 ...

請陪月請工人(你一定要返工),唔好靠99,你99向錢看靠唔住,叫老公減99家用

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

新手小妹妹 發表於 19-4-6 14:33
奶奶意思係坐月到之後 3個月 。就比7000蚊家用因爲我冇工作。有工作後不論我洗唔洗佢幫手 都要我同老公錢 ...

真係好癲,收$17000
我怕到佢湊仲多問題產生
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆 新手小妹妹 的帖子

唔明,一向俾開5000,你奶奶用咩説法將來就算唔幫手凑孫都要由5000加到17000呢??奶奶因咩事要加多12000呢?

侯爵府

奶奶意思係坐月到之後 3個月 。就比7000蚊家用因爲我冇工作。有工作後不論我洗唔洗佢幫手 都要我同老公錢 ...

你99自話自説比17000佢,都傻傻地,應該減到3-4k家用,你哋有小朋友存好多洗費,咪鬼理佢,請工人係自己屋企湊裝cam好過

禁止訪問

複式洋房

SASA滾 發表於 19-4-6 15:20
會唔會計埋99而家份人工。
老實講樓主現在咁嘅環境,點解仲會諗請陪月,兩公婆結婚已經知道無錢,樓靠娘家 ...

諗住求媽媽幫手4個月後即刻出返黎做野.再請保母幫手.奶奶就唔會再求佢啦.

大宅

新手小妹妹 發表於 19-4-6 16:07
諗住求媽媽幫手4個月後即刻出返黎做野.再請保母幫手.奶奶就唔會再求佢啦.
...

育嬰院岩你地D,大肚要開始排架啦!
快D搵資料入表掛隊先

禁止訪問

男爵府

SASA滾 發表於 19-4-6 15:20
會唔會計埋99而家份人工。
老實講樓主現在咁嘅環境,點解仲會諗請陪月,兩公婆結婚已經知道無錢,樓靠娘家 ...

馬死落地行,如果奶奶真係辭工全職凑,BB放奶奶家湊,樓主兩公婆俾多12000奶奶當人工同BB開支,數目唔算非常過份,你去請ee個數都唔細啦(當然人心總會想家人唔計蝕抵幫手,但話分兩頭,如果奶奶唔收額外錢幫手,另外兩個仔如果有俾家用,或因而要俾多啲家用,亦有被逼貼楼主一家之感),奶奶話淨低11000夠兩個大人洗,講真如果唔洗交租供樓,搭車食飯的確係夠,鬼叫你無錢時就要慳嘛。

只係唔明,點解樓主話奶奶就算唔幫手湊都要加多12000

侯爵府

咁佢覺得兩大一細萬一蚊夠洗,點解佢一個人要洗萬7呢?如果你真係要拎萬7出嚟佢先幫你,你不如比萬7你媽咪幫你好過啦!如果生咗BB之後佢嘈你點解唔俾錢佢,你咪話你啲錢畀晒你媽咪幫你坐月囉。你同佢講佢個仔你老公已經唔使錢住喺你屋企啦,都未問返佢返租錢,佢都幾識攞着數,仲想加埋老公個名入你屋

首頁
12345...8

尾頁

跳至