時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

nannanma 發表於 19-12-6 11:01
算罷啦 你自己用下個腦啦!

依家市道唔好,被公司解僱,都說成被政治迫害。YC又唔話係佢哋攬炒成功?
當受害者是YC是,永遠也沒發面對現實,佢哋唔知幾時先可以醒?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kenstin 發表於 19-12-6 00:22
梁先生的言論真係幾弱智,不過的確是給無腦的藍絲看的。
香港話曬都係在中共口中的一國兩制典範,點可能搞 ...

我都好想知你點樣受到中共迫害

男爵府

nannanma 發表於 19-12-6 11:05
論講歪理的功力,黃人認了第一 無人夠膽認第二,特朗普都無咁誇張!

咪係,無論咩事都幻想成政治迫害,真係暈低
呢個世界,有利益關係,就有不同權力的角力㗎啦,正常不過,公司和機構如是,一個地方和國家如是,所有嘢都入晒中共數?班YC 真係好有腦,可惜是壞腦呢,完全唔知個世界點運作

男爵府

小玲 發表於 19-12-6 11:09
依家市道唔好,被公司解僱,都說成被政治迫害。YC又唔話係佢哋攬炒成功?
當受害者是YC是,永遠也沒發面對 ...

YC永遠都喜歡用言論自由,不斷找藉口話別人,為自己辯護。編了無限謊言,正常人不忍心拆穿,形成他們自我彭漲的不正常心態。說到底,是我們正常人的不是,容許這些人的思維日漸漲大,歪理當真理。

大宅

便秘可能都賴政府!

侯爵府

其實無論生意定係僱傭關係,都係一買一賣,大家從經濟角度出發。無論係國泰炒人,定係MBA道歉,佢地都係衡量過得罪中國後嘅後果。大陸的確係因為政治原因而作出抵制行動,但對方可以唔接受架喎,只係代價係冇咗大陸嘅生意囉。咁既然國泰同MBA係諗過度過後決定妥協,呢啲只係為錢跪低啫,唔係政治迫壓。

不嬲出來做嘢都係要配合老細,人地係老闆一向都可以炒人架啦,YC都可以辭職架。你咁型係要同老闆抗爭,人地自然可以炒你。唔好講到成個受害者咁。學佢地話齋,有出糧俾你架,自然要聽老闆話啦

Raydor    發表於 19-12-9 19:50
榮盛    發表於 19-12-6 13:12

男爵府

小玲 發表於 19-12-6 11:24
YC永遠都喜歡用言論自由,不斷找藉口話別人,為自己辯護。編了無限謊言,正常人不忍心拆穿,形成他們自我 ...

面對住一些比較熟識的YC 朋友,他們所傳的是謊言假新聞,你告訴佢,佢反而覺得你是來反佢,要你拿證據又乜又物,如你所說,他們真的是自我膨脹到不得了,歪理當真理!
諷刺的是他們自己又唔諗下,自己幻想嘅、所傳嘅(通常是謊言),又唔需要證據,又或者睇張圖、睇段cut 頭cut 尾再加啲引導性旁白的影片,就當係事實之全部,雙重標準得好交關

洋房

小玲 發表於 19-12-6 11:24
YC永遠都喜歡用言論自由,不斷找藉口話別人,為自己辯護。編了無限謊言,正常人不忍心拆穿,形成他們自我 ...

村口隻狗大左肚 都係政府既錯 總之佢地岩錯
吾出聲就話佢地係大多數 出聲就比人打

男爵府

kenstin 發表於 19-12-6 10:10
我地這些小薯仔,逼壓來都無用,我還可以在BK大談反政府,反共,如果你對社會有影響力,你自然會成為中共 ...

見隔離個post, 何君堯十月底被母校,英國安格里亞魯斯金大學撤銷其榮譽法學博士學位。
呢啲就真係真真正正的政治迫害喇,YC 你哋睇唔睇到呀?

大宅

yyh08 發表於 19-12-6 12:10
見隔離個post, 何君堯十月底被母校,英國安格里亞魯斯金大學撤銷其榮譽法學博士學位。
呢啲就真係真真正正 ...

藍絲青年地鐵上讓黃絲不要阻地鐵阻人返工,被起底被解聘被退租,算不算政治迫害?

藍絲唱國歌被打到頭破血流,算不算政治迫害?

