1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 fannylam123 的帖子

我一星期上一堂詐

洋房

Melody19 發表於 19-9-3 16:52
回覆 Fiona.wong 的帖子

你小朋友幾大?幾時發現架?點解咁快可以排到既?我想了解下。我小朋友叫名唔應,鐘 ...

同我仔仔一樣呀⋯⋯可以認識下交流下嗎?

大宅

你小朋友幾大?幾時發現架?點解咁快可以排到既?我想了解下。我小朋友叫名唔應,鐘 ...

佢肯用腳尖行路係好架,起碼手腳協調到

複式洋房

Melody19 發表於 19-9-24 23:25
謝謝各位意見,e家煩緊排E位定l位好,因為E位我可以同佢一齊上,咁可以幫佢家居訓練,但又怕靠佢自己,根本 ...

排E位,姑娘有經驗亦好專業
除左你學到點樣同佢屋企做訓練,當你遇到唔知點處理/教小朋友時,佢地都比到好多意見,對媽媽幫助好大
另外亦可以借教材返屋企練習,除左慳到錢,我覺得最重要係可以按實際情況比到合適教材、玩具小朋友

複式洋房

twinstower 發表於 19-11-30 15:39
排E位,姑娘有經驗亦好專業
除左你學到點樣同佢屋企做訓練,當你遇到唔知點處理/教小朋友時,佢地都比到好 ...

想問係咪要評估左先可以排

複式洋房

Kuromikuromibb 發表於 19-12-1 00:07
想問係咪要評估左先可以排

係,建議盡快去私家排
通常每年8月都會有一批位放出黎,因9月是新學年,有d小朋友升幼/小唔再需要訓練或轉I位,訓練中心就有位放出來,所以早d排入到下學年機會大d
我當時唔知,8月中睇私家先拎到信去社署排,要等到下一年8月先有位
而政府呢,個評估排到我入左訓練中心9個月後先做,我諗做完先去社署排又要等多一年,前後無左兩三年
過來人分享係捉緊小朋友發展黃金時間

大宅

Melody19 發表於 19-9-3 12:36
小朋友21個月了,有自閉症傾向,仲未識講野同太識聽指令,剛剛入紙排E位,亦都開始做緊私人綜合訓練。
由於小朋 ...

我小朋友兩歲個時都係一個音都未有 轉介左去CAC要等到1年3個月先到我做評估,結果我係去左協康會(等左半個月)做評估,評左我小朋友係ASD(輕度至中度)根住就一直做言語治療,之後仲quit左n, 上左半年私人機構既密集訓練。而家上番主流幼稚園,講野複雜程度同同齡差不多,但音唔準,社交同情緒都未得,但都進步左好多。
建議媽媽考慮上密集訓練,一星期五日,每日2-3個鐘,對小朋友幫助會大好多(emoji)媽媽已經好叻,咁早發現,及早介入,幫助一定會好大。加油(emoji)

大宅

maysy8 發表於 19-12-2 08:39
我小朋友兩歲個時都係一個音都未有 轉介左去CAC要等到1年3個月先到我做評估,結果我係去左協康會(等左半 ...

請問可以pm我言語治療同密集訓練既資料嗎?謝謝

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我都係同路人,剛剛轉介左去cac評估
好無助好無奈
仲未接受到,喊左好耐
想問下私人訓練係要家長帶定小朋友自己上?
因為我要返工

複式洋房

回覆 duckduckbb31 的帖子

其實大大話話都上左好幾個月,亦都已經過咗2歲,可惜都依然未有單字,我都好唔開心,只可以比D耐性等。樓上既媽媽都建議我上密集班,但所有嘢都係要排。家長係同小朋友一齊上架,因為返到屋企都係重複同佢做訓練架

大宅

Melody19 發表於 19-12-5 18:31

其實大大話話都上左好幾個月,亦都已經過咗2歲,可惜都依然未有單字,我都好唔 ...

我見密集班就小朋友自己上
真係要比時間同耐性
唔會咁快見效

民房

Melody19 發表於 19-9-3 12:36
小朋友21個月了,有自閉症傾向,仲未識講野同太識聽指令,剛剛入紙排E位,亦都開始做緊私人綜合訓練。
由於小朋 ...

有, 成長受盡歧視, 已經自殺多次

複式洋房

係,密集係小朋友自己上,不過我仲未排到有位可以上。我以為你問我單對單訓練啊。

複式洋房

回覆 Carrie827 的帖子

聽到你咁講,好難過,我自己都唔知下一步係點,都係見步行步

大宅

Melody19 發表於 19-12-6 10:38

係,密集係小朋友自己上,不過我仲未排到有位可以上。我以為你問我單對單訓練啊 ...

私人密集訓練會唔會快d有?

複式洋房

唔會,全部要排,要等有人退學先可以讀

洋房

給所有SEN/自閉譜系小朋友(特别是2-3歳)的家長們:

密集班選校注意:
由於很多密集班是不準家長參與及觀堂,而SEN小朋友亦不能很好的表達自己,所以家長在選校時必須格外小心。以下是家長需要在上課前必須知道的事項:
- 師生比例:老師是否獨自一個面對多個學生
- 班上新生和舊生比例
- 家長能否在付費前先參觀學校
- 老師會否先與家長見面了解小朋友情況
- 校方就算不容許家長參與及觀堂,校方會否阻止家長在不影響課堂情況下,步近課室了解小朋友情況
- 老師怎樣處理(一個及同時多個)小朋友的情緒
- 老師如果不用獎勵,是用什麼方法教授(一個及同時多個)小朋友安坐
- 課室大小/小朋友可活動空間

警號:
- 師生比例不正常
- 同一堂有過多新生
- 家長不能參觀學校
- 老師沒有與家長及小朋友先見面,就直接讓小朋友上課
- 老師沒有指導家長在家中怎樣配合老師在課堂的教導、及製定目標給小孩
- 校方阻止家長步近及遠觀課室
- 老師跟家長說話的邏輯前後不對應
- 老師跟家長說話有沒有以你的小朋友或SEN小朋友的情況作標準來回應
- 老師只是用阻止小朋友活動的方法來讓小朋友安坐
- 小朋友極之不願意上課及在課堂中發出不尋常哭聲

——
如小朋友參與了密集班,請注意他們在下課後有沒有出現以下任何變化:
- 手軟腳軟:半步半步咁行,無力要求要人抱佢
- 憂鬱: 唔做平時鐘意既野
- 易怒:易發脾氣、嚎哭
- 焦慮:長時間需要痴住照顧佢既人
- 神情呆滯
- 減少食欲

如以上情況出現,請各位家長一秒都唔好等,馬上到公立醫院安排身體檢查及藥物檢查。 亦可聯系社工,密集班中心附近區議員協助及馬上停止到該密集班上課。

小朋友的一生可能就是你的一分細微觀察及一個快速堅定的決定。

別墅

maysy8 發表於 19-12-2 08:39
我小朋友兩歲個時都係一個音都未有 轉介左去CAC要等到1年3個月先到我做評估,結果我係去左協康會(等左半 ...

請問幾時去做評估?係咪等到過2歲先?

大宅

請問點為之自閉傾向?我仔都鍾意車轆,腳尖行路,fing頭...有點擔心(emoji)

首頁

尾頁

跳至