婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

金黑街矇 發表於 20-7-18 00:13
小事~

牛丸一樣,但多了豬肉丸、墨魚丸....當然最大問題都係件魚腐(腺)

醫生細心喎
我有次睇醫生,照u/s 當時應該已經有肌瘤,佢都唔同我講,只係sell 我照宮空鏡,好醫生可遇不可求

子爵府

薑薑 發表於 20-7-20 17:37
醫生細心喎
我有次睇醫生,照u/s 當時應該已經有肌瘤,佢都唔同我講,只係sell 我照宮空鏡,好醫生可遇不 ...

其實我都覺得我個醫生幾好不過我唔知會唔會係因為我家姐睇開,她認得我家姐(個File超厚)所以對我都會比較細心

複式洋房

kitcat2020 發表於 20-5-28 13:42
請問有,人患過子宮肌腺症嗎? 分享下 是否很難找出病因

我都係有肌腺症,仲有子宮內膜異位試過痛到暈,好辛苦,痛咗好多年,先搵婦科醫生搞清楚咩事,醫生話我個case做手術唔容易同埋有風險,做完手術都未必完全無事,加上我仲未生b,所以我最後決定唔做手術,之後醫生開左visanne俾我試下話可以控制到個病,之後一路食就feel到真係唔再痛,個藥真係幫到我好多,起碼過返正常生活,大家都要加油,我個friend都係有腺肌症話生仔都無咁痛,真係好慘

禁止訪問

複式洋房

金黑街矇 發表於 20-7-15 10:04

一照就見呀!醫生重「框」俾我睇醫生重慢 ...

(emoji)(emoji)(emoji)形容得好好笑,請問可以pm醫生,之前找過兩位醫生都好hea咁照

子爵府

Mrs_Vintage 發表於 20-7-22 23:05
(emoji)(emoji)(emoji)形容得好好笑,請問可以pm醫生,之前找過兩位醫生都好hea咁照
...

你可以上網search下 佐敦恒生
蕭景x 婦科老老地的女醫生

子爵府

Zoelam520 發表於 20-7-21 18:50
我都係有肌腺症,仲有子宮內膜異位試過痛到暈,好辛苦,痛咗好多年,先搵婦科醫生搞 ...

我都食緊,不過有少少血

子爵府

Mrs_Vintage 發表於 20-7-22 23:05
...

其實我都遇過兩個hea的,一個在浸會、一個在尖咀近sogo

子爵府

kkngkm 發表於 20-7-21 21:14
有無啲咩徵狀?我都會m痛

非一般的m痛,行唔到、企唔直(我無暈,我到而家都唔明點解唔暈,我一check原來係貧晒血)同埋....市面上的m巾係滿足唔到需要!我自己用31cm液態 疊上 安睡褲仔上面 來番工,兩三個鐘啦~ 液態全張full晒 前後側咁漏,靠安睡褲「接住」。我更換時,夠時間就換埋褲仔,唔夠時間就只換張新的液態在面,頂到lunch time才換褲仔。夜晚訓覺要set鬧鐘起身換,再加上竉物用果啲尿墊,算唔駛洗床單,最多洗睡褲。我每月咁樣過日子,好在唔算好耐就睇醫生驗出~而家過番正常生活了~

其實唔同普通m痛,係心知「有唔妥」的

複式洋房

金黑街矇 發表於 20-7-23 03:04
非一般的m痛,行唔到、企唔直(我無暈,我到而家都唔明點解唔暈,我一check原來係貧晒血)同埋....市面上 ...

朋友(emoji)(emoji)(emoji)

我情況都係咁
血量大到41cm 夜用,45分鐘可以爆瀉,褲仔2-3個鐘揾厚毛巾墊都可以過落床褥,同你一樣又係冇暈,check 完當然又係極度貧血,後來見到有資料話身體係會適應貧血.....

之前最嚴重係嘔足三日,嘔到連止痛葯都食唔到,全部嘔返出黎,又幾日瞓唔到覺,肛痛,大脾會扯住痛,腹就更加唔使講,抽痛到連大叫既力氣都冇......極度懷疑人生......

複式洋房

Mrs_Vintage 發表於 20-7-23 15:08
朋友(emoji)(emoji)(emoji)

我情況都係咁

之前最嚴重係嘔足三日,嘔到連止痛葯都食唔到,全部嘔返出黎,又幾日瞓唔到覺,肛痛,大脾會扯住痛,腹就更加唔使講,抽痛到連大叫既力氣都冇......極度懷疑人生......

