懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

zoeho85 發表於 19-11-16 16:40
由穿水到生得好多都要十個鐘,但TG影響嘅係畸胎影響一世,其實call白車完全唔係問題,係耐少少咁解,我呢 ...

我都係就生都唔驚去唔到醫院,最壞情況最多唯有 call 白車。
TG 就唔好話我,連同事都替我擔心

大宅

回覆 zoeho85 的帖子

同意,TG殘餘物睇唔到,都唔知吸左幾多,影響BB幾多,但願各位孕婦媽媽順利BB健康

大宅

回覆 ManJacob 的帖子

請你唔好故意入嚟挑釁孕婦媽媽,閣下唔係孕婦媽媽,你唔知生仔過程,亦唔駛開題目討論你嘅政治立場,呢度所有媽媽都講生仔順利,bb健康。

別墅

S_F 發表於 19-11-16 16:45
我都係就生都唔驚去唔到醫院,最壞情況最多唯有 call 白車。
TG 就唔好話我,連同事都替我擔心
...

同意,唔知樓主個post用意何在啦,不過我呢個日日都要揸車週圍去嘅大肚婆係路面唔覺得好危險,我琴日經過窩打老道同城大附近,大不了咪U Turn行第二條路囉,反而係交通部特登熄左啲交通燈先衰,塞死晒啲車,但總有好幾個好司機落車幫手維持交通,就算係呢幾日book左浸會生仔嘅都免費退訂轉晒過黎法國生,大家無抱怨過,最緊要唔好接觸到TG!!!

別墅

yan1008 發表於 19-11-16 16:56

請你唔好故意入嚟挑釁孕婦媽媽,閣下唔係孕婦媽媽,你唔知生仔過程,亦唔駛開題目討 ...

係啊,好明顯係挑釁,我地成班十一月預產同法國醫院生B嘅媽媽完全無介意同擔心過點去醫院,又無介意突然多左好多浸會轉介過黎生B嘅case囉

洋房

請你唔好故意入嚟挑釁孕婦媽媽,閣下唔係孕婦媽媽,你唔知生仔過程,亦唔駛開題目討 ...

樓主個post有藍色成份
我係孕媽媽,現在得7w4d,外家住沙田老公住觀塘,喺馬鞍山返工,每星期有幾日都會返外家陪媽媽,今星期放大假阿媽唔俾我返去,我都驚沙田咁重災都會影響bb日後發育誔畸b,唔擔心TG就假,連政府都唔知有咩成份,我哋呢啲小市民真係搵條命嚟博

珍珠宮

回覆樓主:

我係開刀,我都係提早係醫院附近住酒店~

子爵府

原來唔係孕媽媽來㗎!?
我仲以為佢就快生 緊張入唔切院添

大宅

ManJacob 發表於 19-11-16 10:19
我無話出奇,至係我覺得大人同bb條命緊要d姐

如果因為tg而令到bb變畸胎,我覺得係比死更難受

民房

ManJacob 發表於 19-11-16 09:43
堵哂路,的士都唔接,真係作動點去e院?

有人只擔心tg點,又唔擔心生得既時候點?真係想係屋企生?定係想 ...

你住得離醫院好遠? 如果冇uber果d,可以用call4van call van仔, 我岩岩因為結婚,由星期一到星期三都call左幾次,全部好快有車,司機都好好人!

民房

gunpowder 發表於 19-11-16 09:53
一定call白車,但好大機會冇得揀醫院
我上個月尾生果陣
老公話book定醫院附近既酒店

姑娘同我講過 唔係間間醫院有產科喎 白車只送就近果間醫院嫁炸喎

大宅

char3aine 發表於 19-11-16 20:31
你住得離醫院好遠? 如果冇uber果d,可以用call4van call van仔, 我岩岩因為結婚,由星期一到星期三都call ...

我爸爸有腎病,呢5年都要坐電動輪椅,每個星期二四六都要返醫院洗血。

之前有三次冇巴士嘅日子,我都用lalamove 成功call到貨車接送我爸爸,平均都係5分鐘內有車。

如果真係touchwood冇揸車、冇uber,都可以試吓呢個方法。我覺得大家唔使太擔心。

別墅

我初時都擔心,但我老公話香港有好多小路,最多兜多少少路,點都去到醫院,擔心一下tg好過。今日我係土瓜灣去QE,預左成個鐘搭的士去,係兜遠左,但15分鐘都去到...而家反而真係擔心避無可避既tg...

別墅

MMQ 發表於 19-11-16 18:52
原來唔係孕媽媽來㗎!?
我仲以為佢就快生 緊張入唔切院添

已經第二胎喇

別墅

char3aine 發表於 19-11-16 20:31
你住得離醫院好遠? 如果冇uber果d,可以用call4van call van仔, 我岩岩因為結婚,由星期一到星期三都call ...

呢個有用,謝謝你

別墅

yan1008 發表於 19-11-16 16:43
回覆 piggy_bun 的帖子

灣仔去瑪麗30分鐘到,不論行隧道或薄扶林,點封路都去到,唔可以叫白車,灣仔屬於 ...

如非穿水 我本身係諗住搭的士入瑪麗 白車可能又車我去律敦治先 多咗程 不過如果交通唔容許的話 都無得㨂 因為我樓下都成日TG放題 到時想有車都難

別墅

積奇歐陽 發表於 19-11-16 17:47
樓主個post有藍色成份
我係孕媽媽,現在得7w4d,外家住沙田老公住觀塘,喺馬鞍山返工,每星期有幾日都會返 ...

問條問題都要分黃藍?
咁係咪藍既就幫唔到,黃既就有辦法

好彩仲有好多好媽媽解答

複式洋房

ManJacob 發表於 19-11-16 21:30
問條問題都要分黃藍?
咁係咪藍既就幫唔到,黃既就有辦法

我見好多媽媽都有問你住邊同埋打算去邊生 諗住幫你諗定其他plans呀~

複式洋房

summer_splash 發表於 19-11-16 21:49
我見好多媽媽都有問你住邊同埋打算去邊生 諗住幫你諗定其他plans呀~

係啦~
其實真係有問題既,講出黎大家都係準媽媽一定會幫架,但佢又唔講住邊打算去邊到生,有d 難攪

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至