時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

2018父親節勳章

losttoa 發表於 20-3-7 16:23
請問點解忽然間有咁要求?有長洲居民中左?

應該係尋日新聞話其中一名確診者,好似4/3病發其間去長洲行街,食過m記,而家好多人入到長洲、離島都唔戴口罩

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

WARBIAU 發表於 20-3-7 16:39
啲人以為去咗離島就可以大解放,其實分分鐘多人過喺市區

就係!同郊野公園一樣! 旺過旺角
放下自在

子爵府

好多人去到離島或郊野公園就會除下口罩。其實星期六日真係好鬼多人,好似市集咁,實在需要帶口罩,避免交叉感染

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

florapang0426 發表於 20-3-7 16:31
冇人中都會驚啦,有乜理由喺市區就戴口罩,去到長洲就唔戴? 啲空氣唔同啲? 我理解長洲居民嘅擔憂
...

寬己嚴人!自己就入去爽、長洲人有排震……點講都唔通

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

baofankan 發表於 20-3-7 16:40
應該係尋日新聞話其中一名確診者,好似4/3病發其間去長洲行街,食過m記,而家好多人入到長洲、離島都唔戴 ...

其實有無問過果位確診者當時有無帶口罩?
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我好僧呢個黃屎區議員, 不過宜家長洲日日都好似summer holiday 咁多人入黎, 好似放監咁, 我放假落街補給完, 都要快閃返屋企避佢地

水晶宮

2018復活節勳章

baofankan 發表於 20-3-7 16:40
應該係尋日新聞話其中一名確診者,好似4/3病發其間去長洲行街,食過m記,而家好多人入到長洲、離島都唔戴 ...

咁長洲居民擔心都好合理喎,好心就唔好咁啦,將心比己,如果自己住個居苑係咁都接受唔到啦

侯爵府

florapang0426 發表於 20-3-7 16:31
冇人中都會驚啦,有乜理由喺市區就戴口罩,去到長洲就唔戴? 啲空氣唔同啲? 我理解長洲居民嘅擔憂
...

上次東張訪問離島,D人入島又買厠紙,又不帶口罩,屋民都表示擔憂,好心為人為己啦!

大宅

...

咪就係,真係好多人出左去,行山附近有人都唔帶,真係以為好安全。

男爵府

...

子爵府

回覆樓主:

將心比己...個個出街都帶口罩驚中招

但去到長洲就唔帶,你就覺得係去離島玩,但人地本身住0個度對佢地黎講0個度係佢屋企黎

翡翠宮

減齡達人勳章

virginbaby 發表於 20-3-7 16:45
咪就係,真係好多人出左去,行山附近有人都唔帶,真係以為好安全。

冇出事啲人咪以為安全囉,到出事已太遲了,唉

大宅

回覆樓主:

個區議員講得岩呀,去邊都應該戴返口罩,上到島上面同市區都係一樣,人地住長洲多得班市區人唔少。封島係下面個comment啫,唔係個區議員講,網上成日都好多呢類比較偏激既發言,唔駛太在意。

不過長洲人其實長年都好困擾,平時冇病毒,個個星期六日長假都好多人入去,佢地自己島民想出入長洲都搭唔到船,外面既人入到去又嘈又亂掉垃圾,而家有疫情,入到去仲個個唔戴口罩,憎班市區人都好正常。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

離島d人好慘,d人猛咁入去又唔帶罩!互相尊重,將心比己!

男爵府

2018父親節勳章

cattz288 發表於 20-3-7 16:43
其實有無問過果位確診者當時有無帶口罩?

新聞無報埋佢有無帶口罩,不過去食m記時間點都唔會帶住口罩食嘢嘅,咁張枱又有其他人用,細菌有機會傳播。

象牙宮

baofankan 發表於 20-3-7 16:50
新聞無報埋佢有無帶口罩,不過去食m記時間點都唔會帶住口罩食嘢嘅,咁張枱又有其他人用,細菌有機會傳播。 ...

除非佢又咳又打乞次啫!正常就唔係咁大機會傳染既! 所有食具都係即棄

大宅

828 發表於 20-3-7 16:48
個區議員講得岩呀,去邊都應該戴返口罩,上到島上面同市區都係一樣,人地住長洲多得班市區人唔少。封島係下 ...

我覺得店鋪既人同純居民唔同,做生意始終現實

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我估好多人去到離島玩,就當郊區一樣,所以就無戴口罩。我朋友一家幾口去西貢,話郊外唔戴罩都得

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

封島?佢地唔出市區?

男爵府

眼花睇成 長島

首頁
12345...7

尾頁

跳至