自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

bmuimami 發表於 20-3-23 00:22
嘩!

香果如果呢幾個星期守得住,就可以一定可以考,否則。。。

為左今屆考生,為左香港,請大家盡量STAY HOME

男爵府

牛年勳章

juicy媽 發表於 20-3-23 08:46
希望早d 可以有決定, 等班考生可以調整溫習步伐及備戰心情
對, 今年對好多考生應該都好煎熬

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁香港D大學, 仲收唔收 IB 生??? 唔收未硬食搵外國大學???

子爵府

回覆樓主:

諗吓計仔無話唔得嘅,外國人唔做唔代表香港做唔到。比如可徾用小學禮堂再拆散學生。有D嘢只耍諗吓計仔唔一定樣樣跟外國。

侯爵府

回覆樓主:

之前有JM講過,徵用課室,每班坐1O个,包保夠晒隔離位置,呢个做法好好喎

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

vickling 發表於 20-3-23 07:52
有無link呀?
我仔今年dse

DSE未有定案,係IB取消:

https://amp.scmp.com/news/hong-kong/education/article/3076349/coronavirus-international-baccalaureate-cancels-may-exams

https://m.mingpao.com/pns/%E8%A6%81%E8%81%9E/article/20200323/s00001/1584902715058/

水晶宮

睇吓未來一星期,如果日日4、50單新增,香港都戒嚴啦,點比d學生考?

咁既形勢,大家守得咁辛苦。見班賤格外遊人、留學生仲破壞隔離令,難cute咁post晒上網,真係好嬲。果d父母,教吓d仔女,讀咩書,正敗類

再犯應該留案底,唔使返去留學。

APIGMA    發表於 20-3-23 14:19

複式洋房

andywmama 發表於 20-3-23 08:18
唔會只考4個核心科!
因呢個年代四個核心科,已經唔係最主要睇科目!

係,如果只考core 更不公!現在大學都睇best 5 or 6,不是像以前重些点睇core +electives !
所以好多學生温習分配在electives 科目。而海外升學又唔睇中文,通識科!其實,一試定生死,有人公開考试比平時好,也有失手的學生,都有人話不公平!我唸IAL 都會cancel , 學生都用predicted grade ,那麼全球应只剩我地DSE考生!如真的停考,請我地政府拿出guts 盡早決定,给大學、考生預備!本屆考生已受盡折磨!

珍珠宮

raven 發表於 20-3-23 08:57
咁香港D大學, 仲收唔收 IB 生??? 唔收未硬食搵外國大學???

其實IB系統一直已把Predicted Grade構建得好完善,外國名大學都係靠predicted grade出offer , 所以我估香港啲大學就算咁樣收生都應該問題不大。

珍珠宮

tester5 發表於 20-3-23 08:49
香果如果呢幾個星期守得住,就可以一定可以考,否則。。。

為左今屆考生,為左香港,請大家盡量STA ...

睇住香港疫情頗穩定,原來我對3月尾開考好有信心,但可惜多咗一班唔自律嘅香港人!

複式洋房

Jane1983 發表於 20-3-23 09:14
睇吓未來一星期,如果日日4、50單新增,香港都戒嚴啦,點比d學生考?

咁既形勢,大家守得咁辛苦。見班賤格 ...

好似英国大學有出声話如果這些係學校學生,必會罰或甚至趕出校!
我有親人在美國,佢地都好怕spring break這班年青人就圍走!

珊瑚宮

KK20010609 發表於 20-3-23 02:09
好彩我仔上一年考

我囡原本都係 但之前留左一年班 激死

珊瑚宮

Jane1983 發表於 20-3-23 09:14

咁既形勢,大家守得咁辛苦。見班賤格 ...

我都覺得應該戒嚴 靠班人自律 嘥氣啦

水晶宮

回覆 silvergirl 的帖子

應該重罰。玩都要有分寸。

翡翠宮

chuiyeebird 發表於 20-3-23 09:27
我都覺得應該戒嚴 靠班人自律 嘥氣啦

對,必須重罰
咁大個人唔可以唔識分輕重

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

男爵府

redhot 發表於 20-3-23 09:21
睇住香港疫情頗穩定,原來我對3月尾開考好有信心,但可惜多咗一班唔自律嘅香港人!
...

係! 當我知道可以如期考時, 真係好開心! 點知而家又會變成咁
冇左口試已經唔公平了, 如果連試都冇得考, 只靠校內成績的話, 仲慘

水晶宮

教局局長星期六講到4月尾開考機會好大, 除非疫情大爆發, 相信唔會延期了

男爵府

IGCSE 也cancel?

首頁
12345...7

尾頁

跳至