親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

missvivi 發表於 20-6-14 09:24
當然有準備啦,其實去邊旅行都要有準備,就算跟團都不可以完全依賴領隊。 就去西藏是我第一次去高原,我 ...

跟團唔係要依賴領隊,只係有事故發生時,會比較容易得到支援。我唔同意你話去西藏「自由行比較安全」呢個講法。我朋友在內地做領隊,佢去西藏都要搵當地朋友做backup ,touchwood 有嚴重事故時,都能迅速應變。如果你覺得自己處理到嚴重事故,自由行係冇問題,但唔好講到咁輕鬆,令其他人掉以輕心。

男爵府

MissMaMa 發表於 20-6-14 13:27

跟團唔係要依賴領隊,只係有事故發生時,會比較容易得到支 ...

我覺得西藏自由行比較安全是因為(我已寫)可以因應自己的情況安排行程 ,比較靈活,可以有多d時間休息。我已說明理由,如果我簡單一句西藏自由行是比較安全,就係誤導,但我已寫清楚理由,你可以唔認同我的理由而唔選擇自由行,但我絕對没有誤導。

珍珠宮

missvivi 發表於 20-6-14 13:59
我覺得西藏自由行比較安全是因為(我已寫)可以因應自己的情況安排行程 ,比較靈活,可以有多d時間休息。 ...

安排適合自己的行程+比較靈活+多點時間休息,就等如去西藏自由行比較安全???而家係講緊高山反應,嚴重可以死人,唔係講緊去日本shopping 呀!

子爵府

MissMaMa 發表於 20-6-14 14:23
安排適合自己的行程+比較靈活+多點時間休息,就等如去西藏自由行比較安全???而家係講緊高山反應,嚴 ...

同意去西藏高原地區一定要在出發前足夠資料。跟團有好處系有些會有隨團醫生,應該有事故時旅行社既資源會比自由行充足。不過跟團往往只能走馬看花,不會輕鬆的。
自由行就可以按照自己想去既景點設計,搵有口碑既包車,搵到最喜愛既旅遊路線。我未去過西藏,都因高海拔腳步,如果真有機會,可能都係由林芝上,我去過香格里拉,海拔都3000米 唔算有高反,但講緊十幾年前,唔知自己而家狀態會點。
一句話,旅行首要系安全,不作冒險,我聽過有人出門,二人去,得一個返,很悲的結局。
希望各位諗住去高原地區既,做定功課,帶備藥物,就算有突發野都唔駛咁徬徨。 [/smi

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

禁止訪問

珍珠宮

Betty媽咪 發表於 20-6-19 14:51
同意去西藏高原地區一定要在出發前足夠資料。跟團有好處系有些會有隨團醫生,應該有事故時旅行社既資源會 ...

你講得好啱,要有充分準備,不能掉以輕心。 朋友試過去西藏,出現高山反應,暈倒。佢話當時好彩跟團,有隨行領隊協助,如果係自由行,佢話都唔知點算好。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至