夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

馨花8G 發表於 19-4-24 13:49
我真係有打算出去打工自己獨立~
放手,也給自己機會學習獨立
我原本的積殼防飢意思係一家人同心協力一齊努 ...
你儲私己唔代表你有私心架,TOUCH WOOD屋企突然要錢用例如小朋友想學嘢呀咁,你筆私己就可以幫到手,儲私己都可以為咗頭家架唔單單為自己,或者你當幫你仔儲定老婆本又得,而且D錢係你老公俾你,你唔駛咗去自然就係儲起佢架啦,唔覺有咩問題

珍珠宮

食煙加埋飲酒, 最多去到65歲就再見, 樓主, 要有D危機感先得

洋房

tansyneko 發表於 19-4-24 13:52
你儲私己唔代表你有私心架,TOUCH WOOD屋企突然要錢用例如小朋友想學嘢呀咁,你筆私己就可以幫到手,儲私己都 ...
其實平時他的薪金俾我後,我會入落聯名戶口然後所有支出都在聯名戶口度扣(包括囝的興趣班課外堂支出)他連網上銀行和提款咭密碼都唔記得了,除了有時問我開張支票(好像過年開票俾佢媽)和間中碌信用咭,所以囝用佢張咭在網上購物我的手機就會收到相關訊息,其實佢平時習慣用cash,我都不知佢自己是否有儲落私己錢? 我也相信他不會花費在溝女上衹愛摸酒杯底。

琥珀宮

馨花8G 發表於 19-4-24 14:19
其實平時他的薪金俾我後,我會入落聯名戶口然後所有支出都在聯名戶口度扣(包括囝的興趣班課外堂支出)他連網 ...

所以我唔鍾意用現金,一嚟無優惠,二嚟無記錄

或者你試下幫佢理財,仲有每次用錢記低佢,睇下每個月駛咗幾多,睇下邊到可以著手慳D

你仔12歲咁快俾佢自己用信用卡俾錢?俾我就收返張卡,佢有需要買嘢就問咗你先,不過12歲開始準備步入青春期,未必再肯聽父母話要小心處理,唔好影響親子感情

至於賭錢飲酒抽煙,由你未結開始佢已咁,真係死症嚟好難叫佢改,叫你老公改真係好難,反而從你仔入手會好D

洋房

回覆 tansyneko 的帖子

仔在綱上購物張咭係佢老豆借俾佢㗎,二父子一啖啖,我囝2年前也試過attack我paypal的密碼成功用了台幣購物相等於幾佰蚊港幣,之後我改了密碼不再綁咭,也教育了佢給他機會一次,警告佢再發生類似偷的情况我會報警處理不能容忍~上個星期我無意間在ipad又發現阿囝在google store購物的(2016年8月4日~2019年3月26日)長達二年半的10頁screen capture帳單,我整夜失眠到天亮,我不想去計算佢到底花了幾多錢在遊戲上,我衹憤怒誰給他這麽多錢去買google gift card? 平時他的利是都是我替他保管的,平時的文具佢出聲我就買好,連出街買雪糕或嘢飲或囝想食的嘢所有都是我全包,所以阿囝平時出街衹有低於$100余額的八達通,佢根本不需要用錢的地方,要錢作乜?給他機會買無謂嘢? 原來有人一直給囝備不時之需的所謂urgent money !
這樣的結果擺明有人在拆我全職媽媽的台嗎?
這讓我情以何堪啊?

伯爵府

如果他們2父子都是這樣花錢,你更加要好好把關。 一家人齊心合力當然好,但這是太理想罷了。 你儲起些緊急救命錢,不為自己,係為個家,何罪之有?

再恕我直言,可能你做了全職主婦20年,又眼中只有這父子兩20年,令你自己所有心思意念都傾斜於他們。 你失去了自己,你的滿足快樂只靠他們給你,這對3人也不健康,太沉重。

試試找其他東西寄托,工作,可以令你有收入外,還有機會遇上各種問題的人和事。可以令你分散注意。 你可以嘗試到用方法解決問題的快樂。

你先生不喜歡你工作,那做下義工總可以吧。
總之,分些時間,分些心機在其他方面,對大家都好。

瑪瑙宮

你不如參加下教會聚會, 到有乜事, 都可以有人去問下你可以點做, 有人支持下你, 又唔使生活只係屋企/老公/仔, 既然你唔想番工的話.

子爵府

馨花8G 發表於 19-4-24 13:49
我真係有打算出去打工自己獨立~
放手,也給自己機會學習獨立
我原本的積殼防飢意思係一家人同心協力一齊努 ...

