婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

想改好的人 發表於 19-12-22 15:17
回覆 crystal媽咪 的帖子

層樓點都唔係賣㗎啦,平安紙都冇用,立咗,一人一半。咁當層樓一人一半,又唔會 ...

你可以賣出一半,唔一定要益佢,財務公司肯買一半業權,唔使擔心。

大宅

回覆 kaman0617 的帖子

租比人同埋買一半業權,我就一定比唔起㗎啦,其實我之前已經申請咗公屋㗎啦,係申請咗有四年了,咁我人工多咗,我又唔敢騙政府,咪照寫囉,房處寄信話取消我申請。

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-22 17:22

租比人同埋買一半業權,我就一定比唔起㗎啦,其實我之前已經申請咗公屋㗎啦,係申 ...

我既意思係你賣1半業權比阿哥,或者你照住同你阿哥阿嫂困獸鬥睇下邊個頂唔順。

大宅

咁我咪一定要揾份11800元嘅工作,2020年再上房處從頭申請,我原本都諗住層樓係比大哥的,唔係我都唔申請公屋啦,但問題嚟啦,5000元家用,當單人屋等十年,即係我十年都揾咁少,我大哥呢十年就唔洗比錢老母,佢揾4萬一個月,比錢老母就無,但佢老婆唔洗返工。

大宅

跟住十年後大哥大嫂搬入來,先開始照顧返老母,呢十年我就要比5000家用,咁我點呀,我都為咗讓層樓比大哥,我先揾咁少,申請公屋,到時佢地等老母百年歸老,層樓就佢地。我唔忿氣呀。

大宅

回覆 Yee_ng 的帖子

謝謝您。

大宅

一定係我頂唔順先。兩對一。我輸定。

子爵府

回覆 想改好的人 的帖子

所以你就唔好咁傻,錢照搵,唔使申請公屋,好似樓上姊妹話,到時賣一半業權俾財務公司
如果對方只係搵你著數,你無必要咁為對方著想。

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-12-22 20:52
回覆 想改好的人 的帖子

所以你就唔好咁傻,錢照搵,唔使申請公屋,好似樓上姊妹話,到時賣一半業權俾財務 ...
早晨,我就係咁諗囉,我就為佢申請公屋,佢又唔為下老母和我,我不如揾多啲錢,多謝您支持。

cathngai    發表於 19-12-24 08:19

大宅

想改好的人 發表於 19-12-22 17:22

租比人同埋買一半業權,我就一定比唔起㗎啦,其實我之前已經申請咗公屋㗎啦,係申 ...

乜咁傻㗎,錢照搵,唔好望住公屋,努力搵錢搵個好女仔,2個人搵錢比較容易租/買得起樓,到時媽媽百年歸老,立即賣樓分錢,你阿哥咁叻咪買埋個半層囉,乜都唔使講,到時你拎住d錢,買個細單位又好,投資又好,依家繼續住係度先,努力搵錢搵女朋友呀

大宅

回覆 smiletkl 的帖子

邊揾到女仔呀,揾多啲錢就得嘅,多謝您支持。

大宅

當大家同屋住就算, 唔洗深交

總之為自己打算
如果呀媽偏心, 幫曬大佬亦無謂傷心
自己對得住良心就算

利伸:過來人(人妻)
老公呀媽偏幫大哥,大哥一家四口啃老族
我同老公本身同爸媽(6299)一齊住,但被大哥千方百計迫走左,
搬左出去租屋住7年啦

本身大哥係單身, 我地結婚先

大宅

melanietsangbb 發表於 19-12-23 15:22
當大家同屋住就算, 唔洗深交
總之為自己打算

嘩,即係大哥之前搬咗出去?跟住搬返入來,您倆公婆先要走嗎?

大宅

回覆 melanietsangbb 的帖子

我明明喇,即係62 99 。大哥(單身)。老公和妳,一齊住先,但係大哥有老婆,仲有兩件細路。我係想問大哥結婚後一直同住,仲要生埋兩個細路都一直係8個人同住??

大宅

想改好的人 發表於 19-12-23 17:16

我明明喇,即係62 99 。大哥(單身)。老公和妳,一齊住先,但係大哥有老婆,仲 ...

我同老公(弟弟)結婚, 同6299住, 大哥好早搬左出去 (我同老公拍拖幾年都未見過)

我地結婚後, 大哥搬番黎(單身), 間屋本身有三房,大家一人一間房其實都OK

大哥成日帶不同(男性)朋友番黎過夜, 仲要訓廳, 老公工作關係又半夜先番,我一個女人真係好唔方便

廁所門仲要無鎖

頂唔順所以搬走左, 自己租屋住

兩年後大哥結婚, 生左兩件, 大哥有野做既, 但俾曬個老婆,個老婆「全職」湊兩件, 但又成日自己番大陸, 兩個小朋友就6299照顧

6299年紀大, 叫大哥出錢裝平安鐘都話無錢, 但有車揸

我地自己都有一個小朋友

所以都係顧好自己算

大宅

係偏幫大哥的,咁老實講句,您老公宜家有冇每個月比錢兩老當買野食架?您一家三口已經搬走了呀嘛。

大宅

就算唔比都好合理,但係62 99走了,大哥就一定用您地無比家用做借口,層樓佢要哂。

男爵府

我同叔仔關係唔差,但唔岩話題,都只會唔出聲

大宅

回覆 CnokMa 的帖子

如果妳老公和叔仔傾緊家用,層樓問題,妳覺得妳會唔會出聲吖。。

男爵府

如果我老公同佢亞哥傾任何屋企野,我都唔會出聲,因為一定比人鬧,但大嫂出聲就無人鬧,我條氣係唔順但無辦法,即係你亞嫂咁樣我係你條氣都唔順,唔好諗住你張半層樓比亞哥會多謝你,人好現實,為自己行多步,搵多d錢好過等公屋啦,加油

首頁
12345...7

尾頁

跳至