自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Flovena 發表於 19-7-18 05:12
坦白講,可能唔啱聽,但係你自己累你自己個仔比人鬧, 如果你係聽到你個仔講,叫人地唔好搞佢d 野時, 有同 ...

agree, 其實對方可能唔係鬧緊4歲小朋友,可能係比緊說話其父母聽

MICMATL    發表於 19-7-18 23:54
MICMATL    發表於 19-7-18 23:54

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

如果你肯同自己小朋友講,唔可以霸住玩具,因為係公家的,我唸果位家長都唔會話你小朋友

“呢啲bb都要玩㗎,你哋唔好霸住啊" <--呢句未必吼到小朋友喊,反而咁細的小朋友見到其人同佢SAY NO,哭表示唔開心

BTW,我屋企果間已有職員巡密咗,見有小朋友攞晒玩具時,入去叫講番SHARE的道理

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

「四歲小朋友講呢啲冇惡意」--
你個仔想霸住啲玩具去話個bb就話佢冇惡意
「我望兩望見冇乜野」--
你都冇意慾教個仔公家玩具要分享
「爭下玩具自己解決」--
你認為一個四歲小朋友會點解決?咪就係霸住、唔俾人玩、同喊,你認為佢學到正確既解決方法嗎?
你一味話個女人面目猙獰,
人地帶住個bb面對一個開口霸住啲玩具、
而個呀媽又唔教既細路,
難道會笑笑口請你分啲黎玩嗎?

大宅

babyhoi 發表於 19-7-18 14:30

Agree

字裡行間睇得出樓主不停提及個女人個樣好猙獰(如果我係個女人我都唔會有好面口,明明你個仔霸住晒啲公家野 你視而不見 )

我個女兩歲半都會有時拎左啲道具砌自已認為自己嘅地方(但當有其他小朋友不論大細想玩 我都會同個女講一齊share玩啦 從而學習群體相處)

調返轉情景 有小朋友霸住啲道具 而你個仔想玩 人地唔比 你應該都會上黎又開po話人

伯爵府

Sorry 可能個女人係惡左d
但其實佢都無錯喎
咁呢到又真係大家都玩得嘅
比我我都會講呢句!但唔係鬧嘅係提醒

公爵府

小朋友霸住野玩當正自己,做家長一定要教,就算心入面覺得自己小朋友無錯,但做下樣都要出聲卦。出左聲唔讓都無計,咪同個家長講句唔好意思囉,人地出聲係幫你教仔,但我唔會出聲,拉小朋友玩其他就算了。
做乜要教精個小朋友做人嘅道理。

侯爵府

親子王國15週年勳章

或者呢個年紀既小朋友發揮想像力, 當係自己既城堡你覺得好 cute 無乜野, 但你真係容許緊你小朋友 "霸" 住公家既野黎自己玩......

我帶阿仔去公園玩, 佢扮閘唔比人過, 我都會話佢, 會提醒佢呢度係公家地方, 唔可以唔比人過, 或其他小朋友係 bb 唔識咁玩, 你想同佢玩用另一種方法。阿仔唔忿氣攪到我要佢即走返屋企都試過

我唔覺得乜都可以 "小朋友自己解決", 尤其當年齡上有較大差距時.... 甚至阿仔同同學玩, 我坐係隔離如果聽到佢說話上無禮貌 / 好 bossy, 我都會話佢。呢個係好好既機會教佢點樣顧及別人感受...... 同埋點樣做人先會有人想同你玩同你做朋友

珍珠宮

唔係怪獸 發表於 19-7-18 13:58
通常個子女佔上風的,個家長就會睇到都唔理,話「由得佢地學下同人相處」;小朋友處下風的,家長就看不過眼 ...

同意

珍珠宮

唔係怪獸 發表於 19-7-18 13:58
通常個子女佔上風的,個家長就會睇到都唔理,話「由得佢地學下同人相處」;小朋友處下風的,家長就看不過眼 ...

如果係個五十歲女士角度出post, 會係bk常見post之一:我帶bb去玩,有兩個四五歲小朋友蝦我bb,霸住晒d玩具唔比其他人玩,阿媽明明見到又唔出聲

珍珠宮

真係有d甘既人架....誰大誰惡誰正確嘛...香港而家咪甘囉...

大宅

timewilltell 發表於 19-7-18 12:53
其實當佢鬧完,嗰幾嚿動物根本都冇人玩,包括佢個bb,所以覺得佢咁樣鬧真係好無謂 , 事後我有同個仔講 , ...

看完後好彩看到你同仔講要同小朋友分享!

其實你仔說這個是我家,就是拒絕BB來玩,3至4歲已經返學,老師一定有教分享,不是你玩緊就拒絕人地玩,畢竟這些都是公家玩具!所以下次見到有其他人玩就一起玩,或者請她等等,5分鐘後給小朋友玩!

女士惡是她不對,但是如果全部動物你都用來起屋企唔比人玩,就是BB唔玩也不對,分享嘛,玩一個就夠啦,我仔從小我都是這樣教,有一個玩就夠,其他要同人分享!

男爵府

又一個想話呻想話人唔岩,講到自己小朋友幾委屈既post,點知被一面倒指責

男爵府

比你捉哂啲推卸責任既說法出黎添

子爵府

四歲已經開始讀幼稚園,應該要識得「分享」嘅道理,老師冇教,家長都應該要教

大宅

回覆樓主:

俾著我我會係個自己小朋友拒絕分享公用玩具時候過去話要分享,個bb細唔識玩可唔可以show俾bb睇點玩啊,同埋個bb家人鬧妳小朋友係唔啱,但係佢覺得你個仔咁講嘢,佢個bb又細咁多,妳做媽咪又當無嘢,咁梗系有d火啦,間接性其實係針對你嚟鬧,講真好少人會係家長教小朋友之後再加把口鬧。自己小朋友要自己教好,唔好俾藉口人地入。

公爵府

如果我仔霸住唔畀人玩,我會同仔講大家都可以玩; 如果其他人霸住唔畀人玩,我會同對方講大家都可以玩

子爵府

畀面勳章

就係多得你呢啲咁嘅家長永遠覺得自己小朋友冇錯只有人哋錯,所以而家啲小朋友好多都變得好自私

伯爵府

對方冇錯,公家地方人人都可以玩

侯爵府

講得好。咩叫保護自己砌嘅嘢?! 其實咪係霸住公家嘢當係自己擁有。其實如果樓主當時有出聲就唔會有呢件事發生。單單個女人句說話係冇問題,而佢係咪真係超惡又面目猙獰我地唔響現場就不予置評。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我咁睇
樓主仔仔係用緊一d動物,但其實仲有其他動物無人玩,對方係咪一定要即時玩樓主仔仔手上果件呢? (同霸滑梯唔同丫滑梯得一個)
無錯,玩具係共享,但亦見過情況,係較大嘅小朋友在做一d需要耐性嘅遊戲時(例如砌圖、砌模型),細嘅小朋友埋去會被拒絕,因大朋友會覺得佢攪破壞,呢個唸法在小朋友身上係好正常(如果生兩個嘅應該都遇過)
我同意樓主可以做得好d,但對方咁鬧小朋友又真係過火

首頁

尾頁

跳至