自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

zxyggp 發表於 20-4-15 14:34
疫情2月開始,唔同行業 間斷留哂係屋企,停工/失業,好得閒,如果未須要孩子嘅,真係要安全性行為。 :quiet ...

定好多人唔敢生吖、唔俾親密喎

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

luckybaby2011 發表於 20-4-15 15:28
定好多人唔敢生吖、唔俾親密喎

男人要咩咩前唔會用腦計畫,最怕之後中左要KO時,難為女人
如果大家有女初長成都要提醒
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

禁止訪問

子爵府

搶奶粉的情況應會好D,始終2010時好像還沒有限購令
加上cut左雙非,少左一批人係香港生

子爵府

加上cut左雙非,少左一批人係香港生

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

leungszeon 發表於 20-4-15 15:49
加上cut左雙非,少左一批人係香港生 ...

我住屯門市,其實而家自由行都無咩理限購令,咩都 塞曬落喼,1樣4罐6罐奶粉咁買 尤其是有玩具或贈品送
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

象牙宮

回覆樓主:

關事咩…唔使返工唔代表會勤力做人喎

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

疫情2月開始,唔同行業 間斷留哂係屋企,停工/失業,好得閒,如果未須要孩子嘅,真係要安全性行為。 :quiet ...

香港當年買唔到奶粉只有一個原因,當時全世界都被掃奶粉。

「生育」從來都是一個家庭一個好重要的決定,每對夫婦都有自己考慮。本來輕率的夫妻,唔會因為你一句變得慎重。放鬆點。

珍珠宮

回覆樓主:

停雙非,限奶,香港應該OK的,有睇過嚟幾年出生同死亡數字相約,其實係社會結構開始有問題,如果養得掂真係唔怕生,否則將來缺乏勞動力,社會老齡化嚴重都唔係好事

大宅

最關心BB問題熱投勳章

個時搶奶粉好似因為大陸奶粉有問題,之後限左就穩定番

珍珠宮

回覆樓主:

我估在2010時的前幾年因為大陸發生了大頭奶粉事件,從那時起大陸民眾對大陸的奶粉失去了信心。

就算幾貴都要過來香港買,或者托海外代購,就係咁那時候全球就興起了海外華人做代購工作,現在已經成熟慢慢發展到各大品牌的物品。

當然也關於中國人富裕起來有關,對物品的質量,品質保證提高了,需求也大增了。

不過這幾年大陸也放寬了2胎政策,同時也開放海外入口貨,一些免稅商店也有各種品牌的奶粉賣了。加上香港幾年前的奶粉限購,所以現時的奶粉再不會有嚴重的奶荒事件。

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有道理,推

水晶宮

10年前既內地同而家已好唔同,內地唔少嬰兒用品有嚴格規管,再加上有海外網購,已經少左好多人黎香港搶奶粉。
香港仲有限奶令,內地關都有限制,連生活用品帶太多都會被扣架

水晶宮

個個年代都有問題,生命好奧妙,不用太悲觀

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

首頁

尾頁

跳至