懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 ChingChing19 的帖子

請問你係法國睇有無話睇開邊個醫生啊?

子爵府

之前第一胎咩都係摸索,同期有朋友懷孕,見佢地都有做私家產檢,就做埋,後來發現同公院真係好唔同,照一次超聲波不過5-8分鐘,但醫生已經睇到好多野,包括胎大細合唔合乎標準,胎水正唔正常、臍帶有無纏頸,血流量正唔正常,所以今胎照樣繼續兩邊睇。

公院資源唔夠,醫生質素係好嘅,上一胎去公院開刀生,醫生技術都好好,但真係一個人要睇好多症,設備又唔夠,上一胎高齡、呢胎超高齡都係咩都無得額外做,T21、結構都要自費出面做,連產檢見醫生次數都不過2-3次,仲未必幫你照超聲波,因為照超聲波又用多佢地5分鐘,其他症會睇唔切,所以宜家高齡已經唔係指標,要到高危先會睇多d,唔怪得d人話香港生小朋友要準備錢,未出生已經要俾唔少錢做產檢

大宅

ChingChing19 發表於 20-6-28 07:51
我老公同奶奶都係咁呀,覺得去私家產檢咁Q貴駛唔駛呀,政府公立都得啦,奶奶覺得公立醫院係最好,完美無懈 ...
我老公反而係信唔過公立,學某位媽媽話齋,公立醫院既設備有幾好我真係唔太清楚,因為連見我既醫生都係新手,聽胎心都搵左10幾分鐘都搵唔到,所以除非有突發情況,否則老公講明唔準係公立,佢好擔心我產後復原太耐

大宅

Anbelle 發表於 20-6-29 08:48
我老公反而係信唔過公立,學某位媽媽話齋,公立醫院既設備有幾好我真係唔太清楚,因為連見我既醫生都係新手 ...

如果我老公諗法好似你老公咁就好喇,之前已經講掂佢比我係私家生,後尾佢諗諗下又比朋友講下之後佢又開始猶豫,因為我哋諗住係順產,佢朋友就叫佢小心啲,因為有啲私家醫生開頭做順產但又唔想用咁多時間去等於是乎就會話建議開刀,到時肉隨針板上無得唔應承,佢又覺得咁樣比人由順產轉開刀好唔抵,因為老公本身係公務員所以老公同埋屋企人都想去政府生,但係我身邊有啲朋友同埋佢哋自己嘅朋友係公立醫院生完都有啲唔好嘅經歷,所以我自己就唔想係公立生,始終身體係自己嘅我都想揀返個自己信任嘅醫生幫自己接生,係政府生都唔知會係咩醫生/助產士接,真係好唔放心

複式洋房

1201Lemon 發表於 20-6-29 12:31
如果我老公諗法好似你老公咁就好喇,之前已經講掂佢比我係私家生,後尾佢諗諗下又比朋友講下之後佢又開始 ...

始終生果個係你,又唔係你老公/奶奶/娘家親戚,使乜理佢哋。
我自己本身都係公務員,都揀返睇開嘅私家醫生接生,始終有信心啲。

大宅

CCHINGC 發表於 20-6-29 08:45
之前第一胎咩都係摸索,同期有朋友懷孕,見佢地都有做私家產檢,就做埋,後來發現同公院真係好唔同,照一次 ...

請問你邊間醫院唔俾結構期?

複式洋房

Miss.Number5 發表於 20-6-27 12:51
不知不覺自己已經係23W媽媽。
自己發覺懷孕時係4W左右。到5W時出現流啡, 孕初期時常進出急症室。
而孕初期 ...

上胎都係兩邊做產檢!
因為上網都搵過好多資料,都知政府最多都係得2次照(osacr同結構),
所以自己一路都有去私家產檢照!
當然osacr同結構政府都有安排到比我,但我都有出去做埋T21同結構!當買多個安心囉!
其實都預係政府生,因為我唔想生個時要諗咁多啦!除左金錢上,我最怕阿b有咩事,私家都係要轉返去政府,到時屋企人都唔知睇得邊個,自己同阿b又要分開!

大宅

ChingChing19 發表於 20-6-28 11:22
有人話公立儀器最多最齊,我就唔知啦,因為我生左兩胎都無享用過

就算私家照到我胎盤厚,公立都無特別去ha ...

請問幾週會睇到胎盤血流?