過住d咁恐怖既生活有2兩年,一直都有睇中醫,最後嘔到虛脫入院先試食孕藥,下一個月即刻冇再嘔,痛減左6-7成.....食左兩年就想試停葯,停左3個月,又開始痛返.......咁啱果時睇到有生酮飲食既方法.......你可以理解成戒口既一種,我唔靠中醫下,認真有減到痛,比食避孕葯同食中葯期間效果更好......頭兩、三個月我超級乖,後尾係有忍唔住口,間唔時偷下食係會痛返

複式洋房

Mrs_Vintage 發表於 20-7-23 15:09
之前最嚴重係嘔足三日,嘔到連止痛葯都食唔到,全部嘔返出黎,又幾日瞓唔到覺,肛痛,大脾會扯住痛,腹就 ...

頭兩、三個月我超級乖,後尾係有忍唔住口,間唔時偷下食係會痛返dd....但又唔會回到以前行刑式咁痛.....

我最近就係fb follow 台灣子宮肌腺症谷,再了解到我地需要戒咩地雷食物同補supplement ........ 上個月m come 竟然可以一粒止痛藥都唔使食......唔係零痛楚,但食supplement 舒緩到.....大家可以係fb search , follow 個page 了解多啲......希望幫到大家

子爵府

Mrs_Vintage 發表於 20-7-23 15:12
頭兩、三個月我超級乖,後尾係有忍唔住口,間唔時偷下食係會痛返dd....但又唔會回到以前行刑式咁痛.....

...

多謝你嘅資料,我好同意你,我覺得生活、壓力、飲食都會影響到嗰個月痛唔痛~

飲食係我自己覺得有關連,但係我screen唔到係乜嘢嘢食,我淨係知道如果嗰個月壓力大(工作量、去旅行)嗰個月會特別痛,另外就係如果病過食過消炎藥抗生素,個個月亦都會特別痛~

所以雖然我冇你咁大決心控制飲食,但係我會好小心令到自己唔好有傷風感冒,萬一真係病咗會睇醫生,我會問定醫生攞止痛藥(mefxxxx acid啦,必理痛都冇用嘅)

可能因為我唔打算有BB,如果簡單嘅藥物可以幫我控制到,我都收尾果幾年啦(我講應該好快停經)我已經好滿足 ~

我都試吓睇吓台灣group先,請問係Facebook嗎?

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

金黑街矇 發表於 20-7-23 02:50
你可以上網search下 佐敦恒生
蕭景x 婦科老老地的女醫生

朋友都介紹咗蕭醫生比我,尋日睇咗,我係想做腺肌手術,但血色素低,暫時做唔到,現在食鐵丸,到9月初再驗血排期,唔知係唔係蕭醫生親自操刀做手術呢?
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

複式洋房

Melmel2004 發表於 20-7-25 07:21
朋友都介紹咗蕭醫生比我,尋日睇咗,我係想做腺肌手術,但血色素低,暫時做唔到,現在食鐵丸,到9月初再驗 ...

想問肌腺症有手術做嗎?不是只有切除子宮嗎?

大宅

waiha48 發表於 20-7-25 22:11
想問肌腺症有手術做嗎?不是只有切除子宮嗎?

係切除子宮呀

子爵府

Melmel2004 發表於 20-7-25 07:21
朋友都介紹咗蕭醫生比我,尋日睇咗,我係想做腺肌手術,但血色素低,暫時做唔到,現在食鐵丸,到9月初再驗 ...

下?乜會唔係她本人架咩???

我自己果次,同我家姐兩次(其中一次係微創)都係佢本人!

我覺得她幾關心病人,我由手術室落番病房,她跟全我落來(其實我唔知佢係咪完全跟着我,但係我蘇醒後預備推回病房,然後到我到咗病房過床,我都見到她,但係中間搭lift我唔清楚,暈暈地)她仲幫我揸主意叫咗個腐竹瘦肉粥!(唉~ 真係好淡好淡,我原本諗住叫咖喱牛腩飯)

大宅

金黑街矇 發表於 20-7-26 00:36
下?乜會唔係她本人架咩???

我自己果次,同我家姐兩次(其中一次係微創)都係佢本人!

因為我睇開個婦科唔做手術的,佢轉介我去婦科腫瘤,但我揾左蕭醫生,而蕭醫生問我試唔試海扶刀,但不是她做,所以我有咁嘅疑問
我又想問,蕭醫生係掛邊間醫院?仁安唔知去唔去

子爵府

Melmel2004 發表於 20-7-26 07:41
因為我睇開個婦科唔做手術的,佢轉介我去婦科腫瘤,但我揾左蕭醫生,而蕭醫生問我試唔試海扶刀,但不是她 ...

啊!原來係咁~

我家姐說(熟客)蕭醫生只去浸會一間。但近日有無改就唔知。我六月頭時去浸會做

子爵府

Melmel2004 發表於 20-7-26 07:41
因為我睇開個婦科唔做手術的,佢轉介我去婦科腫瘤,但我揾左蕭醫生,而蕭醫生問我試唔試海扶刀,但不是她 ...

新科技!

首頁

尾頁

跳至