論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

honeybid2 發表於 19-8-13 11:49
我請海外菲,全英。我英文絕對叻過佢。
煮餸味道同學習能力其實就睇個人有冇興趣同天分煮食,同菲定印冇乜 ...

見到黑毛豬排煲湯即刻覺得好好笑
買送呢part 我會做多d功課先比佢買,最好要當佢一張白紙重新教過。但街市我都唔係成日去 煮飯我都唔多識,如果買食譜叫佢照煮 會唔會好d

男爵府

ikokam 發表於 19-8-13 12:19
見到黑毛豬排煲湯即刻覺得好好笑
買送呢part 我會做多d功課先比佢買,最好要當佢一張白紙重新教過 ...

食譜只係教到煮食步驟,對買餸冇幫助... 我覺得蔬菜類叫佢買冇所謂,因為平,就算打幾蚊斧頭都唔會心痛得去邊。但肉類價格就可以差好遠.. 又或者我見過有媽媽規定菲傭菜就去呢檔,肉就去呢檔,寫單,再自己三時五刻同埋菲傭一齊落去買一次,俾個街市老闆知你係個賓既僱主,暗示叫佢唔好夾埋個賓黎呃你,如果唔係就幫襯第二檔。管理人係難架喇...

大宅

ikokam 發表於 19-8-13 11:34
你的工人是完約還是海外菲/印呢? 如果中夾英溝通 佢地會否聽唔明?
那你會推介請完約本地菲還是 完約海外 ...

這個工人是外海菲,不過唔似未黎過香港,因為佢個passport係新,是兩年前的簽發日期,所以我估計她黎過香港。她是大學生,我在視像時她的英文算流利,可以溝通到,但黎在香港之後頭一個月已經裝聾,成日聽唔到我指示,或者聽到一半,時常做錯,但佢仍覺得自己啱,無聽錯,係我講錯,時常講大話,捉緊佢做野,我無叫她煮過餸,只係切下野,洗下菜,未試過自己去餸,之前我有請過本地印同菲,完約或海外,其實好睇她個人性格,不是學歷、年齡、婚姻狀況問題。不過斷約一定唔好請,祝你好運﹗

大宅

honeybid2 發表於 19-8-13 12:57
食譜只係教到煮食步驟,對買餸冇幫助... 我覺得蔬菜類叫佢買冇所謂,因為平,就算打幾蚊斧頭都唔會心痛得 ...

不過以我經驗帶工人去街市買餸都無用,通常都唔會俾d靚既你﹗

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Bun就寸,印就蠢加污糟。
揾著個拜神印仲煩, 一日拜5次, 洗腳換衫, 拜, 最快每次半個鐘。 拜時火燭唔走, baby喊唔理, 拍門唔開, 老公揾二奶都唔理。

民房

回覆 ikokam 的帖子

无论请印或是菲,千万不能用万隆雇佣,此家绝对是黑店,串同工人的骗子。

珊瑚宮

本地完約菲。大部份上纲找工自己做合约幾百蚊。
僱主常上纲找菲皮费平又有真人見
AGENT收一萬幾千。又無真人比你見
玩具萬歲!

侯爵府

回覆樓主:

印菲都請過,我比較鐘意印傭嘅態度謙卑

大宅

我剛請咗印,又蠢又唔話得,又難溝通,都係睇彩數,有初生太蠢會激死月都坐得唔會好,最好預早啲請,我都係出糧嗰個,佢昨日先發完我脾氣,你話會唔會因為你係出糧嗰個就好聲氣,激死你就有

大宅

如果我係你就請本地印,湊過bb既,大部分做左兩年廣東話都溝通到,菲又串同奄尖做左十幾年都話唔識講。
我請左印尼姐姐,開頭佢都話拜神,但日頭又唔見佢拜,房又冇入,可能訓左至拜,我又冇問望唔到就算

大宅

ikokam 發表於 19-8-13 11:30
明白,請問你是全英文叫佢做野定可以半中半英叫佢,佢明唔明??
如果買送 佢唔識中文會唔會比街市的人呃?佢 ...

