想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Jaycebobo 發表於 19-5-19 07:49
佢叫我上網查下就知,冇特別提及,其實我食之前已經找個資料知道還原型不可長期食用,會增加肝臟及其他器 ...

哦知道了! 謝謝你 :)

大宅

xanexane 發表於 19-5-19 00:05
Amh唔使等經期嚟先抽㗎,你盡快抽啦!

我本身多囊,LH同FSH都係亂晒籠,

你同我一樣,係PCOS又係酮學呀不過我生酮了短短4個月左右減左35磅,推高左個amh就bingo了

大宅

回覆 Jaycebobo 的帖子

好,甘我上網搵下生酮資料,甘即係只可以飲水,其他乜都唔飲得,麵包都唔得??

大宅

回覆 Jaycebobo 的帖子

恭喜你呀甘我都試下生酮

大宅

回覆 山竹仔 的帖子

已pm了

大宅

回覆 yhyeung 的帖子

我既情況就係而家第1次係瑪麗IUI, 佢照左15日我D卵都冇長過。。。。

大宅

Hilarysasa 發表於 19-5-19 10:38

我既情況就係而家第1次係瑪麗IUI, 佢照左15日我D卵都冇長過。。。。 ...

那麼我能否了解下佢叫你打排卵針? 邊隻,打幾多?

大宅

Hilarysasa 發表於 19-5-18 11:32
想問有冇姊妹有卵巢早衰既問題而醫返好??我今年32歲,FSH 指數23,E2指數18。
而家係瑪麗開始緊IU ...

如不介意,能否問你家人,包括媽媽,姐姐有無早收經問題,
及你平時個人生活,你會否很大壓力,或夜唔夜訓,有無煙酒,或其他不良生活習慣?
有無做運動?

大宅

我2號m come, 3號開始食5日排卵藥,每日50g,直至17號佢叫我再連續5日食,每日2粒即100mg, 跟住叫我26號先返去照。
而家等26號先照,我問佢如果我17至25號排左卵點算,佢話甘都冇 辦法。
我覺得佢唔應該叫我成9日後先返去照

大宅

我媽咪應該冇,佢高齡34先生我,我d家姐阿哥全部都係自然懷孕生晒bb. 但我以前24歲試過連續食減肥藥食左2年(後悔). 之後就掉左好多頭髮。同埋以前有夜浦。
但而家冇,因為我做retail, 每日都要企,大概12點半至1點先訓

大宅

Hilarysasa 發表於 19-5-19 11:24

我2號m come, 3號開始食5日排卵藥,每日50g,直至17號佢叫我再連續5日食,每日2粒即10 ...

吓,"我問佢如果我17至25號排左卵點算,佢話甘都冇 辦法。" 咁都有嘅?!

即係齋食藥,唔洗打排卵針?

大宅

Hilarysasa 發表於 19-5-19 11:29

我媽咪應該冇,佢高齡34先生我,我d家姐阿哥全部都係自然懷孕生晒bb. 但我以前24歲試 ...

哦,我綜合我醫師和一些ivf 書,通常卵子存庫比一般人少,很大機會是遺傳,佢地比一般人早卵巢早衰。如果你屋企人無呢個情況,可能關你生活習慣事。
我覺得你最好快d check 一下amh, 先看看你卵子存庫量。如果amh 唔低而只是fsh 很高,那你應該係之前捱壞了。你現在盡量早點睡,因11pm - 2am,這時候身體釋放hormone, 呢個時候如不熟睡會影響你卵巢。另外,試下可否一星期做3次帶氧運動45 mins。
同埋你的醫生都很不仔細,又無驗amh, 又話排咗卵由得佢。
如果你驗amh 唔低,你應該要花幾個月調理番身體比較好,否則你做療程,卵子也不會靚。

大宅

係喎,佢話第一個月都係試藥階段, 講真佢咁樣做法嘥咗我一個月機會一個月時間, 因為政府每次去照卵泡都唔同醫生, 我覺得係最後呢個醫生有問題, 當時照嘅時候佢都勁粗魯, 但之前嘅醫生都係好好禮貌仲好細心解釋

大宅

其實我都想去台灣check下自己有冇問一問題, 咁我下一次放假即刻去check amh

大宅

Jaycebobo 發表於 19-5-19 09:34

你同我一樣,係PCOS又係酮學呀不過我生酮了短短4 ...

Hello酮學 :)

我係typical嘅胖多囊!

頭4個月嚴格生酮減咗30磅,
經期正常返 之前半年先嚟一次M...
再Keep住5個月係低碳diet,再減咗15磅。

樓主如果唔係overweight,可以嘗試咗低碳飲食先。
生酮有時太嚴苛,好難follow。
精制嘅糖真係唔應該食咁多,對身體完全冇益處。
我基本上戒晒甜食同甜飲品,間中少量生果嘅果糖獎勵自己。

如果樓主想改善卵子質素,一定要做運動。
我睇仁安董醫生,佢都係叫我多做運動。
其實我BMI已經係正常,amh都有3
不過我keep住一星期運動4日,跑步/單車/gym
一定一定要做帶氧運動!
另外, 我食緊gnc嘅co q10

大宅

回覆 xanexane 的帖子

唔該晒您詳盡解釋呀。甘我試左低碳先,同埋盡量每晚放工去跑下步先。
我想問gnc coq10係咪還原型?

大宅

Jaycebobo 發表於 19-5-18 14:28
抱歉我吾覺得中醫有用,我睇左12年中醫調理身體、人地話好包生仔我都去睇,冇一個幫到我,一停中藥、轉生酮 ...

我想請教一下你:
愛群中醫要我食高蛋白質既嘢,戒紅肉,同埋所有澱粉質除了白飯。
其實呢個多月黎,我基本上是做到。
但如果係生酮飲食,咁咪同佢戒口既嘢有相反?即係我反而係食多肉多油(健康油)多菜,質白質唔使一定要好多。而澱粉質連白飯都戒埋?

大宅

SWML 發表於 19-5-20 17:08
我想請教一下你:
愛群中醫要我食高蛋白質既嘢,戒紅肉,同埋所有澱粉質除了白飯。
其實呢個多月黎,我基 ...

中醫吾會叫你戒飯、係「氣」的來源,我覺得係相反,所以你要取捨!好奇怪,戒澱粉,但升糖最快的白飯就吾戒,呢個係我吾信中醫的原因

大宅

Jaycebobo 發表於 19-5-20 18:04
中醫吾會叫你戒飯、係「氣」的來源,我覺得係相反,所以你要取捨!好奇怪,戒澱粉,但升糖最快的白飯就吾 ...

話澱粉同反式脂肪嘅嘢都要戒。奶同芝士類都戒

大宅

SWML 發表於 19-5-20 18:05
話澱粉同反式脂肪嘅嘢都要戒。奶同芝士類都戒

其實同生酮差無幾,乳糖都吾攝取,不過佢堅持要你食飯咋,我會直接轉油,讓身體直接用脂肪做燃料取代葡萄糖,不過你還是自己決定吧

首頁

尾頁

跳至