自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

家家有本難念的經

大宅

我深深感受到,做女時屋企所有野都要負責,尤其係俾錢, 但有好野又唔留比你食.....開初嫁咗每個月頭就收到追家用call, 每次聽完我媽電話之後都充斥滿滿負能量....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

C6 屋企都係, 佢係最細.. 但要照顧佢家姐, 聽佢阿哥命令.. 可能咁多年佢慣晒, 但我唔慣
我唔慣: 佢家姐公主病要服侍佢, 就晒佢 每樣野 以佢為先, 以佢為尊..
我唔慣: 佢大佬白痴到死, 但以為自己好叻 (99入院有自動病床可較上較落, 99 岩岩做完手術..佢監硬拉99對手扯佢起身, 搞到99叫到鬼剎咁嘈)
我唔慣: 佢大佬成日叫C6買野比佢: 完買手機買淡奶, 買燈胆, 買完燈胆買背囊..... 多謝都冇聲
我唔慣: 佢大佬當C6係佢私人司機.., 上車: 車我去邊度! 好, 開車! ....... 唔該都冇聲
我唔慣: 佢大佬好似老闆咁款, 同C6講野 手指指 掘到死, 命令式.. 要坐係度先同佢講.. 仲要講野慢幾十拍, 好似好煩, 好嚴重咁 (我個心成日諗: 快D得唔得呀? 諗咁耐都講唔到一句)

子爵府

amazing 發表於 20-4-14 11:01
樓主應該同我一樣,心腸比較好。

唔好意思 咁樣唔係叫心腸好...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

amazing 發表於 20-4-14 11:00

總之一言難盡啦!
拒絕也喺成長嘅一部分

APIGMA    發表於 20-4-14 12:10
ying_mail    發表於 20-4-14 11:30

公爵府

PacoMum 發表於 20-4-14 11:00
真心唔明,唔識拒絕嗎?六兄弟姊妹,點解佢哋可以唔理,點解你要理?好多時壓力係自己加比自己嘅,自己點 ...

嗰個有事都揾你……

填表
公屋報薪金
揾學校
…………甚至連去街襯衫,
都會拍醒開完夜訓覺中的我。

侯爵府

Pan_fong 發表於 20-4-14 10:25
家庭往往壓到1個人喘不過氣來,我深有體會. 好多人的解決方法是, 逃之夭夭, 誰上心,誰負責.
為了解決此困境, ...

我係孻女,對上一個家姐在外國,我做任何嘢都好,都唔及家姐一個來電一句問候,我做乜都係老馮,細個想學琴唔供我,我想繼續讀落去唔供我,拎5蚊班會費都拎銀仔掟落地要我執,但係我家姐乜都有。在職貧窮最窮時係屋企跌咗飯都要執返來食,我俾錢養父母俾咗廿年,我家姐拎咗錢去外國讀大學讀碩士,至今一個仙都無俾過屋企。

誰上心誰負責,呢句都係中到應一應,積積埋埋,我忍無可忍,唔見唔理唔俾錢我父母,如果唔係疫症,我到而家都係唔會理佢地,我的解決方法都係逃之夭夭。

電話壞咗要買新唔搵佢個大女買?唔識用唔識上網唔叫大女教?無口罩搓手液唔叫佢大女寄來?屋企無柴米油鹽洗潔精時唔叫大女買?唔係疫症我都唔理佢地,借住肺炎當我臭四咁洗!正XX

茶類愛好者    發表於 20-4-14 16:25
8-)

水晶宮

萍pig 發表於 20-4-14 10:30

好多媽媽都係咁。覺得是仔女欠她們的。中國人思想所害。子女 ...

X2

侯爵府

bbyou 發表於 20-4-14 11:26
嗰個有事都揾你……

填表

只能説“能者多勞“

侯爵府

bbyou 發表於 20-4-14 11:26
嗰個有事都揾你……

填表

絕對係,有事先會搵我,搵我做呢樣個樣,有好嘢唔會益我,我俾咗200個口罩阿娘,寄咗1000個口罩同防疫產品去外國俾親戚,到頭來我娘埋怨我點解唔寄俾家姐,WHY?我點解要寄俾佢?善良的人先易死,我家姐邊有咁易

於是我阿娘好憂心的通知我,佢車咗一個布口罩,要寄去俾我家姐,OK....你鍾意寄咪寄,none of my business,你哋自己一家人的事,與我何干,我繼續逃之夭夭

8-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早前, 因為佢阿媽 定大伯唔知做乜, 我地係度嘈..
同C6講: 你唔好以為我同你屋企人周圍去, 就以為我當你地係自己人.. 我姓x, 你姓x.. 我對你屋企人好, 係為我有家教! 家教好! 我從來冇當過你屋企人係自己人.......大佬好冇禮貌, 佢話你, 命令你 即係話我, 我唔可以坐埋一邊食花生睇戲..因為你係我老公.. 雖然你家姐同阿媽係(食花生)

ps 我係C6 屋企..佢地冇人夠胆惹我, 62林gg 都錫我既, 每次我有乜事dady就撲出黎同我撐腰

侯爵府

二小姐 發表於 20-4-14 11:28
我係孻女,對上一個家姐在外國,我做任何嘢都好,都唔及家姐一個來電一句問候,我做乜都係老馮,細個想學 ...

Jm,有無同父母講下妳以上既心酸,令佢地明白?
積積埋埋,對自己心靈唔健康。

公爵府

978212 發表於 20-4-14 11:18
拒絕也喺成長嘅一部分

拒絕我又做吾到,
不過人大了,
開始學扮吾知。

大宅

回覆 二小姐 的帖子

我同你一樣,是孻女,只有我在香港生活,其他兄長在外地生活.所以事無大小,都關我事,見盡社會及人世的倉桑.開心的,咩理事囉. 累呀, 當咩都不知.
人都是自私的.

伯爵府

二小姐 發表於 20-4-14 11:28
我係孻女,對上一個家姐在外國,我做任何嘢都好,都唔及家姐一個來電一句問候,我做乜都係老馮,細個想學 ...

我同你一樣,我兩公婆自問盡心盡力車出車入,出入醫院,屋企整水喉,事無大小,去旅行去食好嘢都係我兩公婆負責。一直做咗好多年發覺我地俾人搵笨柒,所有好嘢留比我細佬,對新抱好過對我!

伯爵府

978212 發表於 20-4-14 11:18
拒絕也喺成長嘅一部分

你也對

象牙宮

mln 發表於 20-4-14 10:43
我媽係怕我猴住娘家的財產,經常對我講嫁出去就唔好諗住要家中的任何野。

但是佢地買樓就要我出一部分。

大宅

回覆 ying_mail 的帖子

同任何人說都無用,外人當笑話,父母扮听不到,他們的慣性,會迫使他們行返原先的路.可以改變的,只有自己!

公爵府

amazing 發表於 20-4-14 09:59
我同你都差唔多,不過我係最大。阿媽樣樣野覺得我要應份幫屋企,包括金錢時間,要出錢出力出到佢認為佢滿 ...

我媽都試過,
要我地夾錢買隻金鈪俾佢
3萬,
仲要擺幾圍慶祝生日。

最後我嬲一滞,
求其食一餐……$2000算了

大宅

回覆 amazing 的帖子

當然拉,子是自己人,女是外人,我听到盲目.少添麻煩,巳經是幫忙了,還想他們疼惜?
做好自己本份,咩算囉.

首頁
12345...9

尾頁

跳至