自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

newcook 發表於 20-4-9 01:57
可能佢諗住自己有咩衫長褲短,遲早都係你地,cap cap埋就係為左留返多d比你地,我會咁諗 ...
咁都可能係!佢成日話第時D野都交俾我...但佢份人咁神秘,其實佢忽然有咩走左,係冇人知佢有咁多係另一個戶口到。因為佢緊張錢,我從來唔追問佢的資產係有幾多,免得佢覺得我有企圖。

伯爵府

Huuu 發表於 20-4-9 02:05
算好....有唔少男人要個老婆幫佢養起就家
自己有錢就去出面風流
咁我知我爸唔係好衰嗰種男人,至少無拋妻棄子,都養到我同阿哥十八歲。佢好有原則,一到十八歲就唔再出錢養,要洗費就自己賺,揾到part time 仲要進貢屋企⋯⋯真係唔知佢的教子女方法是對是錯
但我唔明,點解佢對子女的責任是十八年,卻認為子女對父母的責任應該是一世

水晶宮

蕃薯仔媽媽 發表於 20-4-9 02:06
我都聽過呢個故事:

有個媽媽,自從個仔工作,就不停問個仔拎家用,拎到個仔覺得好煩,阿仔就離開個阿媽。 ...

有個名導演都好似類似咁既情況

佢媽媽又係個個月追佢拎家用

到佢媽媽死後

先發現原來媽媽一蚊都冇用過嗰啲錢

水晶宮

厚多士 發表於 20-4-9 02:33
咁我知我爸唔係好衰嗰種男人,至少無拋妻棄子,都養到我同阿哥十八歲。佢好有原則,一到十八歲就唔再出錢養 ...

向好方面諗

佢寧願教你捉魚都唔比魚你食

就係覺得靠自己係最安全

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

人在天堂,錢在銀行,為乜

我媽都慳,不過唔洗我比錢佢,我比完佢,佢又室比我d 小朋友,好煩。我想佢用好d 食好d,但佢覺得自己已經好好(eg,屋企舊,我話比錢佢裝修,佢話有瓦遮頭已經好好。)

伯爵府

stkyo 發表於 20-4-9 02:16
不停呵索,然後儲嚟比番佢叫愛嘅話,我估無咩子女接受呢種愛,寧願同父母唔會因爲錢而破壞關係,咁樣活著先 ...
很有同感!唔係話要對子女大花筒,或者比曬D錢仔女先叫愛,我一向認為D父母包辦仔女結婚買樓的費用係太過溺愛。但經常為了錢銀斤斤計較咄咄相逼(我爸真係唔理你咩環境一個崩都唔可以少),甚至見仔女有難都唔肯幫(我哥就因為咁同阿爸決裂),咩親情都斷送了⋯⋯

大宅

家家有本難念的經
你爸既童年真係影響佢一世

子爵府

回覆樓主:

我奶奶都是慳字行頭,啲仔出糧俾遲一日都會打電話去追,屋企6點後才可開燈,我覺得最慘係全屋一部冷氣機都無,天時熱點頂 我老公話童年過得極不開心,奶奶死時幾個仔無一個咸。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

厚多士 發表於 20-4-9 02:33
咁我知我爸唔係好衰嗰種男人,至少無拋妻棄子,都養到我同阿哥十八歲。佢好有原則,一到十八歲就唔再出錢養 ...

我都同某d jm 一樣咁諗, 當佢幫你地儲錢. 我以前諗過第日會咁樣對仔女, 當然唔會扮窮或呵索金錢, 而係想佢地俾家用等, 幫佢地儲錢之餘, 同埋減低佢地離婚分身家既險 (如果我仲未死).

教仔女方法冇話對與錯, 睇人啦... 我贊同世伯既方法, 做到pt 都應該貢獻返個家, 同埋18歲係成人, 有能力可以經濟獨立.. 我冇本事咁獨立, 但中四至中七係我主動自己俾學費, 大學有父母俾錢同埋grant/loan, 細個做 pt 或大個果陣失業時會主動俾家用. 我識d 同學, 大學全數靠自己做pt 俾錢, 或者靠grant/loan.

如果世伯收埋舊錢既目的係幫你地儲錢, 佢對你同你家人既責任都係一世啦. 你話佢對你地既責任係18年, 係因為你唔當果舊錢係為你地而儲, 可能佢真係追求安全感而對你地苛索金錢, 但你有冇諗過父母要你地獨立都係一種一生一世既責任? 你0-18歲佢對你地既責任, 同你成年後你地對佢既責任係唔同, 前者係供書教學生養死葬, 後者係供養同死葬? 呢d 野永遠算不清...

