自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

唔洗俾錢喎
不過通常我外賣都會買埋佢個份
嫌貴有時會買大x樂大快x個d俾你佢食

公爵府

kitlinggloria 發表於 20-6-12 17:37
如果有時自己買外賣回來食/出去食,屋企無煮飯,你地會提供甚麼食物比工人姐姐定直接比膳食費算啦?
我已經 ...

叫外賣的話會預埋佢嗰份,我哋出街食佢就自己係屋企煮嘢食。

翡翠宮

牛年勳章

睇請姐姐時佢有無要求膳食費,如果好似樓主咗唔煮食,我諗我會俾膳食費姐姐自己搞掂,再買啲乾糧如公仔麵大家一齊食。

男爵府

屋企長期有雞翼豬扒腸仔和蛋,佢可以煮,順便練習下煮嘢食

琥珀宮

kitlinggloria 發表於 20-6-12 17:37
如果有時自己買外賣回來食/出去食,屋企無煮飯,你地會提供甚麼食物比工人姐姐定直接比膳食費算啦?
我已經 ...

我通常一早通知工人,佢買餸時就自己買來煮,有時見到都好豐富,佢平時跟我們食既餸反而唔多啱食(任佢夾起先比我地食)

侯爵府

我已經 ...

兩樣都會. 如果一齊在外辦事, 搞到好晏, 就俾錢佢自己搞掂(但會強調唔準回家煮).

珍珠宮

我已經 ...

工人食麵有咩問題?咁如果你地自己都食麵呢?咁佢食唔會?

大宅

eggcarol 發表於 20-6-12 17:47
屋企有麵有飯有魚蛋腸仔有雞肉有菜,我叫佢自己煮

x2

侯爵府

冇特別講明。
可以煮or佢自己拎買餸錢落樓下買。

大宅

回覆樓主:

比饍食費唔使煩

公爵府

eggcarol 發表於 20-6-12 17:47
屋企有麵有飯有魚蛋腸仔有雞肉有菜,我叫佢自己煮

係,唔一定要同 boss 食同一樣野

屋企有菜,有肉,雞蛋,餐肉,公仔麵,意粉,飯 ..... 佢自己決定煮咩就煮咩

我食外賣買鮑魚燕窩,唔通佢又一齊咩

伯爵府

回覆樓主:

外賣叫埋佢嗰份,一係叫佢自己煮鍾意食嘅嘢,屋企有齊曬食材

珊瑚宮

回覆樓主:

唔煮飯,叫外賣會問佢想食乜,叫埋俾佢

伯爵府

1928mickey 發表於 20-6-12 18:57
點解不可以俾$?

如果你打工話包饍食
原來日日即食麵
你都情願唔做啦

侯爵府

只是麵,當然不ok啦!

如果是印姐,好多愛吃飯的。

在冰格預備一些食物+蛋。(好多工人好like 蛋). 不煮就算。

伯爵府

回覆樓主:

我一向同工人分開食,大家唔洗遷就,每個月定額比膳食費佢,柴米油鹽我出任佢用,我間中落廚煮幾味又會分D比佢,佢不知幾開心。今日工人帶我仔補習,我話條街好熱,比幾十蚊佢揾間快餐店食D嘢等阿仔放學,佢死都唔肯要,話佢已經有food allowance,唔洗再請佢下午茶

男爵府

007~sa 發表於 20-6-12 21:30
如果你打工話包饍食
原來日日即食麵
你都情願唔做啦

唔係日日公仔面,我地晚上會煮飯的,只係有時一星期出街食2次,咁工人就以此做籍口話不如比膳食費佢,但事實我叫佢可以煮麵食。
講真,我地平時煮開飯多,多工人一個都係多雙筷,但無啦啦又要比多500蚊佢就唔想。。

象牙宮

我已經 ...

雇主給膳食費,
工人也照食雇主家的東西。工人就是為了多一千元。偷另計。

雇主付多了錢。工人加了人工。工人的要求會不斷上升。你難于滿足工人。工人9成會說無要比膳食費。 明白不?
她目的就是, 看你夠不夠 tough, 說不定會給。

要你明白是給她錢, 她也會用你米, 雪柜的食物。

屋企無煮飯,根本不用工人啦, 雇家務助理一星期來1-2次。

請了工人, 自己帶飯不是更省錢?。至少可炒面, 炒飯, 炒米。

8 成普通打工, 是不會比工人比膳食費?麵米在家中佢拎黎食,你可買些放雪柜。

提供甚麼食物比工人? 我是打工仔, 不是每月50万/月工資。當然選最兼價, 你從不下廚, 也從不買菜, 很難教你。

凍肉店買雞扒外。 薯仔。 豆腐。 菜。蛋。那个菜平就買那种。

我老媽工人, 也有要求膳食費,, 我們 say no. 家有東西可以煮。 我地不是天天煮。

工人是得一要二的東西, 貪心。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

外賣不會預埋工人一份。

一起食。3-4份外墳, 工人總有3-4匙餸菜了。

我是林太, 50万一个月, 可能不同。 hahahah
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

畀面勳章

kitlinggloria 發表於 20-6-12 21:44
唔係日日公仔面,我地晚上會煮飯的,只係有時一星期出街食2次,咁工人就以此做籍口話不如比膳食費佢,但事 ...

下$500?for幾多日呀
個價邊個開??

首頁

尾頁

跳至