婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

washipig 發表於 20-6-7 07:13
你爸爸媽媽真系好好,我媽不停叫我忍下,最後同住省錢。
其實同住真系可以慳唔少,但系我覺得人大了,點都 ...

要慳錢不如唔好結婚住。。。。

大宅

babyjjj 發表於 20-6-8 00:05
要慳錢不如唔好結婚住。。。。

其實真系要取捨。 同住沒有自由,沒法自己話事,有d事在我眼中不是問題 但是對方好大問題等。 好處就有人幫手看小朋友,翻工都放心d,私人時間多左d。其實我們一開始都有能力分開住,衹是結婚前關係幾好,其實未生前都好好,所以未試下住落去。但是 一有bb 開始就每況越下,去到今日就覺得唔對路,和平分手對大家最好。

水晶宮

washipig 發表於 20-6-8 07:20
其實真系要取捨。 同住沒有自由,沒法自己話事,有d事在我眼中不是問題 但是對方好大問題等。 好處就有人 ...
搬出去,請工人啦。受少好多氣。你如要奶奶湊細路,人質在她手,你比人捉痛腳咁,你會好受氣。返工已經辛苦,何必仲要咁?

大宅

washipig 發表於 20-6-8 07:20
其實真系要取捨。 同住沒有自由,沒法自己話事,有d事在我眼中不是問題 但是對方好大問題等。 好處就有人 ...

呢d 講得好岩:無自由,無得話事,好處係有人幫手湊小朋友同埋慳好多。
但我同你調轉~~我同6299 同住3年,但關係就一年比一年好。
最初搬入黎大家實好客氣,到我生左小朋友後就是問題來了!因為奶奶無做野10年,舒服開。突然要湊小朋友明白辛苦過返工。所以果陣有諗過請工人幫手,但地方無位比工人住就取消念頭。變相同奶奶相處又愈來愈差,日日都簡直覺得好難捱。但日子耐左可能我都慢慢對佢地了解多左同體諒,所以真係咩都係忍。
現在放假我會同個女,奶奶3個人去飲茶,shopping買野,經常店鋪既人以為奶奶係我阿媽。我奶奶說係新抱。佢地就話好難得,我知道都有既但可能唔多。
雖然如此,無事就好,難保有一日大家因一些事而吵大獲。始終距離就是美,我都好希望我能夠好快有一日可以搬出去住,唔想去到爆發時就關係破裂。

大宅

JM0910 發表於 20-6-8 17:07
呢d 講得好岩:無自由,無得話事,好處係有人幫手湊小朋友同埋慳好多。
但我同你調轉~~我同6299 同住3 ...

你小朋友幾大? 其實所有野都系由小朋友開始。 如果已經2歲都無大問題,你們應該可以好好一齊住落去。 我大部分問題都是6個月到2歲之間出現

大宅

washipig 發表於 20-6-8 21:35
你小朋友幾大? 其實所有野都系由小朋友開始。 如果已經2歲都無大問題,你們應該可以好好一齊住落去。 我大 ...
而家兩歲幾啦,但奶奶到而家都仍會呻湊得好辛苦。
另外我就係由個女一出世,就算到而家兩歲幾都會有問題出現的!教育方面大不同。
表面關係好似無野咁,但其實都好多時奶奶覺得有好多不滿的地方,只係關係又未去到好差。
始終一齊住大家的生活習慣同方式唔同。都係有距離會好d,我都想呼吸到自由空氣。。
但你都好呀,起碼而家已經開始計劃搬出去!

大宅

JM0910 發表於 20-6-9 11:09
而家兩歲幾啦,但奶奶到而家都仍會呻湊得好辛苦。
另外我就係由個女一出世,就算到而家兩歲幾都會有問題出 ...

希望那一天快點到來。 原來咁多人出境同我差不多,真正I am not alaone

複式洋房

washipig 發表於 20-6-9 21:14
希望那一天快點到來。 原來咁多人出境同我差不多,真正I am not alaone
...