黃絲比藍絲過分十倍,黃絲首先挑起戰火將香港搞成咁,自己視而不見,還好意思指責藍絲還手。

子爵府

大陸同美國最大分別, 係大陸不會動知名人士, 最多驅逐出境, 美國嘛, 殺咪殺, 駛乜擇日, 一係自殺一係性侵入獄, 根本無機會對住鏡頭數臭政權。
全世界記者都想訪問薩達姆, 最終有美國電視台做到, 但係美國唔準播, 以免引起美國人同情, 真係好有新聞自由呀~~

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

yyh08 發表於 19-12-6 12:10
呢啲就真係真真正正 ...

唔該你看清楚事實,大學

撤銷其學位是因為此人有辱該校聲譽,大學跟政治打不上任何關係。

男爵府

kenstin 發表於 19-12-6 15:23
唔該你看清楚事實,大學撤銷其學位是因為此人有辱該校聲譽,大學跟政治打不上任何關係。
...

有辱校譽?講就係㗎喇?有咩理據和證據?
香港暴大和理大少部分暴徒學生,甚至校長夠影響校譽啦,中共到現在咩都無做喎!好心你哋啲黃人唔好咁樣雙重標準吖!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

timandy 發表於 19-12-6 11:20
我都好想知你點樣受到中共迫害

我這等小薯仔,會有咩逼害啊?但我不能好似啊叻甘,睇到當無件事。
我更不想看到BK裡甘多無知被矇騙的人,如果發聲可以令多一個人清醒,我會選擇發聲。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

tsewong 發表於 19-12-6 10:29
阿誠哥要被迫表態?唔係化,佢話你聽架?咁阿誠哥被迫成為曱甴王後佢有冇被咩人打壓?佢間公司有被制裁嗎 ...

你話唔係政治逼害咪唔係咯,每人頭上有把尺,其實我都好想學你甘,乜都睇唔到,做個開心快活人。

男爵府

kenstin 發表於 19-12-6 15:23
唔該你看清楚事實,大學撤銷其學位是因為此人有辱該校聲譽,大學跟政治打不上任何關係。
...

如果你話大學與政治扯不上關係,那為什麼你講嘅私人機構又可以與政治扯上關係?又來你哋一套雙重標準?

大宅

kenstin 發表於 19-12-6 15:34
我這等小薯仔,會有咩逼害啊?但我不能好似啊叻甘,睇到當無件事。
我更不想看到BK裡甘多無知被矇騙的人, ...

無知被騙? 你講班黃絲學生呀?
金主政棍在印印腳,睇你班蠢人打生打死坐監呀。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

yyh08 發表於 19-12-6 15:34
有辱校譽?講就係㗎喇?有咩理據和證據?
香港暴大和理大少部分暴徒學生,甚至校長夠影響校譽啦 ...

無無無,何先生德高望重,是香港人有眼不識泰山,又或者香港人認為何生只是做個小小的區議員屈就他了,所以沒有投他票,至於點解會被撤銷學位,你想知道,不如問下該所大學,我就對這個人毫無興趣,提起他我也自覺口臭,只係講清楚比你聽,大學撤銷任何學員學籍跟政治沒有半點關係,跟不要講政治逼害。
如果你認為攻打大學不是中共的意思的話,我跟你沒有什麼好談論下去的基礎。

大宅

kenstin 發表於 19-12-6 10:10
我地這些小薯仔,逼壓來都無用,我還可以在BK大談反政府,反共,如果你對社會有影響力,你自然會成為中共 ...

被火燒的伯伯算是什麼迫害?試下在黑衣人面前叫支持警察,你會安全?這又是什麼迫害?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

yyh08 發表於 19-12-6 15:42
如果你話大學與政治扯不上關係,那為什麼你講嘅私人機構又可以與政治扯上關係?又來你哋一套雙重標準?:sw ...

你可能無睇新聞,中共話,不允許曾經參與遊行的空中服務員飛越中國領空,甘即係不用飛了,這不是政治逼害是什麼,國泰都唔想,只係活生生受到政治逼害,明白嗎?

還有NBA,他們也不想,只是中國用政治手段干預,支持抗爭者的言論者要出來道歉,這不是政治逼害是什麼,例子太多了,你自己有時間多啲看看新聞,是不同媒體的新聞,不要只看無線,相信你應該知道無線已經成為中共的黨媒。

首頁
12345...8

尾頁

跳至