男爵府

如果我老公諗法好似你老公咁就好喇,之前已經講掂佢比我係私家生,後尾佢諗諗下又比朋友講下之後佢又開始 ...

好多做政府工,或者另一半做政府工都有你丈夫及他家人的諗法,我認識兩個舊年生,都有個諗法係唔使錢加可以住半私家房(1個順產,1個剖腹),點知兩個都早咗生,冇位。

另外有個男同事太太係公務員,佢都緊持要去私家(佢太太順產成功),因為覺得私家可以照顧得產婦好d (有唔少同事query佢做咩唔去公立享用公務員福利)。原先覺得這男同事好計較錢銀(因佢樣樣都同同事計得好足),但經此一事,覺得佢堅係愛妻號,心中對他肅然起敬。

明白你的心情,好好同丈夫商量下吧。

大宅

ASP2019 發表於 20-6-29 20:42
好多做政府工,或者另一半做政府工都有你丈夫及他家人的諗法,我認識兩個舊年生,都有個諗法係唔使錢加可 ...

多謝你啊,其實開頭講掂左我老公,始終結婚生小朋友都係兩個人之間嘅事,只係佢又聽啲朋友講下然後又影響咗自己,我反而係聽到係公立生然後聯針聯得唔好要再拆線聯過甚至剪陰剪錯左肛門搞到失禁都有聽過,最差嘅情況唯有就係唔理佢自己走去報私家

子爵府

回覆 calbeexcalbee 的帖子

威爾斯,兩胎都無,但都叮囑我一定要出去照

大宅

ChingChing19 發表於 20-6-28 11:18
產檢一定要預約,無walk-in

想問下係可以回預約 唔該你

別墅

GoodLau 發表於 20-6-29 20:24
請問幾週會睇到胎盤血流?

我8W 果陣都未有, 10W 果陣先開始有.
即係超聲波 照條血管一邊藍色, 一邊紅色 果個麻

別墅

麵包太太 發表於 20-6-30 09:18
想問下係可以回預約 唔該你

拎產檢診所電話, 打去BOOK....
之前我4W流啡, 睇完佛系急症室, 先急住搵私家產檢睇,BOOK 都要 最快一星期後先睇我。
所以唔好諗住WALKIN了

大宅

Miss.Number5 發表於 20-6-30 10:40
我8W 果陣都未有, 10W 果陣先開始有.
即係超聲波 照條血管一邊藍色, 一邊紅色 果個麻
...

之前產檢無一次有照到,超聲波只照size and 心跳...

別墅

GoodLau 發表於 20-6-30 12:01
之前產檢無一次有照到,超聲波只照size and 心跳...

我4W 發現有左, 接近5W 見啡
5W 就去左QE急症室 , 即時照完無野幫到我, 轉介我第二日去婦科再照
6W 就去私人產檢, 拎安胎藥
7W 政府
8W 都係私人產檢,10W 私人 照到血管
12W 都係私人產檢 T21
13W 政府
16W 政府
17W 私人
21W 私人 加結構

大宅

政府勝在平,私家就夠貼心同令到媽媽好安心,起碼唔會好似想趕你走睇下一個咁,有問題都會耐心答得好詳細,仲有係照結構有得留念

大宅

CCHINGC 發表於 20-6-30 09:12
回覆 calbeexcalbee 的帖子

威爾斯,兩胎都無,但都叮囑我一定要出去照

我仲以為35或以上都實安排添

大宅

我老公係公務員,都有掙扎係唔係公立醫院生,因為真係平好多,但我孕期去到最尾confirm一定要開刀生,我又怕公立醫院開刀手勢差,所以決定係私家生。結果都覺得係私家生係值嘅,起碼產後服務好先,生完之後個人真係好唔舒服,私家起碼你call人幫手即有人來幫你,我諗呢樣係公立好難做到

大宅

貓仔小花 發表於 20-7-1 03:34
我老公係公務員,都有掙扎係唔係公立醫院生,因為真係平好多,但我孕期去到最尾confirm一定要開刀生,我又 ...

如果有能力的話,俾我揀多一次,我都會係私家生,除非你係孕期check到bb或孕婦有咩特別問題,在生既時間可能需要大量醫療設施support,或者你係打算順產,否則,係私家生會好過係公立生,始終公立唔個派d咩醫生或助產士幫你,生完之後先來後悔就遲啦

首頁

尾頁

跳至