自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

西檸 發表於 20-6-11 18:38
請問有咩方法可以令佢自己好返?你有無游水啊?

可能我不算嚴重,因醫生無講我需要做手術,只是安排我做物理治療,但真係好貴,做左一個月都無好轉。所以停左無再做。後來朋友介紹做針疚,又話好有用,所以咪再試,又做左一個月都無用。結果心灰意冷咩都無再做。之後大約個幾月,自己慢慢唔痛 。我估應該係需要時間,自己身體會復元。

大宅

回覆樓主:

倒吊可以醫到,你揾搵資料

珍珠宮

回覆樓主:

我老公之前有次扭親,幾乎完全行唔到,睇醫生做物理治療後可以慢慢行,但都係好辛苦,做左半年左右好左7,8成,後來有次去台灣旅行時行書局見到一本講普拉提既書,佢買左返來照住做(起初非常小心,驚再扭親),做左大約半年左右就好返晒了!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

回覆樓主:

睇正骨得唔得?

唔好點評我

大宅

judycyk 發表於 20-6-11 17:31
回覆 力神 的帖子

我做約250

好抵,求pm...我做緊果度要750一次,好貴

大宅

smallyau 發表於 20-6-11 21:16
可能我不算嚴重,因醫生無講我需要做手術,只是安排我做物理治療,但真係好貴,做左一個月都無好轉。所以 ...

我同你一樣情況,醫生都無話我有需要做手術,叫我做物理治療,我都做左好多次了,針炙又做左幾次,作用唔大,都係坐唔到同訓唔到,其實醫生有同我講會呢d自己好返,但要時間,請問你由痛到唔痛大約用左幾耐時間?

珍珠宮

畀面勳章

judycyk 發表於 20-6-11 17:31
回覆 力神 的帖子

我做約250

可以介紹嗎,謝謝

我早幾日直頭痛到唔郁得
要工人扶我起身去廁所
行步路都剌痛好辛苦差D要用片

男爵府

我明白個種痛...

大家都要加油..
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21562378&extra=&page=1
有個bk會員既誠心分享 大家可以參考下

子爵府

sharonhwyc 發表於 20-6-11 14:47
我老公係腰椎間盤凸出
佢痛到郁唔到要call白車送院
之後決定做手術

請問你睇邊位骨科醫生? 我爸爸係腳已全麻 要夠輪椅出入、重要開始插尿喉! 同佢睇了位骨科醫生都話要做手術、但爸爸聽人講得多、話會好大機會手術失敗會癱、唔肯做手術!
所以希望同佢睇多位醫生 聽多位醫生意見!

侯爵府

snoopy 發表於 20-6-12 00:34
請問你睇邊位骨科醫生? 我爸爸係腳已全麻 要夠輪椅出入、重要開始插尿喉! 同佢睇了位骨科醫生都話要做手 ...

我有個做衝擊波的物理治療師, 佢治療椎間盤突出有一套, 試唔試下?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

小寶貝兒 發表於 20-6-11 21:27
我老公之前有次扭親,幾乎完全行唔到,睇醫生做物理治療後可以慢慢行,但都係好辛苦,做左半年左右好左7,8 ...

Thanks

子爵府

我上年12月 剛做完手術,因長期壓住無晒神經反應,所以決定做手術。做完隻腳無痺,不能拎重野,再加番少少復康治療。

不過我唔係睇骨科,我係睇神經外科

男爵府

回覆 smallyau 的帖子

我兩個月前屋企跣倒 Pat Pat & 左膝著地,急症室照 X 光脊椎骨盤骨無事。兩星期前左腿開始似落雨風濕的「怨」痛和扯痛,由左 Pat 伸延到左大脾,唔肯定係肌肉痛或神經痛。朝早起身最「怨」痛,之後無咩野,日覆日已兩星期。我是否都是椎間突出 (係點痛點分辨)?

男爵府

以前我一痛淨係識入急症打止痛針、食止痛藥、留院瞓4日床,後嚟朋友介紹脊醫俾我,一痛就去睇,唔使再入院第二日返到工,但價錢貴,都肉赤

男爵府

Piglet豬仔 發表於 20-6-12 07:37
以前我一痛淨係識入急症打止痛針、食止痛藥、留院瞓4日床,後嚟朋友介紹脊醫俾我,一痛就去睇,唔使再入院 ...

請問你其間有無做咩拉筋動作或者游水?

大宅

vincyngwc 發表於 20-5-13 16:15
本人2月份因家務清潔引致腰痛, 最初 看過兩次鐵打未好,之後看過2个骨科醫生,又照過MRI,發現是椎間盤突出引 ...

我都係,痛到生無可戀,好影響生活質素,但要拉筋。我跟圖片中,再自己上網搵拉筋動作。大戀1個月後,好好多。

大宅

Miss_Yellow 發表於 20-6-12 07:22
回覆 smallyau 的帖子

我兩個月前屋企跣倒 Pat Pat & 左膝著地,急症室照 X 光脊椎骨盤骨無事。兩星期前左 ...

我係隻腳瓜開始痛,跟住幾日後開始坐下會好唔舒服,再連企都痛 試過有一次瞓醒痛到起唔到身,差點要call 救護車。

珍珠宮

snoopy 發表於 20-6-12 00:34
請問你睇邊位骨科醫生? 我爸爸係腳已全麻 要夠輪椅出入、重要開始插尿喉! 同佢睇了位骨科醫生都話要做手 ...

我爸爸做過手術
做微創
風險低
好快行得返
不過過3年左右已經又再痛到不得了
始終條骨斜咗
又會再突出
醫生都無乜特別建議
只係話可以再做微創

唔通幾年做一次
手術都唔一定可以解決問題

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我99 80+歲,最近因為椎間盤突出, 睇私家西醫,叫佢一定要做手術, 只是簡單的微創。 但佢唔想做手術, 於是 仔女帶佢去做物理治療、 推拿、 針灸, 未見成效。 之後入咗政府醫院,醫生建議唔使做手術,因為年紀大,後生嘅一定會叫佢即時做手術。 於是住咗2星期醫院,之後出院叫佢乜嘢都唔好做,唔好做粗重嘢,椎間突出嘅物質,會自己收返入去。 宜家可以行到,之前行唔到的。

子爵府

jyjy1684825 發表於 20-6-12 01:59
我有個做衝擊波的物理治療師, 佢治療椎間盤突出有一套, 試唔試下?

好呀! 麻煩你比啲資料我! 萬分感謝

首頁
12345...6

尾頁

跳至