夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

elleccy 發表於 20-2-21 18:33
咁即係分擔都係常見喇
個個case唔同,因佢從來都唔點買奶粉尿片比bb,明知無都等我買,6299又日日要 ...

拍拖係咪咁? 說真 如果佢出大份 你出小份 我覺得都可以

大宅

有象徵式一千家用,屋企洗費老公包哂,我俾自己吃喝玩樂同娘家家用,老公人工多我一倍

大宅

我婚後都係共產,無分你我,屋企野一齊分擔。

如果家用既錢唔係用於屋企,係個女人自己買野,咁真係要睇個老公搵幾多錢,講真如果大家一樣搵咁多,死都要老公俾錢個老婆,其實令生活質素咪會低左,其實咪一樣。

大宅

共產,兩個搵錢一樣。

別墅

elleccy 發表於 20-2-21 08:47
依家好多人都要公一份,婆一份,
你地c6會唔會比家用?
定反而要同c6 share使費(包括bb使費),自己份糧都要 ...

有比家用,但份家用包晒成屋開支加個女嘅洗費,佢就會負責個仔嘅洗費。基本上係足夠。如果我唔大洗,基本我份人工可以儲起8成。

大宅

貓狗褓姆 熱血勳章

C6 會比晒成份糧我 我一個星期比一千佢返工 平時開支 我全包 因佢無晒錢(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

男爵府

我諗好多人都係分開邊個負責畀邊樣錢咁計。我就唔係嘅,我要老公畀一個數,然後開支就是但一個出,之前我負責供樓佢家用就大舊啲,而家佢供樓我就唔駛佢畀咁多。我覺得結左婚,佢多少都要象徵式畀家用我,喱個係婚前協定嘅。

大宅

珍珠包包 發表於 20-2-24 10:53
C6 會比晒成份糧我 我一個星期比一千佢返工 平時開支 我全包 因佢無晒錢(emoji)
...

一個男人四千蚊一個月就夠洗?
如果請人食飯,請公司同事下午茶,有無得問你攞番?

複式洋房

回覆樓主:

我供樓比3分1,其他日常開支老公比,bb衫褲玩具小食我負責。個c6唔會比我知佢有幾多身家,你地老公會唔會講佢有幾多身家?

男爵府

uw9999 發表於 20-2-27 13:55
我供樓比3分1,其他日常開支老公比,bb衫褲玩具小食我負責。個c6唔會比我知佢有幾多身家,你地老公會唔會講 ...

我老公有哂一張清單比我放好。包括佢有邊間銀行存款, 同埋提款卡密碼。 強積金存款有幾多, 保單号碼同埋樓契。萬一有事, 我都有錢傍身。因為我係ftm。

複式洋房

pistachio 發表於 20-2-27 21:54
我老公有哂一張清單比我放好。包括佢有邊間銀行存款, 同埋提款卡密碼。 強積金存款有幾多, 保單号碼同埋樓 ...

你老公做得岩,我家人都有比個list我,但冇比password,詳細資料,但萬一有事要claim保險都有自己人知同幫到手。

複式洋房

pistachio 發表於 20-2-27 21:54
我老公有哂一張清單比我放好。包括佢有邊間銀行存款, 同埋提款卡密碼。 強積金存款有幾多, 保單号碼同埋樓 ...

你老公做得岩,我家人都有比個list我,但冇比password,詳細資料,但萬一有事要claim保險都有自己人知同幫到手。

大宅

貓狗褓姆 熱血勳章

watchme 發表於 20-2-26 22:26
一個男人四千蚊一個月就夠洗?
如果請人食飯,請公司同事下午茶,有無得問你攞番?
...

又唔係咩高層 點會無啦啦請人食飯同下午茶呢?

男爵府

冇比家用,屋企開支佢比,日用品買送大家無計邊個負責。
冇計到咁足,但要求佢比錢我,我幫佢儲起,我唔會用。

大宅

珍珠包包 發表於 20-2-28 18:46
又唔係咩高層 點會無啦啦請人食飯同下午茶呢?

情人節,聖誕節,想買份貴少少禮物俾你,都要問番你攞?咁男家做節,親友紅白事,用錢都要經你批准?
你男人無得彈!勁啊!
買隻game都無?

複式洋房

珍珠包包 發表於 20-2-24 10:53
...

我都一樣,老公份糧全部交哂俾我,每星期再俾錢佢返工…屋企所有開支由我負責,若果要用錢買野大家都會有相有量至會用!平時朋友聚會或者一班朋友要夾錢等等…會事先俾定錢佢到時佢負責(男人在外要有面嘛)…反而因為咁處理,佢仲會識得慳住洗同儲到dddd錢,而呢d錢仲會用返落買野送俾我tim…(雖然未必係咩好名貴既野,但心意絕對遠大於一切)
其實婚後無論點分配金錢上既責任都好,最重要兩公婆相量好,大家都覺得ok,唔係呢d野好多時就會成為夫妻間鬧咬時拎出黎嘈之一

男爵府

老公無俾家用. 可能因為佢份糧少過我. 所以一開始就無呢個習慣. 同埋我成日覺得如果我有一日要做FTM, 佢先要俾家用. 因為我無收入喇.
宜家係 -
我: 水+電+媒
老公: 屋租

其他例如家具電器, 有時佢俾有時我俾. BB野都係, 睇下邊個買就邊個俾.

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

兩個都返工我冇計得咁清
佢俾大份租樓,我負責其他嘢水電雜項, 冇再另俾家用

首頁

尾頁

跳至