時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Happy8861 發表於 19-11-4 22:18
佢Facebook自己 delete咗?
比人舉報得太多所以delete左

大宅

Conybrownbb 發表於 19-11-5 01:38
塊面3尖8角,唔慌好人
副牙齒仲嚇死你

琥珀宮

畀面勳章

kiki771 發表於 19-11-5 02:38
下乜原來佢老公大陸有生意㗎!

見FB 有人幫佢老公宣傳

伯爵府

我有啲朋友以前係佢粉絲,前日嗰張死全家嘅青蛙相ws俾朋友睇,個個都話佢好似癲狗咁。
我唯有今期主打推佢上國安,總之佢post親仇警po我就不停推。
佢再唔生性真係要快啲一家走難返日本生活,仲有2個女,佢下一代真係多得老母唔少。到時佢返日本仲點會有價值?好多日本媽媽造便當叻過佢好多啦。

芭芭拉

伯爵府

媽咪面 發表於 19-11-5 08:59
我有啲朋友以前係佢粉絲,前日嗰張死全家嘅青蛙相ws俾朋友睇,個個都話佢好似癲狗咁。
我唯有今期主打推佢 ...
佢仍然話無悔呀!

珍珠宮

Danjunior 發表於 19-11-5 09:50
佢仍然話無悔呀!

死雞撐飯蓋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

Happy8861 發表於 19-11-4 23:19
佢條眉鴛鴦得好緊要

何止、對眼都正宗大細超

男爵府

唔該晒你呢啲人叛國就應該由國家備案,遠離國家所有事成全佢全家。

子爵府

佢條眉鴛鴦得好緊要

對眼都係,一大一細,定係佢p圖太重手?

伯爵府

Danjunior 發表於 19-11-5 09:50
佢仍然話無悔呀!

但佢下一代可能會多得佢唔少
芭芭拉

大宅

恭喜佢,求仁得仁!

侯爵府

2024年龍年勳章

https://www.am730.com.hk/column/ ... %8a%e9%87%8d-194810

連專欄都亂嗡廿四

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我已經唔睇AM730咯, 佢D黑記有份搞亂警察記者會!!!

小菜豆    發表於 19-11-5 11:40

侯爵府

2024年龍年勳章

品格與尊重

前些時候,我家女兒放學回來與我分享當天學校的事。其中她說到,在常識課時老師在教授香港不同類型的房屋,她跟很多同學都住在私家房屋,有些同學住在居屋,就只有一位同學住公屋,那住公屋的同學看見只有她一人舉手,表情很尷尬。言談間,我家女兒對那位同學寄予同情,感覺她很可憐。我這個媽媽不由得苦口婆心向她說:「那位同學一點也不需要尷尬呢,住公屋不是一件羞恥的事,就算住在甚麼的地方、甚麼類形的房屋都不重要,重要的是個人的修養及言行。再者,住公屋是很多香港人夢寐以求的事啊!房租便宜,設施又充足,位置又方便,沒有比不上私家房屋呢!如果有機會,我也想搬回公屋居住,可惜我們沒有這種福氣。」

跟女兒說的,都不是甚麼風涼話,要知道,現在排隊入公屋是一件很困難的事,是一項長久戰。聽說合資格的香港人,等十年是平常事;身邊有朋友結婚後已立即申請公屋,現在孩子都已經上初小了,還一直在等;而更多的朋友,連我也一樣,不合資格申請公屋,迫不得已租住人家的房子,每個月六、七成的薪金都拿去交租了,剩下的只僅僅夠家庭的開支,點點的娛樂也得深思熟慮,不能亂花費。公屋,在很多香港人心目中,是一個終極的目標,也是一個美麗的夢——他們深信,能夠住進公屋,交相宜的租金,生活質素也就能夠得到改善了。

當公屋是大家共同目標的時候,又何來為公屋住戶的身份而尷尬呢
?從來人的高低級不在於出生,如果以為住在千萬大宅就高人一等,家住公屋就寒微貧賤,這樣想法的一個人才需要尷尬,才是低級的一個人。懂得以禮待人,明辨是非,有良知的人,無論住在哪裡,都是值得尊敬的人。

七十後媽媽,生於典型都市,活於非典型社會
-------------------------------------------------------------

其實CANDANCE MAMA係咩野思維呢?
公屋係唔需要羞恥, 但係入住公屋係夢想, 寧願住返公屋唔住現居私樓...我死都唔信真心話!

伯爵府

小菜豆 發表於 19-11-5 11:38
品格與尊重

前些時候,我家女兒放學回來與我分享當天學校的事。其中她說到,在常識課時老師在教授香港不同 ...
確實替佢女兒擔心,有個思維獨特,心地善良嘅媽媽。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

之前佢同兩個女上電視節目, 佢個女响學校門前扭扭擰擰, 認得出間學校係銅鑼灣某著名女龍, 唔肯定兩個女係咪讀呢間喇...

大宅

佢條眉鴛鴦得好緊要

佢大細眼

唔明什麼 因由 咁憎警察?

珍珠宮

回覆 小菜豆 的帖子

我睇開頭幾句都ok,睇睇下唔多對路,唔真實,唔係發自內心。後幾句話想住返公屋,呢啲有需要向小朋友提及嗎?而且佢而家連警察家屬都咒,佢作幾多野都唔覺得佢係心地善良既人,非常歹毒。唔好又要不滿大陸,又要揾大陸人錢,呢啲叫無恥啊

男爵府

well done! Support you!

男爵府

小菜豆 發表於 19-11-5 11:38
品格與尊重

前些時候,我家女兒放學回來與我分享當天學校的事。其中她說到,在常識課時老師在教授香港不同 ...
好虛偽, 好假, 說這些話好不真實, 虛偽的女人!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至