親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

good_pig 發表於 19-5-8 13:56
跟團,輪椅都未必上到旅遊巴

跟團車點到點,唔駛行咁多路好好多。
上年帶住爸爸大阪京都遊,佢帶可以打開黎坐既拐杖,行一段路就休息一陣,景點唔多,不過搭車上上落落,車站內行得遠佢都有d辛苦,再加上年夏天好鬼熱。所以重辛苦。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hellohysteric 發表於 19-5-8 14:37
跟團車點到點,唔駛行咁多路好好多。
上年帶住爸爸大阪京都遊,佢帶可以打開黎坐既拐杖,行一段路就休息一 ...

跟團都要睇下景點要唔要行,有時東門入,西門出,一定要行

公爵府

回覆樓主:

去宜蘭加台北包車, 最多放定輪椅係車。或用呼叫小黃app 叫的士。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

回覆 Honey 的帖子

我過去幾年都在台灣包車,並請相熟司機替我在當地租借輪椅放在車上備用,試過一次借用兩架

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

kimmy2006 發表於 19-5-8 08:57
唉…我真係唔明白老人家點解咁抗拒坐輪椅

根本唔難明, 係尊嚴問題, 同埋唔想煩到住人. 將心比己, 自己仲行得, 係腳痛啫, 仲要對住一班行得走得既家人, 有幾多個人可以唔抗拒坐輪椅, touchwood 俾你都唔想坐輪椅啦. 我99 跌斷腳有段時間要用拐仗, 去旅行影相都唔想影到支拐仗, 會收埋支拐扙響後面.

學其他jm 話齊, 搵包車, 租定輪椅. 老人家冇用拐扙既話就買定支拐仗/行山仗帶去, 連呢d 都唔想用就去到買把長遮.

我同家人係自駕遊,我地揀d 唔駛行山行樓梯, 少斜路, 人流唔多, 可以隨時休息既地方去. 住方面住 apartment , 或者villa / 渡假村較好, 有時老人家唔想出去行, 響渡假村入面自己煮野食或者響入面行下都好.

首頁

尾頁

跳至