烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

waterlilymonet 發表於 20-9-11 18:02
相反,只需25 min 標準mode, 但我昨晚實測係只要18 min,非常鬆軟。佢有好多模式,什麼快煮、什麼gaba 米 ...

萬分感激你詳細解釋
會再研究研究這種ih加壓飯煲
看來我和你對米飯有要求的人
我在網購天地那邊host咗個吃大陸米的標題"註米大全", 有空請過來多多指教。 東北米這十幾年最大的改變就係改良咗原先圓粒大米變了肥長型的稻花香米 我第一次吃時很有驚喜。

男爵府

kerotan 發表於 20-9-11 20:40
萬分感激你詳細解釋
會再研究研究這種ih加壓飯煲
看來我和你對米飯有要求的人

原來JM 係高人,失敬失敬。但見師姐在你個專題內都提及籼米粳米之分,可見實在係食米界前輩,請多多指教啊。我係紅樓夢迷,成日幻想王熙鳯食果碗粳米粥有乜咁正,不過我深信以前的粳米會同而家的粳米好吾同囉,正如吾同包裝的金鳯食味吾同(我同事話麻包袋嘅金鳯好食啲),甚至同様係超市包裝的金鳯今日買嘅又吾同幾年前買嘅一樣。

我本人食糙米紅米雜糧多,少食白米,但係有時間的話我都會去你的專題內討教的。 Happy rice eating!

侯爵府

2024年龍年勳章

waterlilymonet 發表於 20-9-11 21:30
原來JM 係高人,失敬失敬。但見師姐在你個專題內都提及籼米粳米之分,可見實在係食米界前輩,請多多指教啊 ...

怎麽是高人,,只飯桶一名
大家多多交流

大宅

waterlilymonet 發表於 20-9-11 17:28
我就係聽到有位JM 講話佢在sogo 有專櫃見昨晚得閒就仆去搵,但我覚得佢只係一個pop up stall 而吾係專櫃, ...

咁你買邊個型號

男爵府

amyma2012 發表於 20-9-11 22:36
咁你買邊個型號

佢得兩款壓力煲一大一小,我買左大嘅, 諗緊將佢送比家人,自己再買個細嘅。

男爵府

amyma2012 發表於 20-9-11 22:36
咁你買邊個型號

btw 啱啱先睇到水貨平成千蚊,JM 可以睇下丫。我自己就成月形住佢啲電子感應板驚壞咗水貨會冇得整,就在sogo 買囉。而家佢5% off 至月底,用佢張中銀咭再有5%rebate, JM 可以考慮比較一下。

首頁

尾頁

跳至