懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都係公司遺散後才知有左,我都係高齡,全家收入少左一半,仲要供樓添。但我無咁悲觀。畢竟新生命唔係你要就有。反而樂觀咁諗,咁嘅疫情比你懷孕返工都唔係好事,專心養胎仲好。只要你老公仲有份工,減薪都有機會加返或將來搵另一份工。你唔好太擔心,對BB唔好

複式洋房

我嘅情況都差唔多... 有左第二胎,但因為疫情和經濟可能到年底就冇全職工作/穩定收入,要被逼轉做freelancer. ... 雖然一開始知道呢個消息覺得徬徨,始終冇左一份固定收入。但換個角度想,小朋友平有平養..., 能夠有更多時間可以親自陪伴小朋友成長,也是一種福氣。等經濟好轉再搵過份長工做。

樂觀面對逆境!加油!

複式洋房

我公司炒左我之後一個月發現自己懷孕,我都幾迷惘嘅😰唔知自己幾時有收入。只可以靠老公😟

大宅

Yanyanbabybaby 發表於 20-6-22 06:37
公司遣散後知道自己懷孕,老公減薪。 本身已經有一個小朋友而我已經是高齢。好怕之後難搵工。 心情好迷惘。 ...

我都好明白樓主心情我本先都搵五六萬一個月⋯⋯⋯買咗樓就社運,冇耐就有咗bb,疫情下,收入得返1/3,每月都唔夠使(之前又問銀行借了錢裝修)

依家每個月都唔夠用(淨支出3萬),bb 又即將出世,都唯有見步行步,每一日都安慰自己,只要屋企人冇事、亞b健健康康成長就滿意,錢將來都賺到,但依家一定要開開心心我希望亞b在我肚內感受的都是開心

如果真係唔夠用,就問銀行借住先,捱過啲關先,加油

複式洋房

chichi1220 發表於 20-8-5 19:59
我公司炒左我之後一個月發現自己懷孕,我都幾迷惘嘅😰唔知自己幾時有收入。只可以靠老公😟 ...

(emoji)天無絕人之路既,你地有冇諗住搵野學下?

大宅

kayan_11 發表於 20-8-5 22:04
(emoji)天無絕人之路既,你地有冇諗住搵野學下?

我覺得懷孕後,咩興趣都無埋
無興趣學新野,成日好快攰,都係專心休養等個B出世後再算

禁止訪問

複式洋房

回覆 kayan_11 的帖子

暫時都唔知可以搵咩學。。難過。。。勞工處嗰啲都唔知可唔可以

大宅

Yanyanbabybaby 發表於 20-6-22 06:37
公司遣散後知道自己懷孕,老公減薪。 本身已經有一個小朋友而我已經是高齢。好怕之後難搵工。 心情好迷惘。 ...

我同樓主情況差唔多,本身收入唔錯,疫情下老闆要求 no pay leave, 每月得返 33% 人工。不過我又咁諗,懷孕期間我都係 WFH, 休息好夠。

樓主,呢個情況下你會私家生定係政府生。我仲諗緊係咪仲要用多 8-9 萬去私家生。

大宅

6214K 發表於 20-9-1 16:29
我同樓主情況差唔多,本身收入唔錯,疫情下老闆要求 no pay leave, 每月得返 33% 人工。不過我又咁諗,懷 ...

經濟有排差
將私家嗰七、八萬留來請陪月幫自己、買補品補自己好過

大宅

calbeexcalbee 發表於 20-9-1 18:02
經濟有排差
將私家嗰七、八萬留來請陪月幫自己、買補品補自己好過

我最驚政府生好遲先有得打無痛,或者無得打

大宅

樓主,加油! 我現在一樣備有2 胎。 3 年抱兩 , 婆婆本身幫忙湊緊大個個, 現在已經說明唔會湊第二胎 , 我與老公本身人工都唔高, 如果只靠我老公一份人工, 好難照顧到我們3個人, 還要供樓。我都一樣同你很迷茫中,如果呢個時候辭職唔做, 好難會搵得返份工。 現在個市道很差。

男爵府

6214K 發表於 20-9-1 18:25
我最驚政府生好遲先有得打無痛,或者無得打

十萬蚊同幾百蚊的分別,真係好遠
無論痛幾多個鐘生得出,多極咪兩三日,生個仔兩三日駛十萬為咗舒服少少,而生完無論如何第一個月都好難休息得好,咁不如捱兩三日,筆錢用來請陪月可以幫到一個月ge疲累,或者我成日唸,用係自己身上生嗰下做三日女皇,不如用係BB身上一定會覺得更值

係產房專注做一件事,就係集中意志,提自己點樣呼吸,提自己放鬆
當你好痛好想搵嘢分散注意力,姑娘提你點樣呼吸點樣放鬆 要跟住做都唔係咁難,俾啲信心自己

翡翠宮

回覆樓主:

樓主, E十点呀?

首頁

尾頁

跳至