自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

cattz288 發表於 20-4-3 19:08
其實香港同ny州人口差唔多, 中招人數真係差得太遠! 唔戴仲要歧視戴果d, 實在太過分了! ...

NY 州有20millions , NY 市有8.5millions .

不過今次美國CDC,Trump administration, health department , NYC 市長都做得差(除 咗NY州長好小小),太輕視疫情 搞到而家暴發。

伯爵府

日本首相之前都話跟世衛,外國人好相信世衛意見,如果1,2月世衛唔係掉以輕心情況可能唔同,而家就轉口風係咁讚香港

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

wsyggk 發表於 20-4-3 21:07
呢個疫情令我感覺,世衛呢個組織真係好廢,一d貢獻都無

之前陳太入到去後,我已經覺得世衛唔掂... 純個人感覺。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

vivi3719 發表於 20-4-3 21:09
NY 州有20millions , NY 市有8.5millions .

不過今次美國CDC,Trump administration, health department , ...

多謝指正! 唉~一個個炸彈咁爆, 點救?

放下自在

子爵府

bobosweet 發表於 20-4-3 19:58
世衞可能有不足,但呢個唔係賴嘅理由,世衛好早已經發出警告,西方國家唔嗲唔吊,未殺到埋身以為無事!
...

警告?

WHO首先話冇證據人傳人,跟住改口話有限度人傳人,再跟住話會人傳人。

譚仔一直唔肯宣布全球大流行,話唔應該封中國關,言猶在耳,跟住就爆到全世界,先來公布全球大流行

WHO一直講話冇病唔應該戴口罩,洗手就得啦,死咗幾萬人啦,依家先來話戴口罩可能有幫助。

世衛有咩貢獻過

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

香港有700萬人,本身香港人就有一部份人長期出街戴口罩及有買開口罩習慣,超市及所有藥房萬寧屈人寺都有賣,加上香港自己有生產口罩,日式超市百貨有日韓口罩賣,一個大陸生產基地起後面,1月尾全港市民起全世界去搜購口罩⋯⋯咁既情況口罩都唔夠用,你話疫情告急,請戴口罩,你叫歐美人去邊搵口罩?平日唔常見既野,自己又無咩生產,你叫普羅大眾去邊搵口罩?

水晶宮

2018復活節勳章

cbeyond 發表於 20-4-3 19:29
與其你指責我, 我指責你
不如實實在在, 齊心抗疫

你岩,我支持

珍珠宮

emilmama 發表於 20-4-3 21:16
警告?

你只捉住人地Day one講嘅野不斷發酵,新病毒,疫情不斷變化,Windows 都會不斷update啦,講呢D?!

翡翠宮

畀面勳章

公布疫情要睇數據,睇情況,未有足夠數據話大爆發,係咪又唔駛負責任?如果要講,不如話西方國家自己掉以輕心,佢地話it is just a flu。
日日是好日

公爵府

我現在當然要做好抗疫,但我替那些聽世衛指引唔戴口罩而染病死、同因為有家人病死而弄至家破人亡嘅人感不值!

公爵府

講得好!各人由自己做好防疫啦!唔好再互相指責,對防疫冇幫助。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

其實,普通常識都知道,新冠肺炎係呼吸系統嘅病,口鼻係第一関,梗係盡量帶口罩閘住啦,勤洗手都緊要,係為咗避免對手污染咗,仲去摸口鼻眼等,但口罩咪係更直接嘅防備,咁無儲存、買唔到,咁就無辦法啦

珍珠宮

OKC 發表於 20-4-3 19:04
https://inews.hket.com/article/2609430/?r=mcsdfb2

譚德寒當初話唔駛戴口罩,現在又改口。

順嫂都唔信啦,農歷年後,全港冇得用,都重用

唔駛帶 mask,但有叫你開 p 嗎?歐美當冇事,p 照搞,大聚集,邊個要認真負責呢?

別墅

前美國cdc職員講12月尾
美國己經好清楚發生咩事,
但就係幾個月咩都唔做

西方國家大爆
自己原因起碼佔左九成

珍珠宮

美國叫人唔好帶,唔係出自常識,係國情,唔通求中國咩?為面子,根本美國唔會夠口罩俾美國人用

珍珠宮

fatho2004 發表於 20-4-3 21:34
前美國cdc職員講12月尾
美國己經好清楚發生咩事,
但就係幾個月咩都唔做

一月中,全世界都知會人傳人,美帝仲發緊乜嘢夢?like a flu ? under control ? 就係侵侵的準備

男爵府

世事無常 發表於 20-4-3 21:28
講得好!各人由自己做好防疫啦!唔好再互相指責,對防疫冇幫助。

同意

公爵府

OKC 發表於 20-4-3 19:04
https://inews.hket.com/article/2609430/?r=mcsdfb2

譚德寒當初話唔駛戴口罩,現在又改口。

曬氣啦,自1948年,從未有WHO總幹事俾人要求辭職,佢係第一個
https://www.change.org/p/united-nations-call-for-the-resignation-of-tedros-adhanom-ghebreyesus-who-director-general
差唔多70萬
死未!

公爵府

emilmama 發表於 20-4-3 21:16
警告?

冇貢獻唔緊要,最大問題係唔肯聽意見,
其實早於12月尾已經有人向WHO提出此疫疾會人傳人,可惜冇人理⋯⋯
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

每個國家或人民,也不是被動者!
每一個人也有自主權,現今資訊繁多,
真假混亂,一個國家元首或一個世界機構,
講出嚟嘅嘢,都要自行分拆!
萬物皆空,因果不空

首頁
12345...8

尾頁

跳至