自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

禁止訪問

大宅

Reminder 發表於 19-5-8 10:22
如果第二年開始做實習係有薪金的

有幾多架

子爵府

Reminder 發表於 19-5-8 10:22
如果第二年開始做實習係有薪金的

私院nursing school嘅學生出實習先有人工架喎
大學出嗰啲無人工架

水晶宮

回覆 miriam 的帖子

係自資, 貴架!
現在只有 HKU, CU, POLY 可以 $42,100/YR 讀

自資有OUHK, 東華, 明愛

其實 BU 辦都好應該, 有成間浸會醫院做 BACKUP, 正如好多人中意揀 明愛, 東華, 因有醫院背景

咁至於係BU 讀, 有冇得係浸會醫院實習就唔知啦!

子爵府

chocolatebean 發表於 19-5-8 10:32

係自資, 貴架!

浸會醫院同浸會大學有聯繫的嗎?
浸會醫院自己都有搞nursing school
不過通常大學課程出實習會私家同政府兩邊都有架

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Reminder 發表於 19-5-8 10:23
你又要睇吓,做實習及正式護士事的薪金,你就明白了。
我明白,但的確係貴呀。
我立即上網check了正常local入學學費是42100。

而且有JM己經覆了是自資學位,那這學位應該係比成績差少少,但又想入行的學生,咁就當然值得比啦。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

tester5 發表於 19-5-8 10:20
我剛剛check中大、理大,tuition fee for local student for 18-19 is HK$42,100 per annum.
47萬5年點會唔 ...
自資同政府資助學位唔同嘛

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

Carriegerrard 發表於 19-5-8 10:32
私院nursing school嘅學生出實習先有人工架喎
大學出嗰啲無人工架
下...即係做義工咁, 另想問JM, 咁醫生學生, 係咪一樣讀5年, 咁讀書期間實習, 有無少少人工架? 多謝解答

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

chocolatebean 發表於 19-5-8 10:32

係自資, 貴架!

新開辦既今年一定未有資料, 睇下出年 SSSDP 有無份, 有既會有資助, 學費無咁貴

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

tester5 發表於 19-5-8 10:34
我明白,但的確係貴呀。
我立即上網check了正常local入學學費是42100。
自資學位都可以睇下係咪有 SSSDP 資助, 學費即刻唔同晒.

子爵府

咁收生要求又真係幾低喎.
中學文憑試考生只要四個核心科目及一項選修科目達33222級

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原來係咁貴的

男爵府

好似OU nursing咁,都係貴

子爵府

sonet 發表於 19-5-8 10:38
下...即係做義工咁, 另想問JM, 咁醫生學生, 係咪一樣讀5年, 咁讀書期間實習, 有無少少人工架? 多謝解答
...

係做義工架
但學校同醫院嘅角度係俾機會你學嘢
讀u嗰啲final year 係全實習
同事認為呢啲叫自己俾錢出實習
醫生讀完做houseman時就有人工嘅
但只係比RN starting多一個point

翡翠宮

miriam 發表於 19-5-8 10:41
自資學位都可以睇下係咪有 SSSDP 資助, 學費即刻唔同晒.
請教SSSDP係咩黎?
現在玩法覆雜左,以前入到大學就入(劃一收費),入唔到就算,冇咁多不同收費學位,自己真係脫節。

琥珀宮

大富翁 發表於 19-5-8 09:51
47萬,原來咁貴

唔貴啦,出黎做野2年人工咩都cover晒,如我仔肯讀又讀得完嘅話,同佢比晒學費有咩問題

王國長老

tester5 發表於 19-5-8 10:45
請教SSSDP係咩黎?
現在玩法覆雜左,以前入到大學就入(劃一收費),入唔到就算,冇咁多不同收費學位,自己 ...

我都未得閒睇資料架

指定專業/界別課程資助計劃

SSSDP「資助計劃」課程的學費

水晶宮

回覆 tester5 的帖子

係 GOVT 資助的學位課程, 有別於$42,100 個D, 吸引學生去報, 符合33222, 有D仲平 $42,100.
OUHK, 恒大 都有呢類課程

翡翠宮

chocolatebean 發表於 19-5-8 10:54
回覆 tester5 的帖子

係 GOVT 資助的學位課程, 有別於$42,100 個D, 吸引學生去報, 符合33222, 有D仲平 $42 ...
大學既學位(42100),唔係己經算政府資助?原來仲有另一d政府資助學位比(42100)更平?
點解要分咁多種學位?佢地既入學要求又有咩分別?

翡翠宮

Thx, 我睇下先~

首頁
12345...12

尾頁

跳至