自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我個人覺得港鐵行車算穩定,唔係臨生我覺得企下無妨!我大肚時都係企多,返工要行好長路都係咁,無大問題!

翡翠宮

回覆樓主:

答佢吾舒服, sorry.

有D港女大肚婆真係極乞人憎

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

訓左叫醒我讓位我會好唔高興

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

如果我瞓著咗比人咁樣拍醒,又用英文叫我讓座,我會同佢講Sorry I don't speak English

禁止訪問

子爵府

試過,但係叫我讓比老人家,我答唔好意思,我都唔舒服(真,唔係籍口)

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我試過同你一樣情況,嗰日我係發緊燒,嗰時唔識拒絕,照讓,個大肚婆一句唔逃都冇,我真係好想喊

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

jojojojom 發表於 19-4-8 09:32
話自己有病,想有位坐叫佢總站上車,最憎D人拖兒帶女就老馮半途上車等人讓

...

以前返工仲老套,新界出九龍,隧道前中途站,朝朝有個呀媽帶住個女同工人出九龍返幼稚園,朝早繁忙時間無位坐,個呀媽會對住個女不停自言自語,係呀!無位位呀!唉吔!攰攰呀!係呀!要企企呀!唉吔!跌跌呀!講到有人讓位俾佢為止。每朝就算佢企正我隔離都一定唔讓,你決定俾個女讀呢間學校時,就要諗埋交通配套,唔係只意我哋啲路人甲去協助你。

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

叫你讓果個人真係厚多事,架車咁多為何衹叫你讓,明蝦你係女人?!

子爵府

回覆樓主:

瞓著左比人拍醒叫讓坐,拍人果個人多事兼冇腦,呢個情況冇可能讓,我會話我食左藥讓唔到,跟住繼續瞓

公爵府

ChuChu0808 發表於 19-4-8 10:50
瞓著左比人拍醒叫讓坐,拍人果個人多事兼冇腦,呢個情況冇可能讓,我會話我食左藥讓唔到,跟住繼續瞓
...

咪係囉!人哋瞓着咗拍醒人好冇禮貌,大肚唔係大晒,咁想坐應該叫搞大佢嗰個人負責俾錢佢日日搭的士出街,搵司機車佢,而唔係搵我呢啲路人甲乙丙丁來讓位俾佢,俾我我會鬧拍醒我嗰個,然之後堅持唔讓! 恃肚欺凌

水晶宮

大肚不是大曬

叫你嗰個厚多士

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我會話我都唔舒服,跟住繼續訓。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我會講,我唔舒服要坐。

拍人係好無禮

伯爵府

2024勳章

有點兒那個

珍珠宮

我試過見住一個婆婆上車,我讓佢坐佢話唔坐,兩個站好快到。
下一個站有人上車,有個女人拍我叫我讓俾婆婆,問我係咪見唔到婆婆.....嗰刻佢又唔知情,但又講到我唔讓,令人好尷尬,所以好討厭d人‘主動’幫其他人叫人讓座

侯爵府

親子王國15週年勳章

瞓左都拍醒好過份喎

我有時都會搭多個站係總站等多班車有得坐。如果係我都會讓,但感覺十分唔好囉

侯爵府

我接小朋友放學時間在總站搭車,由於腳痛而且書包好重又要顧小朋友,所以如果見架車無位我是會等下一班車(5-10分鐘),上左車坐低,發覺真是有大肚既明知架車企滿人都迫上車,然後希望人讓坐(用個肚痴你手臂仲摸摸下個肚)⋯⋯無人理佢黑晒面架
我唔明點解佢唔等下班車

大宅

stkyo 發表於 19-4-8 10:18
如果我瞓著咗比人咁樣拍醒,又用英文叫我讓座,我會同佢講Sorry I don't speak English
...

男爵府

回覆樓主:

其實自己要照顧好自己,唔好期望別人嚟對自己好,想有位坐,搭去總站上車又好,早啲出門又好,搭的士又好,都唔會想剝削別人權利另自己得益(有得坐),以前我好樂意讓座,但漸漸見到大多老馮面口,而家我多數只讓真正嘅老人家

首頁

尾頁

跳至