自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

親子王國15週年勳章

wmkcnw 發表於 20-2-6 01:13
衞生署只有診所,同埋大部分都唔係開24小時,人員唔太多。

香港主力的醫療體系,只有HA。
唔需要淨係針對警察又保皇黨又剩
警察作為政府用人最多嘅部門,stock order自然大,但所有政府部門都有攞懲教啲口罩
成個政府好大,你嘅“好多公務員朋友”分唔到唔代表物流署淨係畀晒一個部門,好多時物資派咗去各個部門,但分唔到去佢哋個office
同埋你唔好睇衞生署唔係24小時運作就覺得好似好少人,DH人數雖然唔夠HA多,但轄下各科同各診所加埋個使用量都唔細,仲要必須keep一定存貨
我最多同意可能真係有敗類賣口罩斂財

伯爵府

親子王國15週年勳章

B哩baba 發表於 20-2-6 06:06
一班只看毒果Facebook的人心裡只有陰謀論及仇恨!早年政府分給公務員的口罩多到過期要掉,點會冇分?
...
呢個真,懲教啲口罩偏焗,之前啲人攞唔攞都冇所謂,office攞一盒都嫌多,根本冇都冇為意,係呢幾個月先係咁緊張去搶,日日放晒啲注意力落口罩度咪突然先覺得有好多問題,仲要又扯到政治上

伯爵府

親子王國15週年勳章

alisaalisa 發表於 20-2-6 03:08
有些學校提供俾學生的口罩一向都係CSI的, 大辦學團體
呢啲某類人一定唔會知亦唔會理,只會睇文宣全力針對某部門,何況仲係聽朋友講就以為識好多,一個部門咁大,講白啲其實只係一粒沙,但積沙成塔先至係政府

伯爵府

........

水晶宮

Yeelim 發表於 20-2-6 01:36
點解唔加大個生產線呀特首, 我開始想賀先生做埋香港的特首了. 賀先生的決策果斷得多了. ...

你管一team6人
同一team75人

點會一樣

雖則林鄭真係差

水晶宮

回覆樓主:

文宣又要搵錢

水晶宮

wmkcnw 發表於 20-2-6 01:13
衞生署只有診所,同埋大部分都唔係開24小時,人員唔太多。

香港主力的醫療體系,只有HA。

衛生署人唔多
即係幾多?

琥珀宮

KittyNg_FB 發表於 20-2-5 23:34
咁d口罩去晒邊?
難為我地香港人通宵捱凍排隊為口罩

正經野唔做,就係算埋婆乸數,海關,警察,政府部門都係政府嘅一部份,懲教自己用返得唔得呢,醫院唔係要用n95嘅咩

大宅

BKsquare 發表於 20-2-6 06:49
文宣又要搵錢

你有證據我搵錢嗎?
唔夠人講又話人係文宣
有冇睇新聞呀?
理性d好冇?

水晶宮

花生蘿蔔 發表於 20-2-6 01:58
我識人做公務員都有懲教口罩,你啲消息喺邊度黎?

嗰個人應該企出嚟指證政府!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

wmkcnw 發表於 20-2-6 03:02
所以我咪話11月之後落order,都無乜派貨。

朋友們分別在食環,房署,海關,康文。

你所說並唔係事實,你"朋友”信唔過。我屋企數人是公務員,一向固定時間會派口罩,口罩唔係落order訂的,有派貨固定時間表,唔係私人公司做法,唔係想要就訂。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlesister 發表於 20-2-5 23:38
之前無攞過代表將來都唔會攞?如果HA 唔夠口罩又買唔到都唔會攞?

楊諦岡呢d擺明玩野,自己政府都唔團結,楊可以內部溝通下而並非出黎講d冇用既說話。真系林鄭點叻都冇用

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

晴B媽 發表於 20-2-6 08:02
你所說並唔係事實,你"朋友”信唔過。我屋企數人是公務員,一向固定時間會派口罩,口罩唔係落order訂的, ...
有固定時間派,是因為年頭部門交一次大order,訂不同物資。

但其他時間,都可以落order訂。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

20162016 發表於 20-2-6 07:58
嗰個人應該企出嚟指證政府!
因為物流唔公佈口罩分左去邊,起初大家以為去左HA,但HA話無收過去,先開始懷疑。

只有物流同事,可企出黎指證。

侯爵府

Ember 發表於 20-2-6 05:04
你個思維都幾得意,一時話11月開始無一時又話係存貨限派。我識既公務員,政府外判文職要返工既個個都有, ...

11月之後落order的沒有。
因為每年部門都會落order,唔多唔少有自己存貨。

個個都有係講幾時先?可能你而家再問,就唔同景況了。

只係因為HA話無收過,大家才懷疑啫。

侯爵府

Yeelim 發表於 20-2-6 01:36
點解唔加大個生產線呀特首, 我開始想賀先生做埋香港的特首了. 賀先生的決策果斷得多了. ...

已經有人出來抽水啦,點加大個生產線啊市民
【武漢肺炎】懲教通宵製口罩 女囚向邵家臻投訴:加班反變減人工

[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392156862745)]https://www.hk01.com/政情/429959/武漢肺炎-懲教通宵製口罩-女囚向邵家臻投訴-加班反變減人工?itm_source=universal_search&itm_campaign=universal_search&itm_content=all&itm_medium=web

珍珠宮

物流署點解唔公佈口罩去向?而加眾說紛紜,林鄭可以要求呢個部門拎數據出黎解話,咪唔會俾人就呢個問題講囉

wmkcnw    發表於 20-2-6 19:51

侯爵府

leng1999 發表於 20-2-6 08:06
楊諦岡呢d擺明玩野,自己政府都唔團結,楊可以內部溝通下而並非出黎講d冇用既說話。真系林鄭點叻都冇用
...
一直都話政府裡面大把食碗面反碗底,又拿住 長約 免死金牌,,,,應該過埋今次,知道要點樣o既人

珊瑚宮

ireneyklo 發表於 20-2-6 02:06
我陪媽咪去醫院覆診,如有流感醫院一日都派好多口罩。

農曆年前 :
龍頭醫院-無口罩拿(要自備)。
康復醫院-探病人每人可以取一個口罩。(但吾系懲教署生產口罩)

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

wmkcnw 發表於 20-2-6 08:20
有固定時間派,是因為年頭部門交一次大order,訂不同物資。

但其他時間,都可以落order訂。

你只係聽“朋友"講,都好熟悉內部流程運作喎 幾時落order都知。

首頁
12345...7

尾頁

跳至