自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

dxf920 發表於 19-6-20 10:40
話說在M記食嘢,我囡兩歲仍需要BB凳,於是用BB凳盡量泊埋餐桌,隔離仲餘下一塊半方磚可以行走。
兩個一男一 ...

撐你,呢啲人係要惡先知你唔好蝦

翡翠宮

牛年勳章

有d老人真係以為自己大x晒

子爵府

回覆樓主:

好多老人家呀嬸師奶係超黑人憎 面黃面黑更什

伯爵府

2024勳章

勁討厭

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

雖然阿婆阿伯唔岩, 但我又覺得唔算好大件事, 佢敲BB椅腳, 如果冇嚇親BB, 冇整到佢,
我會唔理佢! 由佢地「移移銀銀」囉! 不屑同佢地嘈~
好過你同佢地嘈, 佢用粗口鬧, 你又鬧返佢, 盞嚇親BB!
一陣佢地傻起上黎, 一腳踢落BB椅咪仲大件事。
忍一時風平浪靜, 為了BB, 唔過我底線, 我會由佢地。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

回覆樓主:

香港確係有不少無品長者,坐車遇吾少

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

有d老人家真係好衰格
有次同阿囡出地鐵閘口,差唔多行到埋去準備do卡時,有個阿伯用支拐杖篤埋嚟,示意佢要出閘先,嘩,支拐杖差d 篤到阿囡個頭,嬲到我丫
心諗你要出閘先咪出聲,我讓你囉,唔駛用支野一嘢篤埋嚟嘅

大宅

回覆樓主:

子爵府

最憎呢D廢老

珍珠宮

tester5 發表於 19-6-20 10:51
人地用晒拐杖,即是行動非常不便,一塊半方磚,其實都好難平衡。
BB vs 老人家,幾時都應該先讓比老人家, ...

我都覺得見到有人用拐杖,即時要拉開BB車,一塊半方磚即係幾濶,原本有幾多方磚位,你覺得行到,但個位真係窄咗 喎!

子爵府

話說在M記食嘢,我囡兩歲仍需要BB凳,於是用BB凳盡量泊埋餐桌,隔離仲餘下一塊半方磚可以行走。
兩個一男一 ...

"我立刻話,啊婆,我地無阻住你哦,都有位行。如果你需要可以出聲,我可以tun再位比你行"

得罪講句,我唔覺你幾有品,有必要用咁既語氣態度對人﹖你話無阻止人只係你的主觀想法,實則有冇鬼知,你都識得講人地拎拐杖,即是行動不便。

沒錯,個阿婆講粗口係唔啱,那是她品格有問題,但不代表你也要沒品地跟人立即開火,除非我以禮相待後對方仍處處迫人咁就要強硬還擊。

如果你第一句係講聲"唔好意思,sorry",根本就唔會有之後發生的事,反過那倆老也心諗"現在D後生不知所謂"

忠言逆耳,你自己想想吧

珍珠宮

chilam726 發表於 19-6-20 10:59
最憎D人恃老賣老, 我試過坐巴士返屋企(唔係關愛座), 訓著左俾個亞婆拍我起身叫我讓座, 我睬佢都傻 ...
我都試過,當時係mtr,淨返關愛座有位,我果時個肚7個幾月,就坐左落去,幾個站之後有個中氣十足的阿婆叫我起身比佢坐,我費事理佢

男爵府

leungszeon 發表於 19-6-20 12:04
"我立刻話,啊婆,我地無阻住你哦,都有位行。如果你需要可以出聲,我可以tun再位比你行"

不是位於當時處境,你也不能理解。
不過我想澄清:阿婆話我地阻晒。我無開火,我之前平常語氣辯解,同埋佢第一句唔發晦氣話人地阻住,而係講借借。我唔會回應那句,會立刻tun。

而啊伯講粗口罵人時,我無講粗口,因為我知道佢係乜人,已經唔想再同無品之人嘈啦。
就好似上面有個JM個囡過閘時差點被啊伯督到,我就非常明白佢的心情。

男爵府

karshing 發表於 19-6-20 12:04
我都覺得見到有人用拐杖,即時要拉開BB車,一塊半方磚即係幾濶,原本有幾多方磚位,你覺得行到,但個位真 ...

不是BB車,而是BB凳。一塊半方磚比BB車更加濶。正常人可以行。M記方磚好大塊咖

伯爵府

開心吸收勳章

dxf920 發表於 19-6-20 12:29
不是位於當時處境,你也不能理解。
不過我想澄清:阿婆話我地阻晒。我無開火,我之前平常語氣辯解,同埋佢 ...

我撐你,我遇過類似情況,我即刻話佢

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

有一次搭電梯,最前面係阿婆,阿婆後面有個c奶,同阿婆相隔三個梯級,c奶後面就係我,阿婆不停係咁鬧個師奶,做乜黐到佢咁埋,我聽到o_o""

水晶宮

回覆樓主:

其實講一句「唔好意思,我唔知張bb阻到你」,然後再拉開張椅,真心唔覺得係難事!
「阿婆,我無阻住你」係你覺得無阻住阿婆,但攞住行山仗嘅阿婆可以覺得你阻住,所以先作出相應嘅行為!

我自己覺得,帶住小朋友出街,或多或要更加注意自己言行,自己嘅一舉一動小朋友都看在眼內,明白總有老人家侍老賣老,咁作為後生嘅咪當敬老

我自己覺得,遇到唔識又野蠻嘅人,你越火佢就越火,唔出聲再加個微笑,佢火都無得火,仲有,三唔識七,拗贏左又無獎金嘅!

男爵府

兩個一男一 ...

賤賤

水晶宮

leungszeon 發表於 19-6-20 12:04

嗰時囡仲細,我試過出街抱住佢,條路勁迫,有個老人家兜口兜面話我抱囡出街阻x住晒,我自己都諗我無阻住佢,但我估佢覺得我同囡阻住佢先會出聲!
不過,我覺得多一事不如少一事,反正我唔識佢,費事理佢,當時運高聽唔到

同意你嗰句,以禮相待但對方仍處處迫人,但我覺得都要有禮貌地反擊,畢竟帶住小朋友!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

crystal媽咪 發表於 19-6-20 10:52
有啲佢怕人哋撞到佢,所以出手先。
我喺行人路行,有個老人家主動推我。尋日落雨有個揸住把遮又係推人 :i ...

係真係講出重點,佢地怕撞到佢所以先出手!

首頁

尾頁

跳至