自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

mayyy021 發表於 19-6-1 10:48
回覆 brindlewin 的帖子

講起件事都勞氣。我當時拎住封信,就諗住去仁濟登記耳鼻喉啦,登記嗰陣姑娘話,你 ...

冇辦法,你最緊要爭取時間醫治,錢洗咗可以搵返,黃金治療期過咗就冇。祝福你早日康復!

公爵府

eddieman 發表於 19-6-1 10:52
我就冇咁快睇專科,當時突然耳鳴,睇私家普通科,後來轉介去私家專科,但已過左一段時間,大約兩三個星期, ...

我食滋補奇珍食咗5盒有好轉

大宅

20020116 發表於 19-6-1 11:30
我食滋補奇珍食咗5盒有好轉

維XX靈?我都食緊,係有幫助!

水晶宮

mayyy021 發表於 19-6-1 09:37
想請問有過經歷的各位,治療幾耐初見成效呢?
我第一日發現耳仔唔舒服就有睇普通科醫生,佢只係開佐感冒藥 ...

我老公當時立即去私家專科睇,食藥唔得、醫生好快安排小手術,好快冇事,聽力100%恢復。
唔會排政府、聽力無價,好彩冇拖

水晶宮

20020116 發表於 19-6-1 11:27
冇辦法,你最緊要爭取時間醫治,錢洗咗可以搵返,黃金治療期過咗就冇。祝福你早日康復!
...

同意

子爵府

我1x年前一樣問題,初頭耳塞,好似有啲水入咗耳仔咁, 睇普通科醫生話好小事,食兩日藥應該會好返,四日後突然間起身一隻耳仔完全聽唔到野,即刻睇私家耳鼻喉專科,佢要我即刻入院。

入院當晚即刻吊類固醇藥,當晚半夜已開始有改善,落藥持續七天,第二日已經完全聽到野。專科醫生解釋,呢個病要用最快速度醫治,寧願落重藥好過拖延時間。

咁啱住我隔離病床,有個同我咁上下年紀嘅女仔,似我一日入院,同我同一病癥,但佢醫生只係俾佢食口服類固醇,一啲改善都冇,亦都住咗院七日。之後有繼續同佢聯絡,但已經冇幫助,就算再睇咗好多個唔同嘅中醫,針灸都冇改善。

複式洋房

回覆 maymycheung 的帖子

第一次見醫生,聽到我話五成聽力都冇既時候,已經問我「要唔要搏到盡,同時食藥同打針」,等第二日有聽力測試結果,幾乎全聾,佢就要我即時打針,所以都算落重藥?(類固醇一日食兩次)
因為症狀嚴重,我成日都擔心食佐幾日藥、又打佐針,點解feel唔到效?見其他人入院緊急治療又懷疑自己係咪未夠重藥?一路諗好多好多

子爵府

mayyy021 發表於 19-6-1 12:28
回覆 maymycheung 的帖子

第一次見醫生,聽到我話五成聽力都冇既時候,已經問我「要唔要搏到盡,同時食藥 ...

我記得黃金時期係14日,14日內好返嘅機會大好多,我上次係入院直接落藥入血管,嗰包藥係要吊30分鐘,我相信係好重嘅藥份。

醫生亦有告知係落好重藥,佢寧願之後調理身體,好過落咗藥唔湯唔水,又好唔番。

別墅

62上個月試過全聾,西醫話病毒感染,打類固醇一星期無乜效,針灸一個月100%好番,EC話好唔好番睇彩數,當一成人會一D效果都冇。
祝樓主早日康復

男爵府

maymycheung 發表於 19-6-1 12:15
我1x年前一樣問題,初頭耳塞,好似有啲水入咗耳仔咁, 睇普通科醫生話好小事,食兩日藥應該會好返,四日後 ...

請問你睇邊間醫院及醫生名字?謝謝你

子爵府

Winky889 發表於 19-6-1 13:15
請問你睇邊間醫院及醫生名字?謝謝你

Dr 黃雅信, 浸會E院
但dr Wong 現已係名牌E生,好多名人睇佢,越來越高傲。
另外鄧文祈都好,但唔平

公爵府

我睇完醫生係食類固醇,食2-3日就好返,但成個療程要2星期
我睇黃雅信,佢呢方面好有經驗,睇醫生連藥好似千幾,雖然貴,但都無辦法,好過醫唔好又日日擔心

大宅

我老公細佬上年有隻耳仔突發性失聰,未好返,依家得一隻耳仔聽到

男爵府

maymycheung 發表於 19-6-1 13:21
Dr 黃雅信, 浸會E院
但dr Wong 現已係名牌E生,好多名人睇佢,越來越高傲。
另外鄧文祈都好,但唔平

謝謝介紹

複式洋房

回覆 LadyBread 的帖子

可以請問針灸資料嗎?謝謝!