小朋友出世嗰下真係會所有嘢都唔同晒的,所以真係最好有自己地方先再plan生小朋友。咁多位計劃搬出去的JM加油呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

明白,好似用次所霸住阻返工,已經覺得佢做乜都錯

大宅

ikokam 發表於 20-6-19 15:11
明白,好似用次所霸住阻返工,已經覺得佢做乜都錯

對。 我宜家見到99買衫,玩具比我女我會覺得浪費金錢,真系做咩都錯。 已經同自己講唔好咁 但是真系控制唔到

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sheepmui 發表於 20-6-7 00:25
you are not alone !

回想結婚時,男家一心以為覺得應該最好不如可以同住,自己父母一句提醒: 禮金酒席擺 ...

你亞爸亞媽真係醒目有先知
我地可以借鏡

大宅

回覆 washipig 的帖子

可唔可以講多少少有咩問題。啱啱生完b兩個幾月,老公唔想請工人叫左99 過黎住同幫。黎緊應該都係99湊b
佢黎左一陣已經當曬自己主人咁款,不過我同老公懶做家務所以由得佢。暫時最睇唔過眼係佢好似想搶走我個仔咁,明明我同bb 同房,bb 喊兩聲佢即刻衝入黎抱走我bb直頭當我死左咁款。有時明明我tum緊bb 拒會出聲話比拒抱bb 會唔喊,但係我只係抱左上手一陣。

我已經開始睇佢唔順眼啦。搶bb 呢個位真係頂唔順

珍珠宮

166176 發表於 20-6-21 05:48

可唔可以講多少少有咩問題。啱啱生完b兩個幾月,老公唔想請工人叫左99 過黎住同幫。 ...
咁遲早有問題

大宅

回覆樓主:

。。

大宅

166176 發表於 20-6-21 05:48

可唔可以講多少少有咩問題。啱啱生完b兩個幾月,老公唔想請工人叫左99 過黎住同幫。 ...

其實真系樣樣少少累積而成。例如你講的抱bb事件啦,大家的乾淨程度啦(我奶奶會用抹檯布抹嘴),沖凉時間啦(明明都9個月到1歲,已經可以去公園玩到一身汗的年紀,她都會早上10點同我女沖凉,咁我帶女去完公園回來又要冲多次)。去到2歲,明明差不多可以戒片成功啦,系都要我女著片片,話怕整濕。 冬天戒又話凍怕冷親,夏天又話未到時候,一堆理由。 一言難盡

大宅

eddng 發表於 20-6-21 22:17
我同99住左8年
其實我99個人好好
不過又長氣又過份寵粒孫

咁最後你老公支持你搬走? 我都覺得去到頂點了,宜家暫定出年搬走,希望可以一步一步完成我的計畫

大宅

回覆樓主:

del

大宅

washipig 發表於 20-6-21 22:27
咁最後你老公支持你搬走? 我都覺得去到頂點了,宜家暫定出年搬走,希望可以一步一步完成我的計畫
...

唉,一言難盡
幸好而家久唔久叫可以出去住下幾日
叫做抖下氣
但一番99果邊住
我一開門已經心情好沉重甘

大宅

washipig 發表於 20-6-21 22:26
其實真系樣樣少少累積而成。例如你講的抱bb事件啦,大家的乾淨程度啦(我奶奶會用抹檯布抹嘴),沖凉時間 ...

你所講嘅我完全經歷過
絕對明白
我全部硬食
匿埋喊
自己忍忍忍
結果忍出個病黎

大宅

eddng 發表於 20-6-21 22:30
呢2年我身體出左問題
做左全職媽媽
我奶奶退休

呢個正正就系無左自由。其實明明是好事,自己唔使煮日日有飯食 。但是有時會唸,我都想自己煮下野食或者看到成檯都唔多係自己胃口的菜,會覺得自己可憐,連想吃咩都無得話事之類

首頁

尾頁

跳至