自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有比小朋友返全日嗰啲家長就覺得唔陰公; 冇比小朋友返全日嗰啲家長就覺得陰公。 其實同一件事對於每個人都有唔同嘅睇法, 真係好難去評論對與錯。

子爵府

我大女返左半年半班,下學期轉全日班,我發覺自理能力好左,多野講左,佢好鍾意返全班

侯爵府

因為講果D人以為講講吓會變真, 於是少D 人爭位

男爵府

iamlazy 發表於 19-5-10 10:34
認真講,我小朋友六歲睇醫生冇五次

我小朋友都係喎, 其實好睇小朋友本身抵抗力, 同班都有小朋友成日病, 我小朋友10個月大開始打流感針, 我覺得有關係.

公爵府

回覆樓主:

我小朋友好中意返學,仲要自動參加學校既課後活動,佢地雖然唔中意做功課,但返學好開心架
所以啲家長唔好代表啲小朋友發聲,覺得佢地點點點,問下小朋友先
如果家長心痛小朋友返全日系陰公又無聊咪轉半日制學校咯

男爵府

sauNG 發表於 19-5-10 10:55
我小朋友好中意返學,仲要自動參加學校既課後活動,佢地雖然唔中意做功課,但返學好開心架
所以啲家長唔好 ...

有個實際例子,父母覺得返全日陰公,所以揀半日班,小朋友放學後就長輩湊,長輩湊得吃力。
所以又話全日班陰公,但自己又唔湊又揀半日班的邏輯很奇怪

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女2歲開始返全日,我完全唔覺得佢慘/陰公,返學學下野唱下歌仔食下野,又夠鐘訓教,訓醒又食野之後又放學,自理好好多,我女係獨生,早d比群體生活佢體驗下
感激遇上你~

子爵府

回覆樓主:

D人又係煩 又唔係全日睇電視班 唔知頭唔知路又要講
半日有半日好 全日有全日好既啦 好似話生女生仔好唔好都講一餐
真係師奶都暈

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

tester5 發表於 19-5-10 10:23
係呀,我lunch time過去學校望下阿仔,裡面黑黑地,佢又係訓唔著,但冇騷擾人,我望到佢,佢都見到我,佢 ...

我女n班插班讀,每日最開心就係一食完飯去完廁所就拎住自己隻寶貝公仔跑去張床度訓 班主任都話未見過小朋友咁中二訓教
感激遇上你~

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

跟住長老喺屋企睇電視/ 唔識同佢玩嘅工人仲無聊。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

大仔返全日,細仔長全日添。除咗好耐先見返媽咪,其他佢哋都幾滿意,由其細仔學校經常出外參觀或觀察,好過成日跟住我。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

asa2012 發表於 19-5-10 09:56
係覺得咁細個就要離開屋企的貼身照顧,就覺得陰公。
又全日制幼兒園普遍被認為學術程度淺,仲要留咁長時間 ...
全日制幼兒園係學術程度淺架,不過我覺得老師同姐姐有愛心D,可能對D小朋友時間長又無上下午校咁多學生啦~

子爵府

其實我都唔明,好開心喎,咁多小朋友一齊玩,好過係屋企對住工人成日睇電視又唔知做咩咁

寶石宮

2023年兔年勳章

catcat笑 發表於 19-5-10 11:09
有個實際例子,父母覺得返全日陰公,所以揀半日班,小朋友放學後就長輩湊,長輩湊得吃力。
所以又話全日班 ...

長老湊得吃力又何苦呢

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

catcat笑 發表於 19-5-10 09:49
點解啲人覺得返幼稚園全日班係好陰功?又覺得返全日班好無聊?

我兩樣都唔覺喎

返半日,另外半對住個唔理佢嘅工人,自生自滅半日仲陰功呀!

大宅

回覆樓主:

自己小朋友返全日班,小朋友返得好開心,自理能力高,又有豐富的膳食(每日有不同的早餐、水果、午餐、湯、仲有下午茶),有足夠活動時間訓練大小肌肉,小朋友好鍾意返學

伯爵府

下?有咩咁陰公?我小朋友N同到而家k都是全日,學習適應群體生活,同學仔相處,學下自理都唔知幾好

子爵府

catcat笑 發表於 19-5-10 11:09
所以又話全日班 ...

我小朋友返半日happy school,我都覺得返全日幾好,定時定候一齊玩啫。
要講陰公⋯我覺得最陰公係要長輩湊孫兼全屋家務!
當然,大把人話長輩湊孫好開心嘅!不過我自己一直覺得長輩鍾意同孫玩/負責湊孫係完全2回事啫!

珍珠宮

畀面勳章

要看返邊類型的kg
如果 ftm, 會prefer 半日

男爵府

老一輩永遠覺得返全日好陰功阿媽唔理佢,但係佢冇諗過係屋企都要做家務,你又係咩住佢走來走去或者去街買餸,可以學到啲咩呢,亦都冇社交,返學對於小朋友來講其實係好開心嘅。

首頁
12345...12

尾頁

跳至