煮餸要自己教,叻唔叻睇下佢有冇心機學。去買餸,去超市。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

Woarli 發表於 19-8-14 00:36
如果我係你就請本地印,湊過bb既,大部分做左兩年廣東話都溝通到,菲又串同奄尖做左十幾年都話唔識講。
我 ...

上次係agnet到睇左印同菲既video,兩個都係湊過bb 菲手勢好 沖涼同放低bb好小心,印就嚇親 放低bb 好似放低袋甘
我其實想請菲,係驚難溝通 同埋教煮送我唔識用英文教,教唔緊要 驚佢唔明我講野

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 19-8-13 14:10
Bun就寸,印就蠢加污糟。
揾著個拜神印仲煩, 一日拜5次, 洗腳換衫, 拜, 最快每次半個鐘。 拜時火燭唔走 ...

請問是否回教印先會甘樣拜神??

珍珠宮

Scallopbaby 發表於 19-8-14 00:37
煮餸要自己教,叻唔叻睇下佢有冇心機學。去買餸,去超市。

我其實想請菲,係驚難溝通 同埋教煮送我唔識用英文教,教唔緊要 驚佢唔明我講野
我聽有agent話 有d菲煮飯全部白烚,好恐怖

珍珠宮

fitfish 發表於 19-8-13 14:18
本地完約菲。大部份上纲找工自己做合约幾百蚊。
僱主常上纲找菲皮费平又有真人見
AGENT收一萬幾千。又無真 ...

我上fb join左d外傭group 但冇聲氣,叫左幾個菲幫我介紹 一是51歲太老,一是太後生
所以就先搵僱傭agnet

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

ikokam 發表於 19-8-14 10:40
請問是否回教印先會甘樣拜神??
係呀, 回教一日拜五次。 個陣偷野印siti, 問媽佢河唔河而bye sun. 我叫佢拜次我睇吓。 話15 minutes, 揾笨架。

Steps

1) 洗腳, 逐隻腳指卒匀洗。
2) 換白袍, 鋪地布, 揾個向西的風水窗口。 人開始似鬼上身,叫無反應,行屍咁。
3) 舉起雙手, 跪低, 叩頭, 念念有詞。
Repeat several times.

4) 起身。
5) 收地布, 換衫, 人開始回魂。

由 1)-5) 要30 mins, 佢指15 mins, 係由上身到回魂。

好恐佈。

但我見Saudi Arabia, Oman, Yemen人拜, 無咁恐佈架。 係D印至咁肉酸。

而回教去完大大, 唔用廁紙, 用手抹, 之後洗pet pet. 所以我鬧死都用bun. 我頂唔順印D核突。

Oh, 而家bun都有回教架, 因philippine 北面大島luzon係天主教區, 而南面大島mindano係回教區。 我bun話 mindano muslim people like to fight. We don't communicate with mindano people.

因雖求多, agency去mindano 揾bun.

Bun寸, 要企得好硬至頂到。

珊瑚宮

菲好多要求。
玩具萬歲!

大宅

不過請姐姐真係好撞彩,希望你請到個好架啦

大宅

我請左海外印湊初生 係新加坡做左6年 識講英文 溝通完全無問題 黎左個幾星期 暫時都唔錯 清潔做得好 煮餸就一般啦 態度係好既 起碼唔會黑面 我地唔會俾佢掂錢 因為我住果區買餸唔方便 多數都係我c6買/星期六日一齊出去買 早幾日同佢傾計先知佢之前係新加坡個僱主俾佢上左兩個月湊b堂 拎埋證書 下個月生完再分享

大宅

ikokam 發表於 19-8-14 10:41
我聽有agent話 有d菲煮飯全 ...

我新請菲都唔識,唯有跟緊d,煮嗰幾味,唔好耍求高。

首頁

尾頁

跳至