自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

stkyo 發表於 19-9-15 19:27
請你做咩都好!緊記!切記!工作簽證係一定要做咗先,唔可以用旅遊身分入境,然後邊工作邊申請

有工作簽 ...

好 我知道了 我再仔仔爸爸講左先 唔該晒你 多謝晒

洋房

GabyNC 發表於 19-9-15 19:30
好 我知道了 我再仔仔爸爸講左先 唔該晒你 多謝晒

想多問件事 甘做黑工到時可唔可以申請工簽 或者邊做邊申請甘?

大宅

GabyNC 發表於 19-9-15 19:31
想多問件事 甘做黑工到時可唔可以申請工簽 或者邊做邊申請甘?

當然唔可以 除非你可以黑足十年

洋房

luckybaby2011 發表於 19-9-15 19:26
佢真係你深交既朋友?最怕你帶埋小朋友去兩頭唔到岸、帶住小朋友小心點好、工作簽證唔易批架喎、要 ...

我唔會帶佢地去先 就算去我都會自己去先 如果搞掂晒所有野我先帶小朋友過去 我都唔想到頭黎得個吉 同埋唔想呢邊退左學之後英國又冇得讀書 到時阿仔仲慘

洋房

micmicchan 發表於 19-9-15 19:33
當然唔可以 除非你可以黑足十年

哈哈 甘黑

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔可以,如果你係英國打緊黑工,跟住申請工作簽證,分分鐘即時要你離開英國,仲black list你,而且你打黑工,小朋友跟你過嚟係無身份,佢地點讀書?

我頭先都講,緊記!切記!工作簽證一定係要做咗先,呢個好重要!

珍珠宮

GabyNC 發表於 19-9-15 19:22
我都有了解過係要登報個D 但佢又好似話個D係境外既 如果我係境內工作交稅會比境外申請易 佢請我做marketin ...

識兩文三語嘅英國居民大把 (我係其中一個)
所以呢個唔構成可以請外地人嘅原因

洋房

stkyo 發表於 19-9-15 19:36
唔可以,如果你係英國打緊黑工,跟住申請工作簽證,分分鐘即時要你離開英國,仲black list你,而且你打黑 ...

我知 我唔會同小朋友去先 岩同前夫講左你地D睇法 其實你地諗既野同我之前諗既一樣 不過始終我唔係當地人所以唔肯定 甘我會搞左簽證先 最大目的係想我仔可以讀書 有我係身邊陪佢地甘 不過真係好多謝你地 唔該晒甘多位 我只係一個師奶乜都唔識

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sasa@uk 發表於 19-9-15 19:43

我都係,我仲有相關學歷同工作經驗

洋房

sasa@uk 發表於 19-9-15 19:43

我知 但朋友黎講佢都想幫下我 試下都好 係未如果冇咩特別理由或技能就好難批到工簽?

象牙宮

GabyNC 發表於 19-9-15 19:43
我知 我唔會同小朋友去先 岩同前夫講左你地D睇法 其實你地諗既野同我之前諗既一樣 不過始終我唔係當地人所 ...

你前夫都係英國?

總之緊記切記工作簽證一定要做咗先就得喇!你朋友幫到你,點樣去攪張工作簽證嘅難題就交番比佢

洋房

stkyo 發表於 19-9-15 19:47

你前夫都係英國?

前夫香港人 只不過朋友係我地都識既生意朋友 平時好似朋友甘來往 如果佢英國我直接叫佢申請我仔去啦 哈哈 唔洗煩 搞工簽係想可以免費讀公校 因為冇甘多錢讀資校個D

象牙宮

GabyNC 發表於 19-9-15 19:52
前夫香港人 只不過朋友係我地都識既生意朋友 平時好似朋友甘來往 如果佢英國我直接叫佢申請我仔去啦 哈哈 ...

未離婚申請你過去就得,不過配偶簽證都唔係容易,移民英國門檻/要求越嚟越高,如果你有興趣,有機會,越早做越好,趁你小朋友仲細,大咗唔可以跟父母申請

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你個case 充滿著矛盾。
以旅遊身份入境跟本做唔到工,once比人發現做黑工,你知道後果嗎?做黑工點交稅?點申請工作簽證?
單起入境時你無明確入境目的,無回程機票、洒店行程計劃,單身女子一個隨時境都入唔到。
起英國咁多中國香港留學生畢業,請個二文三語既中國人有幾難?留學生當地畢業後有半年時間搵工,你朋友要請,大把人肯做。
今時今日都仲要去外國做黒工做黑市居民⋯⋯

珍珠宮

GabyNC 發表於 19-9-15 19:45
我知 但朋友黎講佢都想幫下我 試下都好 係未如果冇咩特別理由或技能就好難批到工簽?
...

我舊年識一個有工簽來的是研究細菌的勁人
你可以去gov.uk 睇下work permit 資料,你個英國朋友都要睇睇,佢間公司要先登記牌照先可以請外地人

大宅

GabyNC 發表於 19-9-15 19:29
厄既機會唔大 佢係我前夫既生意朋友 我前夫都想我有機會既話帶兩仔過去 同埋前夫都要求過 我只係想了解多D ...

全世界未有工簽不可打工,入境處捉到你以後唔使諗咁易入境,正常情況係有工簽先可以入境開工!朋友、前夫講乜冇用,你有工簽先有得諗!直資同香港差唔多學費,住食曼城平過香港!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係話你前夫呃你,但嗰個只係佢朋友....

要知道有d人唔熟唔食,樓主自己小心d

禁止訪問

琥珀宮

GabyNC 發表於 19-9-15 18:48
佢同我講要交半年稅每月450鎊甘就可以搞到工作證 多謝你 知道工作證小朋友可以免費讀書都安心D 甘係未如果 ...

未有工作簽證前,點做野有收入去報稅?

象牙宮

2024年龍年勳章

sasa@uk 發表於 19-9-15 19:22
佢 fd 要扣佢 £450 扮幫佢報稅 仲有食住呢 ?
樓主連搵工作簽咁簡單資料And 搵學校資料都係靠上b ...

樓主中招機會好高。

首頁

尾頁

跳至