跳至

首頁

尾頁

大宅

smellycat 發表於 19-9-9 23:27
我想問下多倫多多唔多家長俾小朋友學樂器,會唔會好似香港咁demanding?

多呀 識鋼琴真係一大把 同埋好普遍的

其實個邊除左學校日日玩外 其他的模式都被搬列加拿大

男爵府

temilyt 發表於 19-9-9 23:56
好多家長都會俾小朋友學樂器
呢邊照樣有得考英國皇家音樂學院試 ABRSM
至於 demanding 呢樣, 好睇家長本身 ...

Thank you for your reply. 但香港好多家長考級係為考好學校,加拿大小朋友考級對升中學、大學有幫助嗎?

男爵府

lalang02 發表於 19-9-10 00:01
多呀 識鋼琴真係一大把 同埋好普遍的

其實個邊除左學校日日玩外 其他的模式都被搬列加拿大

哈哈,聽落都幾crazy. 請問白人家庭都會咁嗎?

大宅

smellycat 發表於 19-9-10 00:29
哈哈,聽落都幾crazy. 請問白人家庭都會咁嗎?

應該較少
始終華人家庭唔習慣小朋友太放任的生活
但總比香港情況好 因為學校6小時都係玩樂 學自理比較多

男爵府

lalang02 發表於 19-9-10 08:16
應該較少
始終華人家庭唔習慣小朋友太放任的生活
但總比香港情況好 因為學校6小時都係玩樂 學自理比較多 ...

Thanks!

大宅

smellycat 發表於 19-9-10 00:28
Thank you for your reply. 但香港好多家長考級係為考好學校,加拿大小朋友考級對升中學、大學有幫助嗎?
...

完全無
因為佢地係住邊區就讀邊間
想入好學校 咁要買間屋係個區 父母財力緊要d

男爵府

smellycat 發表於 19-9-10 00:28
...

Public high school 係跟據住址收生
同小朋友學琴棋書畫無關係
當然成績好嘅學區啲樓係會貴啦

而 Private high school 就清楚

別墅

Christ the king catholic school, 大家有冇聽過?

複式洋房

請問學琴貴晤貴?同埋係邊度學?去老師屋企?去琴行?

別墅

smellycat 發表於 19-9-9 23:27
我想問下多倫多多唔多家長俾小朋友學樂器,會唔會好似香港咁demanding?

我個囡小學學校教吹recorder, 上到中家,呀囡上music 班玩flute 取high school credit. 呀仔上string 班玩violin 取credit. 呀仔又考ABRCM 取彈琴credit, 讀少兩科。
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

男爵府

kitty0303 發表於 19-9-28 01:53
我個囡小學學校教吹recorder, 上到中家,呀囡上music 班玩flute 取high school credit. 呀仔上string 班玩 ...

首頁

尾頁

跳至