自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

用戶要求終止服務

Alex123 發表於 19-6-25 23:56
咁用咁高成本起個人工島咪一樣有人反對。這樣為何不選擇一個便宜的方案,而且沿岸邊填海基建也會大大減少 ...

起碼初初選址時無人反對,只係之後因為高成本先多人出聲。

我都贊成填海架,但係咪足夠應付將來人口增長就唔夠膽講。

珍珠宮

Alex123 發表於 19-6-25 23:16
我是支持填海造地來增加土地供應。但不太明白為何不可以用較低成本的方法直接從岸邊開始填海,而選擇成本 ...

唔係話選近大嶼山附近的一個島嶼,在這個小島嶼上再填海嗎?廣大小島用地, 再將3個島嶼連橋嗎?

如果空海填海咪真的好貴囉~又唔够穩固囉~

公爵府

BK Milk勳章

sheep2 發表於 19-6-26 00:02

我都贊成填海架,但係咪足夠應付將來人口增長 ...

基本好多人都讚成,但係新界班人見到唔收佢地d地先再嘈,你應為一塊棕地基本2千億,仲要沒計到時打官司再掠水既錢,你覺到填海好定買地好?

禁止訪問

珍珠宮

mln 發表於 19-6-26 00:04
唔係話選近大嶼山附近的一個島嶼,在這個小島嶼上再填海嗎?廣大小島用地, 再將3個島嶼連橋嗎?

如果空海 ...

好似係把原來的小島擴大,但在海上填海成本一定高,加上要起橋及鉄路接連。

穏固我反而不擔心,現今技術一定可以解決,只是成本會增加。

珍珠宮

sheep2 發表於 19-6-26 00:02

我都贊成填海架,但係咪足夠應付將來人口增長 ...

現在選址好似一樣有長州漁民反對。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ifcsir 發表於 19-6-25 22:48
明白大家為何不想基建, 但香港已無農業,無工業,資訊科技未成氣候, 只剩下金融同自由行. 當年有段期香港政府 ...

起完有幾多人用先

禁止訪問

別墅

明白大家為何不想基建, 但香港已無農業,無工業,資訊科技未成氣候, 只剩下金融同自由行. 當年有段期香港政府 ...

你講得好好!其實香港冇基建、一定死梗!好多人其實不知以前英國政府做工程都是費用龐大!但很多市民係唔知的!點解?因為他們落標一個價但佢地會不停後加很多雜項,同埋時間上他們會足夠有餘,但現在根本時間上不足,工人要日以繼夜工作,那麼成本便會增加!同時,物料成本價格上漲都是一個關鍵因素!
關於填海問題,其實香港沿海一帶基本上都不能再填了!好似馬鞍山咁,本身都已經越填越開,都已經不能再填(因為河床已經很深)

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

JO_100 發表於 19-6-25 22:58
掠水預左, 但建成後最少不可成危樓!

仲有不可一下子開得太大, 計劃需進可攻退可得. 填海可行但起島就太大 ...

係, 填海香港既技術應無問題,係大嶼山再填,但人工島係全世界都無幾單攪得成,我吾贊成人工島。

伯爵府

月見草 發表於 19-6-26 01:01
當年港英政府話要起新機場時,咪又係比人話,到今日回望返,係人短視?定係有人貪財貪威?
只可以 ...

我都記得當年起新機場話係大白象

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

你要明白泛民那班人衰人,根本就要香港經濟差,引起民憤,分化港人,拖死香港經濟,是他們的目~

大家靜一下想一想,泛民回歸20年,有沒有為過香港人做過一件好事,答案是完全沒有~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

奇奇媽媽 發表於 19-6-26 07:27

應該話有咩大工程唔係大白象丫!
放下自在

侯爵府

caryfox 發表於 19-6-25 23:08
其實經濟學的重點係「供求兩者要平衡」,

一下子過多建築工程出現,本地人手不足,各地盆為了準時完 ...

輸入外勞? 好大機會都係大陸, 即大陸人起樓, 我自己就唔係好想, 安全性問題, 大陸耐不耐都有豆腐渣工程

侯爵府

cattz288 發表於 19-6-26 07:33

嘩,當年呀淨係一單工程呀,成個香港大陸同英國嘈到拆天, 我都唔識咩叫大白象,但乜都唔好起好唔好, 香港進入靜止狀態

侯爵府

奇奇媽媽 發表於 19-6-26 07:27

嘩,當年呀淨係一單機場工程呀,成個香港大陸同英國嘈到拆天, 我都唔識咩叫大白象,但乜都唔好起好唔好, 香港進入靜止狀態

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ifcsir 發表於 19-6-26 08:06
嘩,當年呀淨係一單工程呀,成個香港大陸同英國嘈到拆天, 我都唔識咩叫大白象,但乜都唔好起好唔好, 香 ...

貪曾果期咪停晒起公居屋囉~結果?
放下自在

侯爵府

ansaikuko 發表於 19-6-25 22:53
你要搞清楚, 好的就是基建, 否則就是大白象.

當年呀淨係一單機場工程呀,成個香港大陸同英國嘈到拆天, 我自己難定咩叫大白象,但乜都唔好起好唔好, 香港進入靜止狀態

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cattz288 發表於 19-6-26 07:33

西鐵現在繁忙時間完全爆滿,之前垃圾泛民又話是大白象工程,又你反對起~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

大力大力 發表於 19-6-26 08:10
西鐵現在繁忙時間完全爆滿,之前垃圾泛民又話是大白象工程,又你反對起~
...

地鐵已經不勝負荷!
放下自在

首頁
12345...6

尾頁

跳至