小菜豆    發表於 20-4-9 07:53

公爵府

厚多士 發表於 20-4-9 01:34
我爸近日因為個心唔舒服入左院,咁我同老公就襯機會幫佢大執屋,俾我發現爸爸一個秘密。我爸由後生到老都十 ...

我反而想知你會唔會打算話俾你爸爸知你已搵到佢本銀行簿呢件事

小菜豆    發表於 20-4-9 07:53

大宅

hehalala 發表於 20-4-9 02:52
家家有本難念的經
你爸既童年真係影響佢一世

我99都係,澳門人在香港結婚已經有雙重福利,香港有樓收租,有的士牌收租、又要D仔女比家用,我老公幫我奶奶打工渣的士,一樣要比車組,仲貴過出面,我住緊陣樓係99買一早供斷,仲想要我老公比屋租,大佬收入已經唔穩定,仲要呢樣嗰樣,早排出面個市冇生意,我99死都唔肯減車租,最後我老公劈炮話唔做,我99先肯減小小租咋,我99為左錢,攪到D仔女關係唔好,為乜?又唔捨得食、著又唔捨得著,99屋企30年冇裝冷氣、夜晚食飯先肯著燈,買D生果買爛嗰D因為平D。
99睇錢太重要啦,其實親情最可貴,有錢都買唔到。

伯爵府

回覆:發現父親的秘密

孤寒 = 可以是節儉,做人要積畜,但錢應該應洗則用,

大宅

nikfan 發表於 20-4-9 01:45
我之前有個年長同事,每日lunch都係食白方包,風雨不改,我有問佢點解佢係專業人士,人工咁高都咁慳,佢 ...

你講個年長同事可能係我姑奶,佢為左比錢阿媽,寧願餐餐食麵包,已經食左幾十年,已經慣左,好慘,我姑9好瘦,咁係啦食麵包邊有營養。

大宅

厚多士 發表於 20-4-9 01:34
我爸近日因為個心唔舒服入左院,咁我同老公就襯機會幫佢大執屋,俾我發現爸爸一個秘密。我爸由後生到老都十 ...

很怕一家人,下下計錢,樣樣講錢,有錢有親情,冇錢冇感情。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

每個人生活方式都不同、 有人喜歡大花筒 、有人喜歡孤寒慳家 ......總之當事人活得開心便是了、 他死後錢也是留給子女的、又何必咁介懷老人家有多少積蓄呢?

正如樓上講他孤寒但儲蓄、總好過欠下錢要子女清還~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

厚多士 發表於 20-4-9 02:49
很有同感!唔係話要對子女大花筒,或者比曬D錢仔女先叫愛,我一向認為D父母包辦仔女結婚買樓的費用係太過溺 ...

諗一諗個啲死後先比仔女先發現原來留下一大筆錢,咁樣真係可以彌補以往多年比父母呵索嘅慘痛回憶?本來啲錢就係子女嘅,點解要攪到大家關係咁差,到自己過身之後,難道唔想子女有美好嘅回憶?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bosch 發表於 20-4-9 03:50
我都同某d jm 一樣咁諗, 當佢幫你地儲錢. 我以前諗過第日會咁樣對仔女, 當然唔會扮窮或呵索金錢, 而係想 ...

我覺得做人、應該要從好處想、不要下下盤算别人~

其實人到死那天才是審判日、才可以蓋棺定論 ~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

厚多士 發表於 20-4-9 02:13
也可能係童年陰影,我爸出身富有家庭,我爺爺係大地主,阿爺係五十年代被充公曬D財產,又被批鬥然後自殺死 ...

可以解釋到、 為什麼他要有錢才有安全感~

買基金真係好傷

子爵府

回覆樓主:

當你覺得佢問你攞係苛索,令你好唔開心,你又有無試過掉轉諗,你唔比或者要求佢拎錢出嚟,其實對佢嚟講都係苛索,都會令佢唔開心,有時唔好只係自己個邊諗,都要諗下對方
對於佢嚟講,可能真係因為以前經歷先攪到咁,而佢付出到18歲,都叫做你成人呀
難得有緣做到父子/女,就唔好因為依啲小事攪到大家關係唔好了

首頁
12345...10

尾頁

跳至