0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Elisabetta 發表於 19-12-25 02:55
我bb而家啱啱滿月, 開始有自己既時候表, 大概都係朝早7點10點,下午1點4點7點,夜晚10-11點, 通常11點果餐會 ...

其實bb半夜醒唔一定係太肚餓

我b已經戒咗夜奶3個月 明明可以10-8am
但有時去嫲嫲到瞓得唔好 半夜紮醒 嫲嫲氹唔掂唯有沖奶 4安竟然又一樣食晒 所以半夜喱餐唔係必然 只要佢瞓得定 就可以天光

有冇用睡袋? 我b到宜家都一定要紮到實 唔係嘅半夜一樣紮醒

別墅

yandystreet 發表於 19-12-12 23:10
幫BB set 飲奶時間表,教識佢分日夜就可以慢慢戒到夜奶,我個B就係跟呢個方法,喺我就快放完產假前戒左:yum ...

我想問 我今日開始幫佢set飲奶時間表
朝早8點 12點 4 點 8點 再凌晨12點 如果假設佢訓到6個鍾到第2朝6點先再食 咁schedule變佐朝早6點 10點 2點 6點 10點 12點再餵?我bb岩岩1個月多d 食奶粉

複式洋房

arsi_1002 發表於 19-12-29 00:00
我想問 我今日開始幫佢set飲奶時間表
朝早8點 12點 4 點 8點 再凌晨12點 如果假設佢訓到6個鍾到第2朝6點先 ...

1個月多d最好唔好只俾6餐。
隔三個鐘好過隔四個鐘, 胃仔細唔可以一次食咁多, 好難撐到4小時。
戒夜奶通常慢慢拉長夜晚時間, 或慢慢減少夜晚餵奶量。set 定第一餐時間, 就要係預定時間餵第一餐(即使2小時前才吃過夜奶) 慢慢生理時鐘就可以調整到預定時間會醒

別墅

mcmugmc 發表於 19-12-29 13:18
隔三個鐘好過隔四個鐘, 胃仔細唔可以一次食咁多, 好難撐到4小時。
戒夜奶通常 ...

我跟奶粉罐佢係寫6餐 同埋佢自己定時定候4個鍾醒要食

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

甘細個要戒

複式洋房

chanhiuching 發表於 19-12-29 17:05
回覆 ElifLai 的帖子

陰功,要返工嗎?

要呀!好彩老公夜晚會起身比返個奶咀佢就訓返,大既起兩三次, 到七點幾就埋身喂

別墅

mcmugmc 發表於 19-12-29 13:18
戒夜奶通常 ...

2個鍾前食完奶佢會肯起身再食嗎

複式洋房

arsi_1002 發表於 20-1-2 15:27
2個鍾前食完奶佢會肯起身再食嗎

要叫醒佢食
如果按佢醒時間食會日日唔同, 咁就好難戒夜奶

複式洋房

panda011230 發表於 19-12-11 23:38
Bb就嚟足兩個月,我又就嚟要返工!依家基本上全埋身,得下午一餐係樽餵,嚟緊會慢慢加樽餵餐數!
...

日間 最好 10-1 內 出街行下...回家沖涼食奶... 1點後再訓
一到黃昏5-8內唔好訓.. 同佢玩,..
8-10內吃奶..話佢知要訓喇~關燈,,,, 開D純音樂,, 放BB係BB床.. 俾佢拿著紗巾仔/ 欖枕仔... 同佢講. 聽朝見喇~聽日再起身同你玩過喇~GOODNIGHT!~
晚上好多時.. 1點前再吃多一次奶..就可以戒夜奶.. 9成會7點後先再起身架..
有人起身食完奶. 會再即訓到10點
有人起身後1粒鐘後叫BB再訓下...總之10點後唔好俾佢訓...
慢慢習慣下.到大個都係咁樣架~! (我個仔由出世到依家快3歲都係咁既時間表...時間表由大人SET,唔好俾佢控制番你)

咁樣大人細路都夠訓~^^0

首頁

尾頁

跳至