自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

tester5 發表於 20-3-28 22:59
係,因為個仔始終太遠了,日常照顧好難做到。

我朋友親人,已經好快入住一間好新既院舍,收費便宜,又有 ...
其實我都記得我阿嫲都係住這一類安老院舍,環境幾好的,當年阿嫲住的唐樓大火,政府就安排佢住了一排臨時屋,然後好快就有安老院舍了。希望舅婆的的case都可以好快有安排

伯爵府

思澄爸爸 發表於 20-3-28 22:55
题外話,不過講真,冇乜老人家想去老人院,就算自己明知自理有問题。
我以前識得一位獨居婆婆,佢都係日漸 ...
其實我今日同佢講老人院,佢都係話唔洗住,除非可以請個人在家照顧,否則現實都係要入老人院啦!

伯爵府

回覆 simple430 的帖子

唔該曬

侯爵府

tester5 發表於 20-3-28 22:59
係,因為個仔始終太遠了,日常照顧好難做到。

我朋友親人,已經好快入住一間好新既院舍,收費便宜,又有 ...
請問好新既院舍係邊間?

子爵府

厚多士 發表於 20-3-29 00:45
其實我今日同佢講老人院,佢都係話唔洗住,除非可以請個人在家照顧,否則現實都係要入老人院啦!
...

你提到近日見到佢同幾個月前差好遠,行都行唔到,會唔會曾經跌親又撞親,老人家跌過真係會突然争好遠㗎。脚一處,另外又可能撞到頭或嚇親。你知近月咩時勢,唔知有冇出去買貨整親。最好可以照下。

子爵府

逆按揭

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首先揾佢當區既區議員,再申請一個平安鐘,獨居無錢老人,應該係免費既,再同時揾社工幫手。

當有平安鐘時,好多野可以透過平安鐘諮詢架喇,而平安鐘人員亦會每日同佢傾下,確保佢無事。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

my005 發表於 20-3-29 10:22
首先揾佢當區既區議員,再申請一個平安鐘,獨居無錢老人,應該係免費既,再同時揾社工幫手。

我都覺得平安鐘係首先要做第一步!

申請老人院未必咁快,可揾社工安排送飯和家居清潔。

男爵府

牛年勳章

一定要找社工,開case

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

karshing 發表於 20-3-29 10:37
我都覺得平安鐘係首先要做第一步!

申請老人院未必咁快,可揾社工安排送飯和家居清潔。

係呀。獨居老人或兩位都係長者既,真係必定要裝平安鐘。

當一有平安鐘,好多野都可透過佢諮詢,而佢地亦會當朋友咁每日通話,若老人有身體唔舒服,佢地亦可即時報警送佢地入醫院既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

希望社福機構可以早日幫婆婆揾到老人院

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

dyl 發表於 20-3-29 01:18
請問好新既院舍係邊間?

我都唔知,聽講裝修好新淨,幸運地婆婆一出院就安排到。

之前佢地仲周圍搵私人老人院,有d好既未必有位,有位既可能又貴又舊,唔知點算,現在放心多了。

侯爵府

厚多士 發表於 20-3-28 22:00
舅婆八十幾歲,得一個仔但已經移民多年,每個月只係比一二千元零用錢,幾年才回香港一次。近日舅婆健康急轉 ...

我本身是明愛工作
你舅婆有長期覆診吧,叫政府e生寫紙她長期行動便申請送飯午,晚及居家清潔服務
如覆診還有助理上門陪診
但一定耍正苦E生推介才可以享用服務的

男爵府

樓主JM你好有孝心和愛心,希望你的舅婆早日安排到合適的照顧。
Pajamama is learning to be a good mama ^o^

伯爵府

厚多士 發表於 20-3-28 22:00
舅婆八十幾歲,得一個仔但已經移民多年,每個月只係比一二千元零用錢,幾年才回香港一次。近日舅婆健康急轉 ...

可以揾社工幫佢搞综援入安老院,不過佢要係無人養至合資格。

伯爵府

ilovebb2019 發表於 20-3-29 15:35
可以揾社工幫佢搞综援入安老院,不過佢要係無人養至合資格。
個仔在外國每月比一二千咁,應該唔算有人養

伯爵府

厚多士 發表於 20-3-29 16:59
個仔在外國每月比一二千咁,應該唔算有人養

要比戶口社署睇咖,如果見到定期有錢入就當婆婆係有人供養。果個戶口係咪同生果金同一個?查到係唔合資格的。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至