時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

SUKI20062014 發表於 19-10-25 14:38
我對她寫的文章基本上都覺得好現實,好實在的講出問題.
有無分化我就唔知道了,但撐警察就一定撐硬了.
對這屆 ...

某程度上我同意,但唔撐政府唔緊要,她身為傳媒工作者,只一味用煽情文章去批評及誇大政府/林鄭同警察割席,而那些訊息又是來自黃媒斷章取義林鄭的説話,個結果係實實在在分化了警察和政府。好多人都覺林鄭廢,但屈小姐身為傳媒工作者,有沒有一些有建設性的意見給政府?要批評很容易,只一味煽情對件事有幫助嗎?
我聽的一些中立網台,他們也批評政府,但絕不會分化政府和警察,而且批評之餘亦會提供有建設性的建議,這些傳媒人才會得到我的尊重!

水晶宮

SUKI20062014 發表於 19-10-25 11:52
這幾個月,我想大家的手機內容都一樣,無論黃藍、無論白黑,都充斥着仇恨的帖子、粗口橫飛的視頻,所以, ...

苦中作樂,心酸!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

公爵府

係佔中時已經鐘意睇屈小姐文章,佢真係寫得好好,好鐘意佢好有正義感!

SUKI20062014    發表於 19-10-25 15:13

男爵府

開心吸收勳章

yyh08 發表於 19-10-25 14:53
某程度上我同意,但唔撐政府唔緊要,她身為傳媒工作者,只一味用煽情文章去批評及誇大政府/林鄭同警察割席 ...
所以話每人見到的角度唔一樣.想法就唔一樣.
我唔覺得她寫有多分化,我只看到她寫出來的事實.
當有人赤裸地攤開事實出來時接受程度不一.
不可能人人都接受,但我請你不要太過將分化兩字深入.觀我分享的這個文章中,有分化政府嗎?
反正我覺得她講的好有道理.慶幸還有這樣良知的傳媒人寫出當前情況.安撫大家一顆想要美好香港的心靈.

而且所謂的分化也是寫事實沒有扭曲.黃C好多的文章都扭曲抹黑.
重申:邪不能勝正!正義必勝.

SK22    發表於 19-10-25 17:23

禁止訪問

男爵府

SUKI20062014 發表於 19-10-25 15:18
當有人赤裸地攤 ...

我同意呢篇佢寫得好,我指的是她另外的文章,她能夠舉出事實還好,但她所說的是基於歪曲或斷章取義林鄭的說話,這點是我不能苟同。
我並非刻意批評佢,佢支持警察的文章好多都寫得好好,我也説了不知她是有心定無意寫了分化的文章,我並非針對佢,我只是說對她有所保留。
佢寫得好嘅嘢,有事實根據嘅嘢,我仍然會睇佢嘅文章,仍然會支持佢的。
重申,我也是支持公義,支持警察嚴正執法,反對暴徒!

男爵府

開心吸收勳章

yyh08 發表於 19-10-25 15:29
我同意呢篇佢寫得好,我指的是她另外的文章,她能夠舉出事實還好,但她所說的是基於歪曲或斷章取義林鄭的 ...
撐警的隊伍,繼續同路...
都心痛站在前線的警察,他們受的傷害最大.
面對大是大非前面,我地繼續堅定地撐,希望能盡快見晴天!

子爵府

支持警察
辛苦晒

男爵府

SUKI20062014 發表於 19-10-25 15:38
面對大是大非前面,我地繼續堅定地撐,希望 ...

對的,我們一同支持警察!
看到受傷的警察,和傳媒對他們鋪天蓋地的抹黑,還有幾個月來他們的專業和優秀表現;那些帶有偏見和立場的香港人,欠我們香港警察實在太多!

些芬易呢焚    發表於 19-10-25 21:13
SUKI20062014    發表於 19-10-25 17:39

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SUKI20062014 發表於 19-10-25 11:52
這幾個月,我想大家的手機內容都一樣,無論黃藍、無論白黑,都充斥着仇恨的帖子、粗口橫飛的視頻,所以, ...
今日在佢微博都睇到....
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

禁止訪問

男爵府

眼到眼濕濕,香港警察太平容易了,你們是最優秀的,無言感謝!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

支持香港警察
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

SUKI20062014 發表於 19-10-25 15:18
當有人赤裸地攤 ...

男爵府

男爵府

這四個月來都有看屈小姐的文章, 她真係一針見血講出我吔小市民的心聲.
支持警察, 支持屈小姐

SUKI20062014    發表於 19-10-25 17:40

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

哪個防爆叫「卑下面」個一幕,係上星期反轉九龍區之後,半夜兩点幾我係東網個 Live 直播睇住,成班警察已辛苦咗一日,但都仲好聲好氣叫佢地返歸,但可惜第二日,依段片無人傳過出嚟。
由始我係支持警察,因我認識有啲警員,佢地叫做放假,其實都 standby 緊,另一個同我同事講,佢已經 standby 咗 60 日啦!見到佢地真辛苦,但佢對住我地一句抱怨都無,只叫我地小心,幾時先可以比番警員有正常生活。

支持警察,嚴正執法,辛若
苦哂。

侯爵府

好媽媽勳章

多謝香港警察,你們是最優秀嘅警察
開心每一天

侯爵府

yyh08 發表於 19-10-25 14:53
某程度上我同意,但唔撐政府唔緊要,她身為傳媒工作者,只一味用煽情文章去批評及誇大政府/林鄭同警察割席 ...

非常同意

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

侯爵府

SUKI20062014 發表於 19-10-25 15:38
面對大是大非前面,我地繼續堅定地撐,希望 ...

我覺得屈小姐話警隊盲撐,簡直詆毀左香港警隊聲譽

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

首頁

尾頁

跳至