自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

夢幻家庭 發表於 20-7-18 14:19
其實樓主都好矛盾,要求老公咁做,但係自己要估咗自己阿媽先,都唔係留畀自己小朋友 咁 ...

我明你講咩,初初離左婚,兩個小朋友又唔係跟媽咪,所以保單受益人要轉名,但係可能老爺奶奶年紀大費事之後又要再轉名,乾脆轉老公家姐做受益人。老實講如果老公有咩事唔係度,我冇咁嘅能力去養三個小朋友,大嗰兩個應該係跟番老爺奶奶,所以我都叫佢唔使轉名住。

大宅

回覆樓主:

講錢傷感情。
自己個保險受益人都唔係老公,點解要計算老公份保險…

珍珠宮

Panda366 發表於 20-7-18 14:11
我係搵得多過佢㗎,佢兩個小朋友其實都好乖,我大肚要瞓床,佢兩個成日幫手斟茶遞水,而家又成日幫 ...

既然你搵得多過老公
你幫老公買
你自己供又得唔得啊?
其實你個目的都係要將來一個保障
邊個供,其實都冇分別吧

不過如果我係你,我搵得多會自己儲起做私己
投資又好,定期又好
Keep cash實際啲

大宅

回覆樓主:

其實你老公可以轉受益人名,分別係你50%,你6299 50%,一人一半唔駛買多份。
你自己果分都可以係咁轉,受益人係你媽媽同老公。
正常都係夫妻父母係受益人,姑9可以不理。

伯爵府

結左婚仲有小朋友,吾使諗二個一齊轉對方個名

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Panda366 發表於 20-7-18 13:30
我老公有份人壽,之前受益人係寫前妻個名。咁佢地有兩個小朋友,而小朋友一半時間跟我地一半時間跟阿爺阿嫲 ...

轉父母或你,唔會寫家姐

子爵府

虎到金來勳章

Panda366 發表於 20-7-18 14:50
我明你講咩,初初離左婚,兩個小朋友又唔係跟媽咪,所以保單受益人要轉名,但係可能老爺奶奶年紀大費事之 ...

你怕老公死左無野留比你同你親生小朋友, 咁你死左又會留咩比你老公?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

買多份純人壽,我40中幫獅子銀行買200萬,每月保費只係$3xx,我覺得值得俾

男爵府

princessgw 發表於 20-7-18 19:58
你怕老公死左無野留比你同你親生小朋友, 咁你死左又會留咩比你老公?
其實都會有小小留比佢,公司有份人壽同退休金受益人如果己婚係一定要寫配偶,所以呢兩樣係寫佢。但份人壽一轉工或者退休就冇㗎喇,同埋唔多得幾十萬,而退休金就係如果我退休之前死左,佢就可以攞。其實我地而家住緊層樓都係我嘅,我媽比首期我供,但我媽話明係留比我個小朋友。不過你講得啱,我都應該諗下佢同三個小朋友。

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

揾agent改受益人名,唔需要俾其他人知喎。

首頁

尾頁

跳至