理想係,但現實做唔做到?睇文字感覺你先生係好自負大男人,你期望可以改變到佢一齊向你理想進發?兩條路,一係改變你自己做法,一係唯持現狀繼續忍/等。也感覺樓主你係單純型的溫室小花,對事情會理想化咗。但現實歸現實,還是 不要期待他轉變太多了。。。。。。

洋房

回覆 asa2012 的帖子

沒錯,這些年我真的失去了自己好迷茫,事事以佢哋喜歡或鍾意的方向爲出發點~我份人好直有問題唔開心也會大聲講出來(但大聲不代表我冇禮貌不講理),至少會讓佢哋知道我爲何不開心因咩事情,但佢哋雖説會改卻其後一切照舊~ 我想我應該要離開屋企去獨立,讓佢哋感受下冇我的生活是否一樣開心快樂~

洋房

skac 發表於 19-4-25 00:10

理想係,但現實做唔做到?睇文字感覺你先生係好自負大男人,你 ...

我一直忍受佢咁多年,都有諗佢好的點,他是個有擔當、有責任心、好錫屋企人的睇重家庭嘅好男人,但缺點也不少。連正常夫妻關係都缺少的名存實亡婚姻生活裡,我身體心理都失衡,所以搞到我人都癲要反反覆覆睇精神科醫生,好一段時間後又復發好幾次了,病時好痛苦跳唔出深淵也諗過自殺,再咁落去我又怕再一次病情復發
所以我唯有去改變自己,改變依家嘅生活環境同方式~

子爵府

祝福你。正如其他jm 所講,你生活只有老公和兒子,沒有其他focus, 而你又太理想化,當事情未能如你所願行走或有偏離,你便接受不到。你應該盡快找點他倆以外的寄托,是工作/興趣/信仰等也好,尋回自己,多點欣賞自己。不要只依賴老公兒子去給你存在價值。加油!

大宅

咁又唔駛離婚咁嚴重...
1. 男人一定貪新鮮貪玩,你想佢玩女人?玩車?玩錶? 晚晚打機?我話佢賭馬最好(當然唔係賭到傾家蕩產)都係一星期兩日

2. 煙酒你就要問下佢係咪唔想睇住個仔大學畢業?成家立室?正常到佢呢個年齡都會開始怕死,注重養生,係未覺悟姐(等有朋友中左風佢就知驚)

3. 12歲你管唔到架啦⋯⋯阿爸又咁疏爽,你stop佢 佢咪更加憎你,你只能限制佢支出,例如每月只能用幾多係遊戲身上。依家既課題唔係儲錢,係分配金錢。

4. 你老公好明顯係活在當下,有錢大家happy果種人,最好唔駛佢煩錢,你幫佢管埋,我覺得你都可以洗下佢d錢,對自己好少少,否則你會心理不平衡

男爵府

成個故事似幾十年前嘅家庭,樓主一日唔出返黎做嘢,追上而家社會生活,事情只會繼續落去甚至更差

男爵府

煙、酒,公認對身體有負面影響,老左身體健唔健康、患癌、肝出事既機會有幾大心裡有數...

賭,小小玩下ok,但大賭就.... 最重要係心態,賭仔心態多數係"搏一鋪",搏到就做皇帝,搏唔到就訓街,隨時全家人要陪佢癲... 亦因為咁,衍生出妳老公對錢銀既價值觀:"有得洗就要洗,無先算!"

講真,而家後生可能好充裕、無壓力,但人既開支係會隨年紀越來越多,單靠樓主既積蓄,萬一將來有事,點可能支撐到大花筒老公+仔?

係難處理,試聽多d人意見

瑪瑙宮

cometingliu 發表於 19-4-25 09:38
成個故事似幾十年前嘅家庭,樓主一日唔出返黎做嘢,追上而家社會生活,事情只會繼續落去甚至更差
...

根本危機四伏, 重一日掛住留响 comfort zone 做 ftm, 覺得老公一日搵到都無危機出現.

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-4-25 11:23
根本危機四伏, 重一日掛住留响 comfort zone 做 ftm, 覺得老公一日搵到都無危機出現.
同意
相信樓主都feel到有危機先出post問意見,係好開始!

我直話直說,樓主老公呢刻係搵到錢養得起頭家,但唔係咁靠得住,勸妳早日為自己打算、試下重新投身社會、靜靜儲私己錢,為將來做準備

男爵府

馨花8G 發表於 19-4-24 13:05
咪當繼續打佢工? 如果我係咁心態諗就唔會有依家嘅煩惱和痛苦了,但偏偏我份人好單純愛了就會全身心地去付出 ...

女夭,係咁鬼食泥喺個仔側邊碎碎念都冇用啦。身教,出去搵份嘢做好過啦。12歲仲話要陪個仔成長??!唔好不停俾藉口自己。你越要陪住個仔其實亦係對個仔唔跟你嘅軌跡走不滿。真係對你同佢都唔好。佢返真係對你同佢都唔好。去返工把啦。

翡翠宮

出去做野最少你唔洗咁悶, 我好難想像生活只有家庭同埋2個人
你個仔都大啦, 仲照顧乜野
有份工過下日晨又可以儲錢又可以多D朋友
百利無一害
你等乜野?

洋房

回覆 chillimom 的帖子

多謝你的意見

洋房

回覆 mini1204 的帖子

我會努力去嘗試轉變~ 謝謝