時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

中美打緊貿易戰,浸浸會肆無忌憚咁簽咩?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cathy-tse 發表於 19-11-20 12:33
我屋企人管理屋企人你覺得你有冇着數

總有離別的時候

琥珀宮

回覆樓主:

美國通過人權法,對我地有咩危險/害處?

珍珠宮

好媽媽勳章

研究下

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

bopomofo2405    發表於 19-11-20 23:09

水晶宮

SandyM0060 發表於 19-11-20 12:17
對我地d小市民就無咩影響,係影響d香港/內地既高官權貴 佢地最鐘意資產轉移,可能屋企人全部拎美 ...

講得好,我地小市民又有咩好擔心

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

別墅

黃人先覺得有好大影響,實質佢通過又如何?Who cares

子爵府

2024年龍年勳章

其實我地又唔係美國人,關美國乜事,果班黃人犯民成日要揾美國整死香港
Be Happy

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

circle119 發表於 19-11-20 13:09
研究下

竟然有香港人希望中國戰敗, 真係short short地, 完全係漢奸行為~~

珍珠宮

回覆樓主:

冇著數,我做美國公司,一陣佢撤資我就冇得撈,多得班死黑衣唔少,我冇得做佢地係咪養我

珍珠宮

cathy-tse 發表於 19-11-20 13:13
傳說中嘅期指結算係咪今個月尾

時間好啱喎

珍珠宮

如果《香港人權與民主法案》獲得正式通過,將會動搖《香港政策法》,香港顧盼自豪的金融中心地位也勢將不保。因為《香港人權與民主法案》為修訂《香港政策法》打開缺口,屆時獲得166個國家免簽證待遇的特區護照,或將不再被美國獨立對待。長遠而言,持有特區護照的香港人出行不再如現時般方便。

香港信貸評級勢下調
當然香港金融中心地位及現時享有的獨特經濟地位也會首當其衝。例如近日已被兩大評級機構下調評級的香港信貸評級,有機會被進一步降級,香港企業借貸成本勢將上升。由此路進,香港集資中心地位褪色,也會危及23.7萬位金及保險從業員的飯碗。

另一邊廂,假如美國不再視香港為獨立關稅區,內地難再透過香港輸入高科技產品,香港亦會失去轉口貿易優勢,亦會波及香港70萬位出入口從業員的飯碗。

Love and Kindness are never wasted.

琥珀宮

回覆樓主:

睇睇呢條法案嘅影響,上面真係講得輕鬆,只對高官有影響。

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/400088/%E4%BA%BA%E6%AC%8A%E6%B3%95%E6%A1%88-%E4%B8%80%E6%96%87%E7%9C%8B%E6%87%82%E6%B3%95%E6%A1%88%E9%87%8D%E9%BB%9E-%E8%8B%A5%E5%8F%96%E6%B6%88%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%89%B9%E6%AE%8A%E5%9C%B0%E4%BD%8D%E7%8C%B6%E5%A6%82%E9%9B%99%E5%88%83%E5%8A%8D

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

研究下
香港由美國接管, 班曱甴係咪發緊夢未訓醒

珊瑚宮

2024年龍年勳章

babycam 發表於 19-11-20 13:25
如果《香港人權與民主法案》獲得正式通過,將會動搖《香港政策法》,香港顧盼自豪的金融中心地位也勢將不保 ...

咁點解仲咁多人爭取人權法通過呢

琥珀宮

babycam 發表於 19-11-20 13:25
如果《香港人權與民主法案》獲得正式通過,將會動搖《香港政策法》,香港顧盼自豪的金融中心地位也勢將不保 ...

班黃絲真係頭腦簡單,所以俾人昆。呢條係攬炒法案,班賣國賊拎住外國護照,拎刀拮死香港,佢地唔到肉㗎。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

研究下

香港就算被暴徒移為平地,都唔會影響到深圳河果邊,甘無知覺得人地阿媽會照顧自己?美國優先無聽過?點解甘多香港人希望被殖民?究竟知唔知咩系殖民?

琥珀宮

李豆豆 發表於 19-11-20 13:28
咁點解仲咁多人爭取人權法通過呢

咁你睇真啲爭取通過嘅係咩人?

伯爵府

回覆 mrsma1120 的帖子

如果你喜歡美國移民有著數

男爵府

外國最叻威迫利誘

首頁
12345...10

尾頁