自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

S_family 發表於 20-5-19 18:40
唔明點解可以date back? 唔係冇供MPF係犯法ga咩? 一間公司請第一個人都要開MPF戶口ga la??
...

因為新員工有60日內要申請戶口, 所以公司戶口都可以date back!
甚至交埋附加費, 再date back返上年都仲得!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

義氣仔女 發表於 20-5-19 17:32
之前一公佈保就業計劃, 我身邊既客人/公司就一窩蜂咁去開MPF戶口及back date入職期, 希望去厄政府依個資助
...

其實唔係政府醒, 而係各大mpf公司同政府開會, 反映有呢個漏洞問題
放下自在

男爵府

回覆樓主:

我大把客開左間公司冇營運,
當然MPF都冇開啦!
走黎問我有冇得Claim個防疫基金?

有個客仲好笑!
財務預算案一讀完,
就馬上問我係米有錢借?(銀行擔保)
第一,我又唔係銀行,我點知你借唔借到?
第二,你公司都冇營運,連地址都用我公司,又點會借到呀?

珍珠宮

義氣仔女 發表於 20-5-19 17:32
之前一公佈保就業計劃, 我身邊既客人/公司就一窩蜂咁去開MPF戶口及back date入職期, 希望去厄政府依個資助
...

係,識人開公司仔,即刻將老婆,18歲仔全部當係員工 ,話理得佢點都要博一博喎

子爵府

如果個員工3月1號新入職,咁佢係咪即係當3月1號開mpf戶口?但供款係可以60日內喎。

瑪瑙宮

大廚勳章

S_family 發表於 20-5-19 18:40
唔明點解可以date back? 唔係冇供MPF係犯法ga咩? 一間公司請第一個人都要開MPF戶口ga la??
...

通常啲公司係請咗人之後六十天先可以做返MPF。。但係有啲人根本完全戶口都未開四月份先好心急去開返個強積金戶口
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

cattz288 發表於 20-5-19 18:33
唔可以少過3月人數

如果只計人數,我識人炒員工,用家人頂上(其實佢家人冇返工的),所以員工人數冇變,而個被炒員工唔會去揭發的,咁样呃到嗎?

象牙宮

waic 發表於 20-5-19 19:05
如果只計人數,我識人炒員工,用家人頂上(其實佢家人冇返工的),所以員工人數冇變,而個被炒員工唔會去 ...

呃到!
放下自在

伯爵府

牛年勳章

MM2H 發表於 20-5-19 18:28
係,今朝局長係電台有回應,仲有老闆娘理直氣壯話1月開公司,2月請人但因疫情都只係開左10日工,3月全月有 ...

我有d唔明,入職後60日內登記mpf 係ok 的
例如2月中入職,4月中前登記mpf account. 咁又ok or not?
咁呢d員工有冇得計入scheme 呢?

伯爵府

牛年勳章

Pulmma 發表於 20-5-19 17:51
咁如果間公司4月至炒一班人, 咁申唔申請到?

有相同問題,4月初未宣布有呢個基金前,已確定有一位員工6月離職。
咁係咪即係唔可申請?

男爵府

nisha 發表於 20-5-19 19:45
我有d唔明,入職後60日內登記mpf 係ok 的
例如2月中入職,4月中前登記mpf account. 咁又ok or not?
咁呢d ...

我都想問

男爵府

我朋友公司本來計畫好6月前炒晒60歲以上的,就係因為有呢個計畫,全部可以留低做多6個月,公司攞埋資助先炒,雖然話遲早都要走,但有多6個月人工有咩唔好呀...唔明d人咩人都要鬧政府。成日話直接派錢好過,但你唔諗下保住份工係咪點都好過攞筆錢走左,之後又唔知點好掛!

伯爵府

牛年勳章

Tracy221 發表於 20-5-19 20:02
我朋友公司本來計畫好6月前炒晒60歲以上的,就係因為有呢個計畫,全部可以留低做多6個月,公司攞埋資助先炒 ...

都好長期服務金計多6個月

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

男爵府

點解要心涼?
都有公司一月至三月請新員工 ,對佢哋唔公平!

子爵府

stella12 發表於 20-5-19 20:18
點解要心涼?
都有公司一月至三月請新員工 ,對佢哋唔公平!

1月入職既,3月就已經要供 mpf, 所以3月31日前已經要開戶,3月入職既,如果一入職就交 form 3月31日前都有可能開到戶,當然,如果公司要等到員工入職後接近60 日先開戶就無辦法

你要明白,依個世界無一個制度係完美

男爵府

即係今年1月至3月新入職嘅冇得申請 ,好大機會畀僱主炒

珍珠宮

cattz288 發表於 20-5-19 19:27
呃到!

咁就開心死佢了

子爵府

stella12 發表於 20-5-19 20:24

1月入職果 d, 只要跟足規矩,3月31前已開到戶,所以會乎合資格,但重點係,整個資助唔係針對個別員工是否合乎資格,而且用公司所有既 headcount去計,所以你講既推論根本唔成立

象牙宮

stella12 發表於 20-5-19 20:24

點解會比僱主炒?
放下自在

首頁
12345...7

尾頁

跳至