夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

可愛教主2 發表於 20-4-8 23:26
超幸福,隔著mon都feel到,祝福你
只是想分享,當女人做到,經濟獨立,情感獨立,同生理需要獨立時,可以沒有 bias 地客觀審視追求者 而作最好嘅選擇。幸福靠自己掌管同經營得來比較堅固。守株待兔,坐享其成,靠人畀 的幸福 比較脆弱。
當然沒有一種藥能醫百病。個人需要因應自己情況對症落藥來為自己謀幸福。
我先生都認為佢有我係好幸福嘅事。因為佢亦感受到我為佢做了許多。他不會認為我是利用他,或認為我是要收兵的女人。

茶類愛好者    發表於 20-4-11 01:06
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

858D 發表於 20-4-6 11:25
回覆 polar.bear 的帖子

有子女,捱咗幾十年,離婚,後再嫁。我現任先生係懂為人度身浪漫嘅男人。例如我嘅 ...

每次聽到你老公既浪漫史,真係覺得你前半生無白捱,先苦後甜

珍珠宮

mimi987 發表於 20-4-9 01:12
每次聽到你老公既浪漫史,真係覺得你前半生無白捱,先苦後甜
感恩呢樹有你哋能與人同樂的好品!
我趁而家還有得分享就分享。現抗疫時期,話唔埋,我或我先生是但一個早死,就再冇嘢講我哋嘅浪漫史。只有回憶錄。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

858D 發表於 20-4-9 04:02
感恩呢樹有你哋能與人同樂的好品!
我趁而家還有得分享就分享。現抗疫時期,話唔埋,我或我先生是 ...

你同老公都無出外嗎?
最好前夫一家也不要外出

珍珠宮

mimi987 發表於 20-4-9 05:15
你同老公都無出外嗎?
最好前夫一家也不要外出
我哋真係「三步不出閨門」
前夫和子女嗰一宅,相隔太遙遠,我幫唔到佢哋不外出購買日用食品。佢保護能力比我先生低。例如我先生能搵到網上購買新鮮食物送貨上門嘅服務,我前夫就唔得。出去又唔放心D女留家(個大女都成17歲來嘅人,細女都踏入青少年,咁佢都唔放心?!),要帶埋佢哋一齊出去冒被感染嘅險。 如果佢當初選擇繼續留0係我哋隔離屋住,而家我就可以一個人出去幫佢哋買嘢,減低大家被感染嘅機會。或者我先生網上為佢哋購物,送到我哋屋企,我再拎過隔離屋畀佢哋又得。佢琴日先同我哋(我和我先生)呻話佢擔心日日食乾糧,罐頭食物,唔夠營養,佢前陣子還試過 nerve attack,正恢復中,而家又 experiencing heartburn and swallowing problems form the food they hve to eat now. 我又唸如果佢當初選擇唔搬去咁遠,我而家可以一個人煮曬有營養嘅新鮮餐送過隔離畀佢哋食。照顧得佢哋健健康康。佢一生人做嘅選擇(除咗同我結婚外),都係將自己同依靠佢嘅人一齊處於下峰。令我心UP。
而家搬咗去一年唔夠就話(我唸佢「呻笨」)要兩年後一齊搬翻來住。初初大排到話唔翻來住我哋隔離屋,另外租屋住。我心唸,上屋搬下屋,都唔見一籮谷,佢咁搬州兩次已經唔見咗我好多谷種,好似我留埋好多谷種畀佢耗咁。唔住我隔離,唸住唔使用到我照顧佢哋?!而家佢經歷呢D事後,希望佢會揀個少負累大家嘅方案,兩年後住翻我哋隔離啦。

侯爵府

858D 發表於 20-4-9 07:06
我哋真係「三步不出閨門」。
前夫和子女嗰一宅,相隔太遙遠,我幫唔到佢哋不外出購買日用食品。佢保 ...

唉吔佢地原來搬走左呀
我記得你女女有少少問題喎,仲搬咁遠

珍珠宮

mimi987 發表於 20-4-9 12:53
唉吔佢地原來搬走左呀
我記得你女女有少少問題喎,仲搬咁遠
...
Yes, 佢做嘅選擇,我唸唔到有邊次係冇加更多難畀我承受嘅。

大宅

siufcat 發表於 20-4-8 10:47
有個仔 跟佢
現在自己住
離左兩年一直單身

We pm chat ?

伯爵府

janicepoon0207 發表於 20-4-10 05:02
We pm chat ?

好!

大宅

siufcat 發表於 20-4-10 09:32
好!

How to use pm thx ?

侯爵府

858D 發表於 20-4-10 04:47
Yes, 佢做嘅選擇,我唸唔到有邊次係冇加更多難畀我承受嘅。

希望兩年後會住返隔離,互相照應住

858D    發表於 20-4-11 06:42

大宅

回覆樓主:

離婚後,三個小朋友都跟我……
識到現在的男朋友……有計劃結婚……

大宅

rickhss 發表於 20-4-6 12:17
Yr c6 is一個高級電器師傅

笑咗……

大宅

sum2014 發表於 20-4-12 00:16
離婚後,三個小朋友都跟我……
識到現在的男朋友……有計劃結婚……

我两個小朋友已經好擔心搵唔到下個,你三個都可以,好羨慕

大宅

858D 發表於 20-4-6 11:25
回覆 polar.bear 的帖子

有子女,捱咗幾十年,離婚,後再嫁。我現任先生係懂為人度身浪漫嘅男人。例如我嘅 ...

你先生好好(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

858D    發表於 20-4-21 03:45

複式洋房

喺呢度睇到好多姊妹
離婚之後都有更加好嘅日子
不禁令我有少少嚮往
我想離婚 如果我之後都有好日子過
心理上懲罰個死佬玩小三
我要活得比佢好

首頁

尾頁

跳至