自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

藍尾巴 發表於 19-6-25 13:42
係呀,唔平都唔怕腳,/耐左中間d粉甩都唔怕

我估唔同師傅唔同講法
我個師傅話用直角邊掃口窄d 就靚d
手工好就唔駛太怕,係師傅鋪磚要花多d功夫同時間

子爵府

Fion_Chan 發表於 19-6-25 13:38
咁即係買平磚方便佢做快手做完收錢就叫好?咁其實平磚係咪無咁襟?好快拗/易崩?
...

佢話大陸歐洲都有好野,最重要係識揀,當然師傅功夫都緊要

伯爵府

currycherry 發表於 19-6-25 11:19
想請教一下大家新屋裝修地板會鋪咩?
磚?無縫地板?鋪大塊定細塊?

鋪得平唔平睇師父手工,我屋企屋細買意大利磚,係貴野唔平,但都鋪到唔平激死我,但甩一忽或爛touchwood 就無,我跌過無數硬野重野落地都無穿無爛,有水起地都無線過,質數絕對靚

已刪除用户

子爵府

我家舖好長長條形意大利木紋磚, 跌野落去晤會凹,好易打理, 但是難舖, 不是個個師傅懂. 最好就是就算樓下開大冷氣,都晤會出水. 相反朋友家舖正方形一大塊雲石磚就常出水.

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我啱啱鋪完,就係經歷過咁嘅思想戰鬥爭,老公想木冬天冇咁凍,我想磚易打理,但磚係大陸磚定意大利磚?去旺角睇左一輪,意大利特價嘅我唔夠,正價又貴好多,問左幾間鋪,佢地話大陸而家科技進步左,佢地做出來嘅磚硬度同意大利磚相差唔大,但意大利磚花紋會細致,一套模可能有24塊唔同紋,咁我對紋路冇要求,只係想要實淨。

最後我我搵識貨嘅人陪我上大陸田貝四路,比較左幾間鋪,雖然唔係最平,但話料好,整體大約平3-4成。

大宅

20150618bb 發表於 19-6-25 13:43
你出幾錢做地下,連磚包工幾錢?唔好話大陸唔好,好到連歐洲名牌子都在大灣區加工
...

我搵人報價中
打算是自己搵料佢裝囉

娘家上次是因爲大廈外牆入水整到家地下先整
見只換廳地板就無出去自己搵料
廚房廁所磚原來都是大陸出品,12年都無崩過
可能呢款師父俾佢揀既款料太差

大宅

babybabyu 發表於 19-6-25 13:46
大方磚就易打理,少坑紋容易抹,無咁易藏污變黑邊。

其實無縫是否無咁好?

大宅

若曦 發表於 19-6-25 14:07
我家舖好長長條形意大利木紋磚, 跌野落去晤會凹,好易打理, 但是難舖, 不是個個師傅懂. 最好就是就算樓下開 ...

會出水⋯⋯ 咁抹先又有水
好唔得閒

雲石磚會不會好滑?

伯爵府

currycherry 發表於 19-6-25 14:55
其實無縫是否無咁好?

無縫木板地就慳力,容易換,但唔可以成日濕水拖地,我之前木地,揾師傅打蠟二千幾蚊,用布抹地,keep到四五年先再打蠟,裝修就咁起出來就得,但一定無磚地可以用十幾廿年,我而家用長條形淺色木紋係旺角買,靚就靚,但都幾後悔,已經唔係買細塊,已經買大塊,師傅相熟做得好好,但坑紋好難keep到好乾淨 抹地好煩,用左兩年幾,我自己潔癖都仲keep得好新淨,但一諗到用十年八年想裝修,要起晒佢好頭痕 好處係唔怕濕水抹地同爆水喉水浸嘅意外,木地一浸唔要得

伯爵府

currycherry 發表於 19-6-25 14:57

雲石滑到暈,濕抹完一定要吹乾或用乾布再抹,我嫁家喜歡雲石磚冬天超級腳凍,好處係夠大塊,無乜坑紋,容易清潔打理,但冬天同潮濕天要着拖鞋,結論係最喜歡木板地。

子爵府

currycherry 發表於 19-6-25 14:57

好滑. 因為佢樓下愛開冷氣,溫差大導致出水, 抹極都有水. 佢就因這樣滑了一跤,腳打了石膏一個月. 好似做厚啲個地台, 可避免這情況, 你可問吓你裝修師傅.

珍珠宮

好媽媽勳章

地磚真係唔好貪平買大陸野,我朋友無筆直,揀左大陸木紋磚,唔夠半年開始蔥,跌野磚又無咁忽,一年仲開始表面甩色由啡變灰,而家無錢起過再整,唯有買防水貼紙貼撻地頂住先。地磚唔同傢私,傢私貪平爛左,掉左佢買過件好容易,地磚質素差,崩左裂左要全屋起過再整又貴又麻煩,寧願忽多少少錢買好質素,用耐d,仲化算
利申:同朋友同期裝修,但我買意大利磚,係貴d,但真係跌舊好重既實心鐵落地,舊鐵崩左,塊磚都絲毫無損,一分錢一分貨

侯爵府

我都是用木紋磚, 唔敢用雲石磚, 唔好話自己家人, 有親友來唔小心跌親真係擔當唔起

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

currycherry 發表於 19-6-25 14:54
我搵人報價中
打算是自己搵料佢裝囉
唔好對大陸貨,有甘大反應,的義大利名牌磚都係佛山出品

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

鋪得平吾平係師傅鋪地台平吾平,鋪磚都係講師傅手工,好既用大陸磚都可以keep好耐,無空鼓係最基本,但都有師傅做吾好。

伯爵府

我都頭痕中,師傅提議鋪無縫半膠地板,好處是平、容易鋪、冬天不會腳凍、缺點是不能浸水!
磚就襟用,但貴、冬天凍冰冰、有時候冷縮熱脹犀利就會爆磚.煩惱啊

子爵府

20150618bb 發表於 19-6-25 16:20
唔好對大陸貨,有甘大反應,的義大利名牌磚都係佛山出品

睇牌子,Imola, Ragno果d就真係意大利品牌意大利造

大宅

fafa10322 發表於 19-6-25 16:47
我都頭痕中,師傅提議鋪無縫半膠地板,好處是平、容易鋪、冬天不會腳凍、缺點是不能浸水!
磚就襟用,但貴 ...

我奶奶用暖水拖地 ~~~無縫
佢十幾年又無事
有人都話無縫會冷縮熱漲,佢又無野

好難揀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Ytteb 發表於 19-6-25 17:26
睇牌子,Imola, Ragno果d就真係意大利品牌意大利造
幾錢件呀??真係甘好??

首頁

尾頁

跳至