自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

alienalice 發表於
回覆 lingw. 的帖子

成班公司既人已經團結 上頭都有時會講埋一份 如果上頭唔跟佢地,佢地會嬲, ...

人際關係好重要,人哋講一句,好過你做一日,隨時搞到你份工都冇捚,第一份工唔識,到第二份就同自己講,無論工作能力點,同事關係要落苦功,過埋同事果關先生存到

子爵府

不如轉工,太辛苦了

伯爵府

你個份咩工?做咩職位?因咩原因好像個個都唔likey你?俾我搵機會整估番佢地。。。

伯爵府

除左轉工無嘢可以做,如果人工好高就忍,唔係就搵工,總會有公司有正常同事既

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

上嚟講下傾訴下,不要傷心。我也遇過一些搞圈子的同事,踐踏别人去賣是非的。自己收了人工做了事便好了,要堅强,不要為萍水相逢的人而不開心。

alienalice    發表於 19-8-28 01:09

侯爵府

回覆 camanbi 的帖子

Admin工 有d人既路係會經歷好多比人妒忌既磨鍊 我就係其中一個

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

公司乃是非之地,新入職基本上真係要學睇眉頭眼額,唔係要你做個假既人,係要知道邊啲人係做野,邊啲人係hea爆,你要揾hea爆既人教你做佢必識既野,等佢覺得你buy佢自然會幫你入團,但實際教學就搵果啲吹完水自己識返埋位既人,同埋通常都係答得好簡潔既...
我上一份工做左3年,只係15人以下,但有好多個圈,最後盡力做到最好讓自己變成不問世事既島...
至於面試哩啲,坦白講我得中五,但我清楚自己專長,只要岩學歷我就send cv,飛左500封以上面試機會少過30次,比得你面試,就證明你cv係佢岩既...做人要括出去,佢地都係想人認同,不如放膽認同自己

alienalice    發表於 19-8-28 01:21

侯爵府

回覆 Pig公主 的帖子

唔係頭兩份工。而家呢份係我覺得同事既心衰,我先唔埋推。或者我鍾意挑戰自己,鍾意快,人地覺得我要搏上位。怪一入職冇睇清楚公司做野既方式。我亦都冇想過有公司會hea做,過去幾份工個個都忙到趴。

男爵府

BK Milk勳章

alienalice 發表於 19-8-28 01:19
回覆 Pig公主 的帖子

唔係頭兩份工。而家呢份係我覺得同事既心衰,我先唔埋推。或者我鍾意挑戰自己,鍾意 ...

我第一份長工做左16年,果份工係咩都要做...之後我轉左做上一份工,我都以為係咩都要做,原來唔係,係分得好清楚你越界就會比話你博上位想比人知你咁快上手?暗示佢hea果啲,最後我走果刻我將我自己一定要做既部份做到最好,其他唔係我要做既,我識都一律叫佢請教邊個邊個,我唔識怕教壞...到我放底封信我先發現就算你再幫得手,你一走人地都係會黑面茶涼,所以唔需要在意

侯爵府

回覆 ivykinder 的帖子

多謝你 我開心番好多 可能我曾經做得過快 而樂意幫其他人手 就開始引起同事既不滿

男爵府

BK Milk勳章

alienalice 發表於 19-8-28 01:33
回覆 ivykinder 的帖子

多謝你 我開心番好多 可能我曾經做得過快 而樂意幫其他人手 就開始引起同事既不滿 ...

思想正確,只係要熟左先,我都就黎返新工,希望我都可以啦,大家一齊努力

alienalice    發表於 19-8-28 01:44

大宅

畀面勳章

回覆 alienalice 的帖子

社會係這樣,間間公司有這些人,放鬆自己,做返自我,你唔埋堆,唔緊要,最重要有才能做好工作,完成任務,準時收工,最緊要有量出。這樣想你就唔會放同事說話
在心理

alienalice    發表於 19-8-28 01:45

伯爵府

回覆樓主:

多謝佢當你係敵人,因為佢覺得你威協到佢嘅地位,應該自豪

alienalice    發表於 19-8-28 02:12

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

alienalice 發表於 19-8-27 16:54
回覆 mankibbb 的帖子

如果你有睇過之前個post, 我係初入職個時太強勢。上頭讚你一兩句,你身邊既人就會唔 ...

咁奇怪?

伯爵府

BK Milk勳章

alienalice 發表於 19-8-27 11:04
參考之前jm教路 我決定一句野都唔同同事講野 用人地內心覺得寂莫黎安慰自己
早排要scan email出街 要迫著發 ...

你唔好諗自己有冇面試緣,快啲著手搵過份工啦,呢啲人唔好以為你唔出聲就會有好日子過,佢地只會變本加厲。你都係盡快搵過份工,唔試又點知自己走唔到?唔係遲早做到有情緒病。

珍珠宮

2024年龍年勳章

good_pig 發表於 19-8-28 08:04
咁奇怪?

樓主勤快就顯得其他人懶,所以被排擠,可能係政府工?呢d公司文化最得人驚嘅係上司唔理,變左誰大誰惡誰正確,最後劣幣驅逐良幣

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你係唔係對人地的說話太上心呀, 人地廢話我好少聽, 做我自己, 佢又唔係出糧比我果個, 我理得佢, 再唔係一路用 Headphone 聽歌一路做, 無人境界, 你用心工作, 老細會睇到, 唔使理啲廢人。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

不如樓主你客觀地睇下自己點同人相處, 你自己已經前設左人地係hea做, 你係快做, 慢都比人地快,你咁諗, 肢體上都會做左出嚟, 你喺對方, 會唔會覺得自己有少少扮嘢呢?
公司出得糧比你, 就係要你融入公司, 公司係hea, 你咪一齊hea, 自己做晒嘢咪上網hea 下, 接受唔到唯有轉工,人係群體生活, 你要做另類, 只可以強化自己心臟, 人地講咩都當唱歌。
當佢地扮明講你, 你夠勇咪突然用講笑語氣問「你地講緊我呀」。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bobomia 發表於 19-8-28 08:22
樓主勤快就顯得其他人懶,所以被排擠,可能係政府工?呢d公司文化最得人驚嘅係上司唔理,變左誰大誰惡誰正 ...

所以有時都要留意下其他人嘅節拍

珍珠宮

2024年龍年勳章

good_pig 發表於 19-8-28 09:15
所以有時都要留意下其他人嘅節拍

最可悲嘅係正常人要走,有問題嘅反而可以留底,公司縱容呢d人嘅行為,搞到成間公司嘅文化劣質化

首頁

尾頁

跳至