跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BeBeDaDa 發表於 19-5-30 10:59
我會往亞省,相信不會差很多。我應該會趁夏/秋季減價入貨。內衣/襪子應考慮嗎?
...

係喎,內衣同襪都好值得買嚟!呢邊d bra我覺得係無香港嗰d咁好...

別墅

Nuijibee 發表於 19-5-30 11:24
係喎,內衣同襪都好值得買嚟!呢邊d bra我覺得係無香港嗰d咁好...

(emoji)(emoji)等我有機會就買定,謝謝

複式洋房

回覆樓主:

多謝咁多位嘅有用資料呀,咁大致都知道邊d 要帶過來。感謝(emoji)不過我之前都去過多倫多都發現 for 亞洲人既skincare 同 makeup 都唔太多選擇。我應該會帶大量過黎。

別墅

BeBeDaDa 發表於 19-5-30 10:59
我會往亞省,相信不會差很多。我應該會趁夏/秋季減價入貨。內衣/襪子應考慮嗎?
...

我未住過亞省,唔知果邊情况。如果有小朋友,要pack lunch, 可以考慮帶飯模,紫菜加孔機,日式便當膠盒等。呢邊賣的lunch box 主要放三文治,沙律,偏向濶及平。

大宅

Nuijibee 發表於 19-5-30 10:27
我就反而係背心短褲至喺度著到。厚衫、冷衫真係唔使買嚟,著唔到嘅。不過呢個係我喺溫哥華同多倫多嘅exper ...

Agree, 我們住溫哥華。之前帶好多厚衫,厚褸給個仔穿,怎料他成個冬季穿唔多過10次 ,他話學校、室內有暖氣好熱。

大宅

Lollipoprainbow 發表於 19-5-30 09:15
請問除咗濕紙巾貴之外, 其餘日用品 係唔係都係加拿大平啲。 如果係的話,我應該只寄散貨船運。
...

我比較貪靚,這度好難找日韓化妝品,護膚品,下次我番香港都會帶多少少過來用。這度有位 JM 都講得對,如果有小朋友,可以在香港帶些便當盒給他們上學 lunch 用。
這度唔興用濕紙巾,只是我需要用,無 在香港 759 買咁平。

別墅

sisi0626 發表於 19-5-31 00:23
我未住過亞省,唔知果邊情况。如果有小朋友,要pack lunch, 可以考慮帶飯模,紫菜加孔機,日式便當膠盒等 ...

是啊,我有讀小學的小朋友。三文治吃得多也悶。帶飯可能覺得怪。如果做日式便當,等到午飯的時候仍安全嗎? 返學的背囊在加拿大買好些?

男爵府

BeBeDaDa 發表於 19-5-31 08:56
是啊,我有讀小學的小朋友。三文治吃得多也悶。帶飯可能覺得怪。如果做日式便當,等到午飯的時候仍安全嗎 ...

我的小朋友也讀小學,帶飯不怪的,我買個細細保溫飯壺比佢放入lunch bag,三文治我仔話放到中午唔好食,變硬了。日式便當如果想保溫哩邊唔見有哩D盒賣。背囊邊度買都得,長期裏面祗有一個lunch bag,一兩本圖書,唔需要香港D減壓書包的

男爵府

哩度D傢俬其實唔平,我哋買了一個二十尺貨櫃船運了好多嘢過來,包括傢俬,因為哩度真係除咗ikea,其他真係要特價先平,最重要係D款唔多啱,我係淘寶買,運到香港,再全部一次過運嚟,我覺得完全值得!我買了以下大件傢俬:電視櫃,茶幾,飯枱,窗簾,趟門。另外係香港D舊傢俬亦搬來幾件,包括電視櫃,梳化,兒童床,BB床,電視機,玻璃餐枱兩張,餐椅10張。建議係梳化一定唔使買過嚟,哩度嗰D靚同平而且夠大,其他傢俬對款式無乜要求,唔係一定要整成某一風格,係度買亦未嘗不可,窗簾、床上用品,你未有屋所以唔好買住,尺寸預唔到

大宅

slowlycat 發表於 19-5-31 22:14
我的小朋友也讀小學,帶飯不怪的,我買個細細保溫飯壺比佢放入lunch bag,三文治我仔話放到中午唔好食,變 ...

我小朋友都是lunch 帶飯 (用保溫壺)。他們話食pizza ,sandwich 唔飽。他們那班有幾個 Asians, 有台灣小朋友都係帶飯,食炸醬麵。

別墅

BeBeDaDa 發表於 19-5-31 08:56
是啊,我有讀小學的小朋友。三文治吃得多也悶。帶飯可能覺得怪。如果做日式便當,等到午飯的時候仍安全嗎 ...

如果帶紫菜卷壽司,飯團之類,可以加個ice pad, 放入保温飯袋。Ice pad 同lunch bags 呢邊好易買,因為好多人帶沙律水果三文治都用ice pad. 保温壺我用Thermos, 帶下炒麵炒飯pasta 等等。有人帶水餃,chicken noodles soup 添!

別墅

陪月勳章

回覆樓主:

電池呢邊好貴,尤其AAA
另外我朋友話要帶張床裖來,因為呢度未必揾到岩自己嘅床裖

別墅

陪月勳章

Lollipoprainbow 發表於 19-5-30 21:37
多謝咁多位嘅有用資料呀,咁大致都知道邊d 要帶過來。感謝(emoji)不過我之前都去過多倫多都發現 for 亞洲人 ...

有無試過網購 ?應該易揾到的呢。
係Richmond centre都有間係全買日本護膚品的,但價錢當然會貴少少。

別墅

謝謝妳們提議。之前想不起要用ice pad呢!保溫袋真的有效定某一些款/品牌好些?早上要預備早+午餐一定很忙

別墅

slowlycat 發表於 19-5-31 22:42
哩度D傢俬其實唔平,我哋買了一個二十尺貨櫃船運了好多嘢過來,包括傢俬,因為哩度真係除咗ikea,其他真係 ...

很多傢具呢。但淘完後到加拿大前有地方檢查嗎?我冇試過淘大型物件呢

男爵府

BeBeDaDa 發表於 19-6-1 08:30
很多傢具呢。但淘完後到加拿大前有地方檢查嗎?我冇試過淘大型物件呢

香港嗰間貨運公司會識做的,佢哋會全部重新包裝

別墅

slowlycat 發表於 19-6-1 08:58
香港嗰間貨運公司會識做的,佢哋會全部重新包裝

即係他們能幫忙收大型貨,檢查加再包裝?

男爵府

BeBeDaDa 發表於 19-6-1 10:18
即係他們能幫忙收大型貨,檢查加再包裝?

檢查未必會,即係有冇爛,齊唔齊貨佢唔會理你,不過你可以問清楚佢有冇唔寄到船嘅嘢,最好買之前就問,你亦要同淘寶賣家溝通好,講明你仲要轉運到邊個國家,一般搵D大型的,信譽好嘅賣家都幾醒目,按你要求做好

男爵府

slowlycat 發表於 19-5-31 22:42
哩度D傢俬其實唔平,我哋買了一個二十尺貨櫃船運了好多嘢過來,包括傢俬,因為哩度真係除咗ikea,其他真係 ...

請問20尺貨櫃船大約幾多錢呀?你搵邊間呢?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Joych 發表於 19-6-1 04:42
電池呢邊好貴,尤其AAA
另外我朋友話要帶張床裖來,因為呢度未必揾到岩自己嘅床裖
...

電池唔見意帶大量,我之前都有帶一大排AA /AAA,但可能係天氣問題,唔夠一年電池會流出電池水。

首頁

尾頁

跳至