自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

不如去䕶苗求助。
我估果度的人比我們呢度的意見專業。

大宅

Happyhappylive 發表於 19-7-3 01:01
喺告得入但你要知道對方律師會講啲很難聽嘅說話出來你個囡嗰段期間自己成承擔到嗎? ...

Del

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

就算個男仔當時十歲,但咁耐既事而且無其他證據根本好難告得入,不如放低啦,4歲其實好細個,有時無可避免都會比親人見到既,忘記佢啦

男爵府

咁小朋友咁細,我又唔覺得叫非禮

不過我明你個女既感受,可能佢需要既係真誠既apologie多過告佢非禮

如果我係你個女,都3字頭,我會估起勇氣直接搵個男仔對話,同佢講自己感受(個男仔好可能都唔記得左)佢會唔會為當年既事apologize唔知,但至少比佢知佢當時既行為令一個人唔抒服左好多年

希望你女女可以早日放下

男爵府

4歲有記憶既咩?
我6歲前咩都唔記得

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

teddy923 發表於 19-7-3 00:53
你個係仔梗係咁講,受害人係女仔,如果你個女俾人咁搞,我諗你一定唔會咁講係好奇咋,好奇之心個個都有, ...

點解你覺得係仔梗係咁講?係仔嘅私隠部位就可以隨便比其他女仔睇?咁呢個女仔係咪都會鹹濕,會去非禮我個仔呢?呢啲嘢唔係我講,而係老師講,佢話都發生過好多次,佢都會教番啲小朋友,乜嘢可以做乜嘢唔可以做。

大宅

-Johnnywalker- 發表於 19-7-3 01:06
不如去䕶苗求助。
我估果度的人比我們呢度的意見專業。

Del

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

麟媽媽 發表於 19-7-3 01:09
點解你覺得係仔梗係咁講?係仔嘅私隠部位就可以隨便比其他女仔睇?咁呢個女仔係咪都會鹹濕,會去非禮我個 ...

同意!男女平等的!好奇真係女仔都可以有,點解覺得男仔唔會蝕底?

大宅

點解你覺得係仔梗係咁講?係仔嘅私隠部位就可以隨便比其他女仔睇?咁呢個女仔係咪都會鹹濕,會去非禮我個 ...

Del

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

如果睇左電視劇又勾起呢d回憶
咁要盡量避免接觸呢d野

如果真係問題太大影響情緒影響生活
要睇睇醫生啦。

大宅

chrisdina 發表於 19-7-3 01:08
咁小朋友咁細,我又唔覺得叫非禮

不過我明你個女既感受,可能佢需要既係真誠既apologie多過告佢非禮

Del

伯爵府

BK Milk勳章

不如讓個女孩看心理學家,走出來。不是說息事寧人。這麼多年,難有證據,而且又年幼,如果吿,又吿不到,傷害更大。

公爵府

teddy923 發表於 19-7-3 00:29
請問大家如果女兒被親友小孩非禮,可以如何處理?

男孩要求要求女兒除褲給他查看私處,如告佢,佢未夠十歲 ...

如果孩子太小可能只是出於好奇,他可能想知道男孩與女孩到底有什麼分別? 這麼小的孩子仲未開始發育,估計他的思想上沒有非理這個概念。

大宅

陪你個女去睇醫生。要理解下佢係唔忿氣個男仔冇報應,定係你個女覺得自己當時應該拒絕,件事吾會發生,佢係咪責備緊自己。

我係後者,呢D事冇人可以忘記,但當時人要識得點面對自己。

侯爵府

teddy923 發表於 19-7-3 01:10
我明天打去問下,thanksjm

風雨蘭都ok,我之前識個女仔都係十幾年前在大陸住時被親戚性侵,當時佢亞媽都知但仍無保護佢,十幾年後已經唔打算要告(因為地區唔同也唔想用法律去處理),佢只係自己唔開心,去完風雨蘭見完輔導後,心情輕鬆咗好多,有個解脫。
見輔導都係幫自己嘅方法。女仔家人知道後,態度支持都好重要,唔一定用法律方法處理,但認同佢係無辜受害及應被保護係好重要。

男爵府

係囉,啱啱先一單姐姐非禮六歲同兩歲男孩

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

teddy923 發表於 19-7-3 01:13
我諗你係覺得無所謂所以接受老師的解釋,但唔好意思我真係接受唔到呢個解釋!我唔係性別歧視,不過女對我 ...
我都有個女
我明白你心情

我女返k1,k2
都試過俾男同學摸patpat同搣patpat
我都嬲嫁,當時即刻打去同老師講

人地做父母介唔介意我唔理啦
我淨係知果個係我女,我好介意囉!

樓主,如果你女真係放唔低
不如的起心肝正視問題,將佢解決佢啦

我有個朋友佢都有童年陰影
但佢唔係俾人非禮,佢俾後母打
成日打佢出氣,大個左佢都結左婚
但就係放唔低,成日見到d虐待兒童新聞
佢會情緒好波動,後來的起心肝正視問題
去睇醫生,可能有專業人士同佢傾,開解佢
我見佢好似情況好好多。

男爵府

teddy923 發表於 19-7-3 00:57
個女4歲,男7-8歲到,依家係啊女介意,唔舒服,但我諗應該告唔入,十歲以下免刑責,佢覺得點解佢做錯事唔 ...

告唔入就係因為法律假定左10歲以下無犯罪能力,無犯罪嘅意圖,其實唔一定法律制裁先叫罰。當初發生呢件事時個女有無出聲?如果嗰時可以喺親戚間公開,令個男仔細細個被大家教訓,對小朋友都係一種處罰,但至今先講,法律定公道都好難追究,唯有當係過左起訴時限咁。個女要明白呢個遊戲規則就係咁,改唔到法例,就唯有改心態。
如果阿媽想盡做嘅,或者試下同個男仔傾,問佢可唔可以同個女道個歉囉。一場親戚,無論個男仔記得定唔記得都好,可唔可以幫個忙解左個女嘅心結?

男爵府

樓主,你個女個老公知唔知呢件事?
如果唔知,會唔會同老公講咗先?
如果老公知,會否考慮同老公商量下點做?

伯爵府

畀面勳章

teddy923 發表於 19-7-3 01:13
我諗你係覺得無所謂所以接受老師的解釋,但唔好意思我真係接受唔到呢個解釋!我唔係性別歧視,不過女對我 ...

我諗妳說話太偏頗,點解小朋友係仔會覺得無所謂。人地好心分享幼稚園老師的睇法同經驗,妳可以唔認同,再尋求專業機構幫助。而非否定男仔唔及女仔珍貴。

首頁
12345...6

尾頁

跳至