自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

IloveJJ 發表於 19-6-4 07:03

3歲半唔專心雖然唔出奇,但學校叫你去check,我覺得去評估下 ...

我有排協康會做評估吖,都要等4-6個星期

大宅

BK Milk勳章

cathy_chui 發表於 19-6-3 13:34
3歳半k1小朋友,老師表示上堂唔專心,坐唔定,好易受影響而分心,心急及脾氣控制差,學校懷疑有專注力不足
...

adhd 基本上只會在小朋友 6 歲時先會作出評估,在你小朋友現時情況及年齡就算比你有得做評估出黎的結果係懷疑係 adhd 不是確診,又或者連做評估的機會都唔會比你要你等到 6 歲後先可以做。
其實小朋友有專注力不足可比佢串珠仔,夾衫夾,做迷宮連線都可以訓練到。

珍珠宮

cathy_chui 發表於 19-6-4 13:54

係學校返長全日直到我收工接佢,最多係夜晚先睇到一陣電 ...

有無食糖?
常用史雲生/雞汁/雞粉之類??
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

kiki_kittyhk 發表於 19-6-4 18:17
adhd 基本上只會在小朋友 6 歲時先會作出評估,在你小朋友現時情況及年齡就算比你有得做評估出黎的結果係 ...

我都有比小朋友玩下迷宮,砌積木or puzzle或填色,但係只會專心玩一陣,好快又分心走去玩返自己鐘意既玩具

大宅

貓頭雀 發表於 19-6-4 19:34
有無食糖?
常用史雲生/雞汁/雞粉之類??

每日爸爸都比一小粒糖或朱古力,我都想介左佢已經每日都話鬼佢唔好一叫就比都唔聽。
屋企有雞粉但少用

大宅

BK Milk勳章

cathy_chui 發表於 19-6-4 21:26
我都有比小朋友玩下迷宮,砌積木or puzzle或填色,但係只會專心玩一陣,好快又分心走去玩返自己鐘意既玩具 ...

玩 lego 啦!比圖畫佢照住切,注心左一震大約 5-10 分鐘已經好好,唔好祈望太多,要多做但只可以用好少時間做,先可以吸引佢。

大宅

cathy_chui 發表於 19-6-4 14:04
老師話淨係個人唔專心,上上下堂成日出位之類
唔多似自閉徴狀,因為佢好多野講,又唔係十分固執地玩某類玩 ...

會不會係活躍症?我朋友個小朋友都係做評估要上堂
平時見又唔覺有異 所以檢查下又無所謂

用戶要求終止服務

cathy_chui 發表於 19-6-3 13:34
3歳半k1小朋友,老師表示上堂唔專心,坐唔定,好易受影響而分心,心急及脾氣控制差,學校懷疑有專注力不足
...

我小朋友同你小朋友差唔多,但係我老師仲誇張K1上學期頭幾日已經同我講

大宅

SuperChanB 發表於 19-6-5 00:41
我小朋友同你小朋友差唔多,但係我老師仲誇張K1上學期頭幾日已經同我講
...

咁你小朋友係屋企係咪都坐唔定同唔肯等待?玩玩下唔夠5分鐘就走左去搞其他野?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

IloveJJ 發表於 19-6-4 07:03

3歲半唔專心雖然唔出奇,但學校叫你去check,我覺得去評估下 ...

好同意,3歲半人仔唔專心好正常,你估機械人嗎?
但學校老師閱人無數,佢地提醒家長可做評估,己經是一個專業意見,千萬不要掉以輕心。當然要去評估才更肯定,早知好過遲知,可早點做訓練,是可幫到小朋友。

珍珠宮

而家教育制度,課程緊張,要學生坐定留心聽書,如果做唔到,就會錯過好多野。

之前細個啲有冇比佢玩手機?電子螢幕只是ADHD其中一個誘因,仲有好多其他因素。

單單上堂唔專心,坐唔定,好易受影響而分心,心急及脾氣控制差,已經好影響學習。

排定隊都冇壞,一路觀察住。其實如果坐唔定,反而要比佢活動多啲,多去公園跑跑跳跳,都幫助到佢專注力方面。

用戶要求終止服務

cathy_chui 發表於 19-6-5 08:56
咁你小朋友係屋企係咪都坐唔定同唔肯等待?玩玩下唔夠5分鐘就走左去搞其他野?
...

下後期情況已經有改善,已經肯坐定定,玩嘢可以超過5分鐘

男爵府

認真講,老師比較容易睇出小朋友有無問題,檢查一下比較好,排得黎都好耐,6歲前係治療既黃金時間,老師真係無愛心,咩都唔理,到小學先發現咪仲慘。

大宅

SuperChanB 發表於 19-6-5 10:51
下後期情況已經有改善,已經肯坐定定,玩嘢可以超過5分鐘

可以講下你點樣同佢玩嗎
我果個有人陪玩陪畫果陣可以玩耐D,自己一個玩好快就走左去

用戶要求終止服務

cathy_chui 發表於 19-6-5 15:20
可以講下你點樣同佢玩嗎
我果個有人陪玩陪畫果陣可以玩耐D,自己一個玩好快就走左去
...

我小朋友鍾意睇圖書(去圖書館借,每星期轉一次),玩砌圖,積木,塗顏色(嘗試選擇不同物料),另外比一本簿仔,坐定定做得好,就蓋一個印仔獎勵)

禁止訪問

伯爵府

虎到金來勳章

喜喜天使 發表於 19-6-3 19:42
自己搵同區評估中心拎醫生信先去登記,排期最快要一年時間,爭取6歲前黃金時間,如果有經濟能力可以出去評 ...

請問去邊到排精神科?thanks

大宅

cathy_chui 發表於 19-6-4 14:04
老師話淨係個人唔專心,上上下堂成日出位之類
唔多似自閉徴狀,因為佢好多野講,又唔係十分固執地玩某類玩 ...

正常呀?!因為我個仔都係咁喎!不過佢要9月先k1!

大宅

askachu 發表於 19-6-14 14:55
正常呀?!因為我個仔都係咁喎!不過佢要9月先k1!

我小朋友暑假後升k2快4歲了,你今年先升k1即係剛3歲左右
我N班老師&k1老師都有提過下

男爵府

cathy_chui 發表於 19-6-14 21:33
我小朋友暑假後升k2快4歲了,你今年先升k1即係剛3歲左右
我N班老師&k1老師都有提過下:thinking ...

我相信老師既專業,認同樓上jm話齋,老師可以唔出聲,俾阿仔混混沌沌幾年,然後上小學,到時追唔上,唔適應唔係佢責任黎架,佢一定觀察到小朋友與同齡幼兒有分別先大膽提醒,記得6歲前係黃金期,浪費左依段時期上小學仲難追...

首頁

尾頁

跳至