子爵府

mayyy021 發表於 19-6-1 10:48
回覆 brindlewin 的帖子

講起件事都勞氣。我當時拎住封信,就諗住去仁濟登記耳鼻喉啦,登記嗰陣姑娘話,你 ...

明白你心情,但勞氣都無用...

急症護士講得啱,急症都只係見普通醫生,如果急症室已可以見專科醫生仲有人要排期?

講返身邊人經歷:

佢當時又係一隻耳仔痛,唔舒服,聽唔到野...

走去睇普通西醫...(話感冒引...比藥,滴耳藥)

1日半後冇進展,去左急症睇,話可能感冒,但都比左轉介信(排個半月)

之後2日又去左唔同西醫到睇...咩原因都講齊,但就從來冇醫生覺得係突發性失聰

之後就收到政府專科電話比快期

睇完,做埋聽力測試,話係極嚴重突發性耳聾

比左1星期類固醇,之後抽埋血,安排2星期後覆診...

食哂個1星期藥,無左頭痛,耳鳴都無,但係變左無哂聲(姐係無左嗡嗡聲,但隻耳一啲聲都聽唔到)

同時book左私家專科睇...但話已經食緊藥冇野可以做...除左打針入耳

但佢睇政府專科時醫生已有講過,食藥唔得最後選擇只有打針

醫生講就輕鬆,又話大多數人都會有進展,係小手術可即日出院,但要局部麻醉

但同時又話有少數人會耳膜穿,頭暈,嘔,流血,發炎...或仲差過宜家...

所以佢怕左...當刻冇係私家專科到打...

又到政府覆診...進展唔大...最後係陪同人仕迫下...決定打針

最後打完哂針...係有好到啲...之前冇哂聲,變到聽到好少...大部份聽到音調

西醫已冇野可以做(但一直有安排覆診)

之後轉中醫+針灸...

事發已經2年...

只可以講只聽到少量,其他全部音調...

靠聽到前後字估音調係咩...

有時好專心留意就可以聽到一大半

同埋佢習慣性用另一隻無事嘅耳聽

佢已習慣...冇特別事...家人講咩大約估到(因講極個幾句)...佢公司唔使對客剩係同事,每日做嘅差唔多,所以唔影響...

佢係超級樂觀派...除左每次陪佢去睇醫生嘅人知實情...全部家人,同事,朋友都已經以為佢好返

宜家每次返去覆診都會做測試,每次都有好少進步...醫生安慰有進步好過退步...只可以希望每次進步落去...

打左咁多...最後希望你食完藥打完針可以完全好返

複式洋房

回覆 kamyee503 的帖子

其實我日頭一般都幾樂觀哈哈,盡量樂觀,希望唔好影響心情又影響身體,只不過自己一個人安安靜靜,好難唔亂諗。
我睇個醫生對於打針反而好積極,我第一日睇完,當晚就決定,醫生建議打針,我就打,因為我好心急想睇到一絲絲治療效果(所以開埋呢個post XD)

之前普通科醫生寫既轉介信應該未受重視,到而家連排期結果都冇。不過承你貴言,希望打針食藥好返,就唔洗諗後期需唔需要keep住覆診之類!

公爵府

eddieman 發表於 19-6-1 11:42
維XX靈?我都食緊,係有幫助!

係呀,但我相信成效只for調理,不能視作積極治療

大宅

20020116 發表於 19-6-1 14:42
係呀,但我相信成效只for調理,不能視作積極治療

係,總之舒服就得

大宅

醒目開學勳章

回覆樓主:

我係一個唔好彩嘅例子 ,十幾年前 ,好記得年廿八係喺屋企大掃除,全日都覺得隻耳仔veve聲 , 不過都唔知發生乜嘢事 , 到黃昏先知原來有一邊耳仔聽唔到嘢, 即刻去法國睇醫生, 叫醫院幫我call耳鼻喉專科, 但call咗好耐都call唔到, 唯有睇普通醫生, 佢話我中耳炎,但食咗兩日藥,仲越嚟越嚴重,暈倒連黃膽水都嘔曬出嚟。

年三十個日,即刻再去睇耳鼻喉專科 ,醫生即刻鬧我,點解咁遲先睇,過咗黃金治療時間,因為之後3日公眾假期,佢叫我即刻去qe急症, 去到等餐懵嘅,qe佢又叫我年初四過咗公眾假期之後 去賽馬會專科睇。

首頁
12345...6

尾頁

跳至